Utflykter för en dagstur

Upptäcka några härliga platser för en dagstur - från södra delen av länet till norra gränsen. Här finns något för alla. Historiska kulturmiljöer blandat med konst, hantverk, mysiga cafeer, loppis och prisbelönt mathantverk.

Smultrongården

Njut av hembakat och närproducerat fika i lantlig 1700-tals miljö mellan Nora och Örebro. I butiken hittar du även inredning, möbler och direktinporterade kläder från Frankrike. www.smultrongarden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bergslagens bokloppis

I Södra Hyttan strax utan för Hjulsjö ligger Bergslagens största bokloppis. Här finns mer än 1000 hyllmeter begagnade böcker till salu placerade i en härlig miljö. Öppet helger under sommaren med café och kulturarrangemang. Vissa dagar även författarkvällar. www.bokloppis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bredsjö Ostcafé

Ett familjeföretag med ekologiskt jordbruk där fåren står i fokus. Bredsjö blå är ett ostcafé & bondbistro där gårdens ostar, matigt, sött och god dryck samsas med plats för härligt häng och glad stämning. Självklart kan man även köpa med sig en bit ost hem! www.bredsjobla.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grythyttans glass och choklad

På torget i Grythyttan serverar Neerings egentillverkad glass och choklad. Sommartid erbjuds många spännande och annorlunda smaker. Vad sägs om pepparkaka, wasaknäcke eller viol? www-neerings.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grythytte qwarn

I Grythyttan kan du fylla korgen på Grythytte Qwarn. Strax intill Måltidens Hus hittar du sommaröppet café, galleri och butik i den gamla kvarnen. Egenmalt mjöl, knäckebröd och mängder av lokala godsaker. www.grythytteqwarn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Loka brunn

Loka Brunn är en kurort med anor, söder om Grythyttan. Här finns 150 st rum med olika standard i 54 unika hus och restaurang som serverar både lunch och middag. Loka Brunn ligger naturskönt mellan sjöarna Södra och Norra Loken. Ett modernt spa med inspiration från bygdens tjärnar, näckrosor, skogar och vattenfall. Vattensalongen har utsikt över sjön Norra Loken och har flera varma utomhuskällor, en stor inomhusbassäng, ett gym och det rogivande avslappningsrummet Gläntan. www.lokabrunn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Örebro slott

Kunglig historia och spännande historier har skrivits på Örebro slott, och kanske ännu fler har berättats. På slottet som har anor från 1300-talet möter du berättelser om karaktärer som Engelbrekt, Gustav Vasa, Lasse-Maja och Jean Baptiste Bernadotte för att bara nämna några kändisar som har korsat väg med slottet. Sommartid är slottet öppet dagligen med guidade visningar och utställningar. I slottets sydvästra torn finns Slottsbutiken med information och inspiration om det som händer på slottet och när magen börjar kurra kan du besöka Lill-Annas Slottscafé. www.orebroslott.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Wadköping & Örebro stadspark

Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse, stadsmiljö och invånare. Här finns muséer, utställningar, caféer och restaurang, träsvarvare, handelsbod och många andra spännande butiker och hantverkstäder. Mer om Wadköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Örebros stadspark, som ligger granne med Wadköping, kan du njuta i Blomstergården, Rosengården, Magnolialunden, Rhododendronparken och Örtagården. I ett växthus finns Stadsträdgårdens café och restaurang där kan du njuta av god lunch, stenugnsbakade pizzor och smarrigt fika. Här finns också en ekobutik med ekologiska och rättvisemärkta produkter.
www.stadstradgarden.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark som ligger på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Högen är en slagghög på över 100 meter som bildades när olja utvanns av skiffer. Här uppe kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer. Anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor! På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten. www.visitkumla.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Askersund

Vid toppen av Vättern ligger skärgårdsidyllen Askersund. I denna mysiga trästad precis vid vattnet råder skön atmosfär året om. Ta dig tid att stanna upp och njuta av kullerstenstorg, caféer, små hantverksbodar, utställningar och restauranger. www.visitaskersund.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Opera på skäret

Djupt inne i Bergslagen bjuder internationella storstjärnor varje år på operaupplevelser i toppklass. Sedan 2004 har många av operahistoriens mest älskade verk spelats i det säregna operahuset vid sjön Ljusnarens strand utanför Kopparberg. www.operapaskaret.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Örebro slott

Bredsjö Ostcafé

Wadköping Örebro

Staden Askersund

Konstverk Kvarntorpshögen, Kumla