Jerle – Sveriges minsta stad

På 1600-talet skulle detta bli Bergslagens viktigaste stad med utskeppningshamn för järnet.

Upptäck den bortglömda staden. På 1640-talet drömde Carl Bonde om en kanal för transport av järnmalm från Jerle till Mälaren. I Jerle ville han bygga en ny stad och i oktober 1642 utfärdades stadsprivilegier för Järla Stadh. Men det blev inget av planerna. Stadsprivilegierna glömdes bort i kommunreformen, vilket gör Jerle till Sveriges minsta – och kanske mest bortglömda – stad. Här har
järnhantering pågått ända in på 1900-talet, men idag återstår bara ruiner och slagghögar. Järle kvarn och kvarndammen finns bevarad i ursprungligt skick. Längs med Järleån finns en vandringstig på 2,5 km. Intill kvarnen finns en liten badplats och ett picknick-bord för utefika. Mer om Jerle stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök Svalbo keramik

Titta in i den lilla butiken intill Moa Rudeberts keramikverkstad. Här trängs allt från dekorativa ljuslyktor och vaser till muggar och skålar på hyllorna.

Musik och annat på Svalbo

Under sommarmånaderna händer det massor på Svalbo Café. Förutom gofika står motorträffar med musik och konserter med kända artister på programmet. Håll koll på vad som händer på facebook.com/Svalbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.