Maria Langs Skoga

Nora är en förlaga till deckardrottningen Maria Langs fiktiva stad Skoga. Och det syns både här och var i staden.

Noras egen deckardrottning Maria Lang (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år landets deckardrottning. Hon var en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare. "Mördaren ljuger inte ensam" var hennes förstlingsverk och kom ut år 1949. Produktionen sammanfattas av 42 vuxendeckare, fyra ungdomsböcker, en novellsamling och en biografi. Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora. Här växte Dagmar Lange upp. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här fram till sin död 1991. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Maria Langs romaner är rena rama guideböckerna. Hennes böcker går att fynda i flera av stadens butiker och berättelserna har blivit populära filmer där flera av inspelningsplatserna hittas i Nora. Läs 5 boktips på goa Lang-deckare

Guidad Maria Lang Mordvandring

Missa inte den spännande mordvandringen med berättelser från Langdeckarna och Maria Langs liv. Vandringen guidas av systersonen Ove Hoffner och/eller vetenskapsjournalisten Anette Rimònt. Mer info på marialang.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mordvandringar maj: lör kl. 11.30, juni: lör & sön kl. 11.30,
juli: lör & sön kl. 11.30 samt mån, ons, tors kl. 18.30,
augusti: lör & sön kl. 11.30 samt tis & tors kl. 18.30, september: lör kl. 11.30.
Samlingsplats: Torgbrunnen på Nora torg.
Drop in, ingen förbokning. Betalning på plats med swish eller kontant.
Öppet för gruppbokningar via Ove Hoffner tfn. 070-621 28 98.

Upptäck Skoga på egen hand

Mordvandringsfolder. Hämta en mordvandringsfolder på turistbyrån och upptäck mordplatser och miljöer ur Maria Langs Skoga-deckare.

Filmens Skoga.I filmerna "Kung Liljekonvalje av dungen" och "Inte flera mord" (2012) finns många miljöer från verklighetens Skoga. Gå på upptäcktsfärd och hitta platserna på egen hand eller hämta en karta på turistbyrån som visar dig till flera av de hus och gårdar som syns i filmerna. Upptäck filmens Skoga Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Maria Langs Deckarvagn

I Maria Langs Deckarvagn på spåret vid Nora Station har systersonen Ove Hoffner en miniutställning om Maria Lang samt försäljning av hennes deckarromaner (äldre upplagor samt pocket). Kontakta Ove Hoffner för info,
tfn: 070-621 28 98, eller se marialang.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SKOGA-rummet

På Borgmästargatan ligger SKOGA-rummet, en utställning på liten yta runt Maria Lang och hennes skogadeckare. Kontakta Magdalena Persson för att boka ett besök, tfn: 073-409 94 64.

Maria Lang (Dagmar Lange 1914-1991)