Järnvägsmuseet & veteranjärnvägen

Veteranjärnvägen och det välbevarade stationsområdet spännande för både stora och små.

Järnvägen mellan Nora och Ervalla är Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran. Den invigdes med buller och bång år 1856. Järnvägen tillkom på privat initiativ och byggdes för att frakta järn, malm och kol till och från bergslagens bruk och hyttor. Det vackra stationshuset som rymmer turistbyrån har fortfarande kvar väntsalen med biljettlucka. Järnvägsområdet i Nora är unikt och ovanligt välbevarat. Utöver stationshuset finns bl a godsmagasin, lokstallar och vagnsverkstad kvar. I verkstäderna har arbetet aldrig stannat upp. Här jobbar veterantågsföreningen för fullt med att hålla trafiken igång. Nora Ervalla järnväg med tillhörande anläggningar är skyddade som byggnadsminne.
Mer om Nora Ervalla järnväg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök Järnvägsmuseet

I det gamla godsmagasinet, mitt emot stationen, finns ett spännande litet museum för tågintresserade barn och vuxna. Här väntar en värld av ånglok, vagnar, tidstypiska kläder och fascinerande minnen från järnvägens gyllene era. Fri entré.
Öppettider 2024
Fre 3 maj kl. 11-15 i samband med Vårdagar i Nora
10 maj-20 juni tors-fre kl. 11-15 (ej 6/6)
29 juni-27 juli mån-tors kl. 11-15, fre-lör kl. 10-15
1-31 augusti tors-fre kl. 11-15, lör 10-15
5-27 september tors-fre kl. 11-15
Öppet för gruppbokningar via Nora turistbyrå under perioden maj-september,
tfn. 0587-811 20, e-post. info@nora.se

Ta en tur med ångloket

Obs! Föreningen Nora Bergslags Veteranjärnväg har tyvärr beslutat att ställa in tågtrafiken sommaren 2024. Läs mer på angtagetutinora.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kliv ombord för en resa full av charm och historia. Ånglok och rälsbuss avgår enligt tidtabell från Nora station lördagar (och vissa fredagar) från början av juli till slutet av augusti. Res som förr och ta en tur till den söta gamla stationen i Järle, eller till bergsmansbyn Pershyttan. Varför inte utforska båda? Det är lika spännande för stora som för små. Möjlighet till gofika finns både vid Järle station och i Pershyttan. Mer info och bokning via angtagetutinora.se Länk till annan webbplats.

Obs! Trafiken på museibanan bedrivs med med ideella resurser. Ibland ställs vissa turer eller hela dagar in. Vid stor brandfara ersätts ångloket med diesellok.