5 boktips på Lang-deckare

Nora är en förlaga till deckardrottningen Maria Langs (1914-1991) fiktiva stad Skoga. Dagmar Lange, som hon egentligen hette, växte upp i Nora och använde flera av sina vänner och favoritplatser i böckerna. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden.
Här är 5 tips på goa Lang-deckare. God läsning!

Boktips 1: Mördaren ljuger inte ensam (1949)
Under en helg samlas en handfull bekanta på ett sommarnöje på en ö i Bergslagen för att umgås under trevliga former. Men när Puck Ekstedt under en promenad överraskas av ett skyfall och tvingas fly in under en gran gör hon ett makabert fynd: en av gästerna ligger där strypt med en röd sidenscarf om sin hals. Mer om "Mördaren ljuger inte ensam"

Boktips 2: Inte flera mord (1951)
Skoga är allt en riktig idyll. Det nygifta paret Puck och Einar Bure far till Einars hembygd för att få sig en lugn och skön semester. Med sig har de har med sig Pucks far. Knappt har solen gått upp förrän de upptäcker att det ligger ett lik på gräsmattan. Och djupt i bröstet sitter en egyptisk papperskniv, tillhörande Pucks far. Mer om "Inte flera mord"

Boktips 3: Kung Liljekonvalje av dungen (1957)
Den unga Anneli ska gifta sig med den förmögne och eftertraktade ungkarlen Joakim. Dagen före bröllopet vill Anneli titta på brudbuketten av liljekonvaljer och tar sig till floristen. Hennes vän Dina väntar utanför. Men Anneli kommer aldrig ut, och när Dina och Joakim undrande går in hävdar floristen att Anneli aldrig varit där. Mer om "Kung Liljekonvalje av dungen"

Boktips 4: Vår sång blir stum (1960)
Det är studenttider i Skoga och på stadshotellet hålls en stor bankett. När Puck Bure går upp på rummet för att ta en paus från festligheterna möts hon av en ohygglig syn. En död man ligger nedanför sängen och någon har smetat in väggar och möbler med hans blod. Mer om "Vår sång blir stum"

Boktips 5: Svart Sommar (1966)
Se Skoga och sedan dö är kanske inte den reklamslogan som invånarna önskar ska bli vald i den stora pr-kampanj som dragits igång för att locka turister till sommarstaden Skoga. Tyvärr ska denna olycksbådande mening visa sig vara den mest passande. Mer om "Svart Sommar"

Böckerna gavs ut av Norstedts förlag och går numera att hitta på antikvariat. Sedan några år finns de även som ljudböcker. Läs mer om Maria Langs Skoga

Maria Lang (Dagmar Lange 1914-1991)