Siggebohyttans bergsmansgård

Förtrollas av en av Bergslagens mest storslagna bergsmansgårdar. Siggebohyttan är belägen mitt i Bergslagens lantliga idyll med en magnifik utsikt över sjön Usken. Här kan du upptäcka hur en förmögen bergsman levde på 1800-talet.

Här bär de gamla väggarna på 300 års historia och att vandra runt i de olika rummen är som att förflyttas bakåt i tiden. När du kliver in i gården möts du av en äldre allmogestil och fina rum och borgliga salonger. Här finns väggdekorationer, brödkakor på takstänger, sexkantiga kaminer och mängder av fina föremål att titta på. Gården ägdes av samma släkt i 100 år, från den tid då Anders Olsson uppförde gården i slutet av 1700-talet. På gården finns mangårdsbyggnaden, en loftbod, ett stall och en bagarstuga. Vad som gör den här gården lite extra speciell är den 38 meter långa loftgången i mangårdsbyggnaden.

Under sommarsäsongen finns ett litet café och en butik med lokala hantverk, böcker och presenter. I trädgården finns möjlighet till picknick och för leksugna barn och vuxna finns utomhusleksaker och spel.

Mer om Siggebohyttans Bergsmansgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Titta in i bergsmansgården

Besök bergsmansgården, vandra runt i rummen och upplev hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860.
Bergsmansgården har öppet 15 juni–25 augusti dagligen kl. 10-16.
Dessutom alla helger (lö-sö) till och med sista i september kl. 10-16.
Öppet för gruppbokningar 1 maj till 30 september, lär mer här.

Entré mangårdsbyggnaden: vuxen 100 kr, gratis för barn upp till 18 år.
Guidade visningar av mangårdsbyggnaden dagl. kl. 11.00, 13.00 och 14.30

Upptäck gruvområdet

Genom att följa den gamla kyrkstigen till gruvområdet hittar man spår efter de hårda arbete som gruvarbetare fick utstå för att försörja sig själva. Här finns lämningar efter kolmilor, järnbearbetning och de tunga transporterna. Leden är markerad och här finns också informationsskyltar som med text och bild berättar om områdets historia. Leden utgår från informationskuren på parkeringen och är 800 m enkel väg. Terrängen är ganska lätt, men praktiska skor rekommenderas.

Guidade visningar till gruvområdet 23 juni, 18 juli, 11 augusti, 18 augusti och 25 augusti. Start i logen. Ha gärna bra skor!
Pris: vuxen 100 kr, gratis för barn upp till 18 år. Betalas i kaffestugan.