Vår sång blir stum

Den klassiska sången om studentens lyckliga dag stiger mot taket i hotellets festvåning. Det är studenttider i Skoga och på Skoga stadshotell hålls en stor bankett. Men när Puck Bure går upp på rummet för att ta en paus från festligheterna möts hon av en ohygglig syn och den muntra glädjeyran dämpas snabbt. En död man ligger nedanför sängen och någon har smetat in alla väggar och möbler med hans blod. Det är ett egendomligt mord på en osannolik plats och med ett osannolikt mordvapen Christer Wijk har att ta ställning till när han anländer till hemstaden.

År 1960 var Dagmar Lange upprörd. Man hade tagit ett politiskt beslut i Bergslagen om var sjukhus, gymnasie och tingsrätt skulle placeras. Valet stod mellan Nora och Lindesberg och för Dagmar var ju valet självklart – men det blev Lindesberg. I det årets deckare tog hon tillfället i akt att ändra på historien. I ”Vår sång blir stum” skildrar hon vad som hände under den första studentexamen – i Skoga! Så gott som hela boken utspelas på stadshotellet.

Mordet i ”Vår sång blir stum”, där rektorn blir ihjälslagen med en flaska sockerdricka, är ett av de mest brutala i Maria Langs böcker. Hennes favorit var att mörda med gifter – nikotin, stryknin, cyankalium, arsenik, dekokt på stenmurklor eller droger från stormhatt och belladonna. De olika gifterna har bland annat serverats i brännvin, glögg, körsbärspraliner, karameller och hostmedicin.