Upplev bergsmansbyn Pershyttan

Utforska ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid och upplev historien på nära håll. Här finns hytta, gruva, vattenhjul, stånggång och kolhus bevarat.

Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Området är ett kulturreservat som går utmärkt att uppleva året om. Här kan du ta del av hur det gick till när hytta och gruvor var i bruk, det mesta ser ut precis som det gjorde fram till sista arbetsdagen. I Pershyttan har man brutit malm och framställt järn från medeltiden ända fram till 60-talet och det finns ett antal gruvor i området runt bergsmansbyn. Den ståtliga hyttan är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. I området finns också vattenhjul, stånggång, kolhus och vackra gårdar att upptäcka. I en tågvagn intill besökscentret finns Pershyttans Tågcafé som är öppet sommartid. Mer om bergsmansbyn Pershyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka vandring i bergsmansbyn

Lär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.
Guidade visningar dagligen 2 juli-14 augusti kl. 13.00
Start vid besökscentret, Pershyttans bergsmansby.
Priser: vuxen 100 kr, ungd. 10-17 år 50 kr, barn 0-9 år gratis
Biljettbokning via nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., över disk på turistbyrån Länk till annan webbplats. och på Lilla Hotellet.
Endast förbokning, begränsat antal platser.
Öppet för gruppbokningar via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Boka visning i Lockgruvan

Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Hör om hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.
Guidade visningar dagligen 2 juli-14 augusti kl. 15.00,
därefter varje lördag t.o.m 17 september kl. 15.00.
Biljettbokning via nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., över disk på turistbyrån Länk till annan webbplats. och på Lilla Hotellet.
Endast förbokning, begränsat antal platser.
Öppet för gruppbokningar via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Upptäck bergsmansbyn på egen hand

Pershyttefolder. Hämta en pershyttefolder på turistbyrån i stationshuset eller i besökscentret i Pershyttan och upptäck bergsmansbyns byggnader och miljöer.

Natur- och kulturstigen. Natur- och kulturstigen tar dig runt på en 6 km lång slinga i området och berättar byns historia. Till slingan finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån. Natur- och kulturstigen är märkt med gula markeringar.

Öppet i smedjan

Smedjan i Pershyttan öppnar upp för besökare. Nora Bergslags Smidesförening kommer att vara där och alla är välkomna in och titta och fråga om smide. Smeder från föreningen tänder ässjan och visar smide kl 12-16 på söndagar fram till 14 augusti.

The movie about Pershyttan in english