En välbevarad trästad

Kullersten, skvallerspeglar och träkåkar.
Upptäck Nora – den levande och historiska trästaden i Bergslagen.

Att besöka Nora är som att kliva in i ett museum, men med skillnaden att här är allt på riktigt. Staden lever med sin historia, och är idag en av Sveriges mest välbevarade småstäder. Trähusens fasader och de trivsamma gårdarna är alla detaljer som påminner om hur livet var förr. Noras gator är utlagda i det klassiska rutnätet och många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Staden är präglad av bergshanteringen och har stadsprivilegier sedan 1643. I Nora möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer. Den välbevarade miljön gör Nora till medlem av Tre Trästäder, tillsammans med Eksjö och Hjo. 

Boka guidad stadsvandring

Med en guidad tur genom staden kan du lära dig mer om historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.
Guidad stadsvandring lör 18 sept-30 okt kl. 13.00
Pris: vuxen 100 kr, ungd. (10-17 år) 50 kr, barn (0-9 år) gratis
Förbokning av biljetter på www.nortic.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Det går också att köpa biljetter över disk på Nora turistbyrå eller på
Lilla Hotellet. Begränsat antal platser (förbokning gäller).
Samlingsplats: Torgbrunnen, Nora torg
Även öppet för gruppbokningar via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Upptäck trästaden på egen hand

Stadsvandringsfolder. Hämta en stadsvandringsfolder på turistbyrån i stationshuset och strosa i din egen takt!

Historisk ljudvandring. Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om Noras hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStorelänk till annan webbplats och GooglePlaylänk till annan webbplats.

Stadsmysterium Nora. Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller via stadsmysterium.selänk till annan webbplats

Noras utmärkta hus. Upptäck Utmärkta Nora! Med Hembygdsföreningen Noraskogs förteckning kan du enkelt se alla byggnader i staden som bär informationsskyltar. Dessa hus har ofta hundra års historia och några av dem är unika byggnadsminnen. Utmärkta Nora finns digitalt i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStorelänk till annan webbplats och GooglePlaylänk till annan webbplats.