Trästaden

Nora är en välbehållen trästad med gatorna utlagda i det klassiska rutnätet. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Staden är präglad av bergshanteringen och har stadsprivilegier sedan 1643. I Nora möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer. Att besöka Nora är som att kliva rätt in i ett museum, fast här är allt på riktigt. Staden lever med sin historia, och tack vare de stolta invånarna så är den idag en av Sveriges mest välbevarade småstäder. Trähusens fasader, de trivsamma gårdarna, skvallerspeglar och kullerstensgator är alla detaljer som påminner om hur livet var förr. Den välbevarade miljön gör Nora till medlem av Tre trästäder, tillsammans med Eksjö och Hjo. 

www.tretrastader.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Mer om Noras historia

Boka guidad stadsvandring

De guidade stadsvandringarna är slut för säsongen.
Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Lär känna våra guider Annika, Magdalena och Carina

Upptäck trästaden på egen hand

Lär dig mer om Noras historia genom en stadsvandring på egen hand. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden och lära dig mer om hus och gårdar.

Ljudvandring om trästaden

Du kan också upptäcka Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Här får du möta människor som verkat i Nora och format staden till vad den är idag. Ljudvandring i Nora

Stadsmysterium Nora

Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller online via www.stadsmysterium.selänk till annan webbplatsObs! Ledtrådar kan döljas/försvinna vid snö, barmark är bäst mysterieväder.

Informationsskrifter om Norakvarter

Vill du fördjupa dig lite extra i Noras hus och gårdar finns informationsskrifter om några av stadens kvarter att köpa på turistbyrån för 20 kr. Skrifterna är framtagna av Hembygdsföreningen Noraskog.