Tre Trästäder

Nora i Bergslagen, Hjo vid Vätterns strand och Eksjö på småländska höglandet. Tre prisbelönta städer med den levande trästaden i fokus.

Ingen av de tre städerna är den andra lik. Nora, Hjo och Eksjö har alla har sin särskilda karaktär. Ändå har de mycket gemensamt. Grunden för samarbetet mellan städerna är att alla fått utmärkelsen Europa Nostra för arbetet med att bevara och vårda den unika bebyggelsen och kulturmiljöerna. Här finns den genuina småstadskänslan från en annan tid bevarad och levande.

Nora tilldelades utmärkelsen Europa Nostra år 1993 ”För det framgångsrika genomförandet av ett långt och komplicerat projekt som bevarat staden Noras historiska och kulturella miljö vilket inkluderar trähusen, industriminnena och järnvägen till Pershyttan.” Nora har dessutom fått pris för Församlingshemmet (2002) och Gyttorps Centrum (2002). Om Europa Nostra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trästadsklassiker

Besök alla tre och gör en trästadsklassiker. Samla klistermärken genom att besöka varje stads turistbyrå – Eksjö, Hjo och Nora. För att kunna göra en trästadsklassiker behöver du ett klassikerkort där du kan samla dina klistermärken. Detta kort finns att hämta på turistbyråerna och beställa via www.tretrastader.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Appen Tre Trästäder

I appen - TreTrästäder - kan du ladda ner självguidade rundvandringar och bilturer i och till de tre städerna Eksjö, Hjo och Nora. Lär dig mer om städernas historia och kulturarv, få tips om platser värda att besöka och roliga stopp på vägen. Appen vänder sig till hela familjen och är gratis att ladda ner på GooglePlay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och AppStore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på Tre Trästäder.

Cattus - en rundvandring i trästaden för hela familjen
"Cattus och stinsprovet" är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Nora och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge er svar på frågor som ni kanske går och funderar på; ”Varför finns det en järnväg i lilla Nora”, ”hur högt är egentligen kyrktornet”, ”vem var kungen av Nora” och ”hur ser ett typiskt 1700-tals hus ut”? Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sin borttappade stinspinne, träffa Selma Gerdin som skapade Noraglass och lösa en rebus. Rundvandringen med Cattus finns att ladda ner i Tre Trästäders app.

Självguidad rundresa med bil till Eksjö, Hjo och Nora
Tre Trästäders självguidade bilrundtur tar dig med på en trästadsklassiker till de tre prisbelönta trästäderna Eksjö, Hjo och Nora. Under turern får du tips om stopp att göra utmed vägen till de tre trästäderna - mysiga fikastopp, bra lunchställen, badplatser, historiska platser och annat värt att upptäcka längs vägen. Den självguidade rundturen finns att ladda ner i Tre Trästäders app.