Ta en tur till Alntorps Ö

Alntorps Ö är en populär plats under sommarmånaderna. Sedan ön i Norasjön donerades till staden1926 har den varit en oas för både Norabor och besökare.

Gå ombord på båten Plaskus och ta en kort tur (gratis förstås) över till båtbryggan på andra sidan sjön. Här kan du svalka dig med ett dopp i sjön, strosa bland fruktträden i genbanken eller bara njuta av Nora från sjösidan. På ön finns badstrand med bryggor, en kiosk och grillplatser. För de minsta finns en trollstig och vill du utforska ön finns en 3 km lång rundslinga.
Karta över Alntorps Ö  Pdf, 136.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Turer med M/S Plaskus

Båten M/S Plaskus avgår dagligen från stationsområdet under perioden
1 juni–1september, sedan helger till och med 15 september.
Turerna avgår från bryggan i stan varje hel och halv timme mellan kl. 10 och 17.30, med paus för lunch 14.45-15.15. Sista turen från ön avgår kl. 17.35.
Överfarten är kostnadsfri och tar ca 5 minuter.
Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Praktisk information:
Båten har 26 sittplatser
Brant trappa med fyra trappsteg och räcke på vänster sida ner i båten.
Flytvästar finns till samtliga passsagerare vid nödsituation. Vill man använda flytväst vid överfarten får man ta med egen.
Två barnvagnar får tas med per överfart. Barnet får ej sitta i barnvagnen då den lyfts ombord.
Hundar får medtagas, kopplade.
Obervera att kaptenen har ansvaret för båten och passagerarna. Om kaptenen anser att resan inte kan genomföras på ett säkert sätt har han rätt att inte genomföra båtturen.

Alntorps Ö

Badplatsen. På badplatsen finns bryggor, omklädningshytt och toaletter.

Kiosken. Här kan du köpa fika och glass, kaffe, läsk, godis, snacks och enklare förtäring. Uthyrning av minigolfklubbor och bollar. Betalning kontant eller med swish. Kiosken är öppen dagligen 10 juni-31 augusti kl. 11.00-16.30.

Minigolfbana. I anslutning till badplatsen finns en minigolfbana med 9 hål.
Minigolfklubbor och bollar finns att hyra i kiosken, se ovan för öppettider.
Priser: vuxen 20 kr (fr 12 år), barn 10 kr. Betalning kontant eller med swish.

Fritidsbanken. Av Fritidsbanken kan du låna vattenleksaker, strandtennis, bollar, boule, kubb, käpphästar och flytvästar med mera. Även utlåning av kanoter, vardagar kl. 10.00-15.00 (18-årsgräns samt krav på simkunnighet alt. tillsammans med vårdnadshavare). Fritidsbanken finns på plats på ön under perioden v25-30, vardagar kl. 10.00-15.30. Mer info på fritidsbanken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Med reservation för ändrade öppettider pga väder eller andra aktiviteter.

Promenadstigar. På ön finns en ca 3 km lång rundslinga som är skyltad från båtbryggan. För de minsta finns en trollstig i anslutning till badplatsen.

Genbanken. En genbank för bevarande av äldre fruktträd finns på södra delen av ön. Området är ett trevligt utflyktsmål och nås via en promenadväg från båtbryggan.

Grillplatser. På ön finns flera grillplatser som är fria att använda. Grillplatserna finns markerade på kartan ovan. Tänk på brandfaran och var försiktig med elden.

Tälta. Ta med tältet och sov över en natt på ön. Platser där det går bra att tälta finns utmärkta på kartan ovan. På ön gäller Allemansrätten, läs regler för tältning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Privat båt. På Alntorps Ö finns en gästbrygga där du kan lägga till med privat båt.

Hundar. Du är välkommen att ta med din hund till ön. Självklart håller du den kopplad och plockar upp efter den. På själva badplatsen är hundar inte välkomna men det finns andra platser där hundar kan gå ner till vattnet.