Jerle – Sveriges minsta stad

På 1600-talet skulle detta bli Bergslagens viktigaste stad med utskeppningshamn för järnet.

Upptäck den bortglömda staden. På 1640-talet drömde Carl Bonde om en kanal för transport av järnmalm från Jerle till Mälaren. I Jerle ville han bygga en ny stad och i oktober 1642 utfärdades stadsprivilegier för Järla Stadh. Men det blev inget av planerna. Stadsprivilegierna glömdes bort i kommunreformen, vilket gör Jerle till Sveriges minsta – och kanske mest bortglömda – stad. Här har
järnhantering pågått ända in på 1900-talet, men idag återstår bara ruiner och slagghögar. Järle kvarn och kvarndammen finns bevarad i ursprungligt skick. Längs med Järleån finns en vandringstig på 2,5 km. Intill kvarnen finns en liten badplats och ett picknick-bord för utefika. i Missa inte ett besök på Svalbo keramik och gofika på Svalbo Café. Mer om Jerle stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka en guidad stadsvandring

Boka en guidad historisk vandring och hör varför detgick som det gick. Jerle Stadsförening tar emot bokade grupper fr 10 personer. Läs mer här.

Musik och annat på Svalbo

Under sommarmånaderna händer det massor på Svalbo Café. Motorträffar med musik och konserter med kända artister står på programmet. Missa
heller inte Jerle Stadsfest den 27 maj! Vintertid arrangerar Svalbo keramik författarkvällar i stearinljusens sken. Håll koll på vad som händer på facebook.com/Svalbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.facebook.com/svalbokeramikochkultur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., svalbocafe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kika in i vår evenemangskalender.