Visningar & besöksmål

Stadsvandring

Upptäck Nora, den lilla trästaden i Bergslagen med unik historisk och kulturell miljö från 1700– och 1800–talet. Se tidstypiska hus och gårdar, kullerstensgator och skvallerspeglar. Hör om intressanta personligheter och egensinniga bergsmän.

Visningen tar ca 1 timme
1–50 pers/vandring eller 1 buss/rundtur 1 625 kr inkl. moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Mordisk vandring

Verklighetens Skoga heter Nora. Överallt i staden har Maria Lang låtit människor falla offer för lömska mördare i sina deckare. Upptäck Skoga under en Mordisk vandring med berättelser och teaterscener från Langdeckarna och Maria Langs liv, framförda av systersonen Ove Hoffner.

Visningen tar ca 1 timme
1–50 pers/grupp 1 800 kr inkl. moms
Bokning & info: Ove Hoffner tfn: 070-621 28 98
www.marialangoffice.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Göthlinska gården

Visning av familjen Göthlins borgarhem från början av 1900–talet. Huset och dess inredning är bevarat som det såg ut när den sista familjemedlemmen, dottern Ingrid Göthlin, bodde här. Här finns prov på fröken Ingrids stora intresse porslinsmålning men också konst, möbler, leksaker och prydnadsföremål.

Visningen tar ca 1 timme
1–25 pers/grupp 1 300 kr, 0 % moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Pershyttan

Pershyttans bergsmansby är idag kulturreservat. Här finns hytta, gruvområde, vattenhjul, stånggång m.m. I Pershyttans hytta, Sveriges bäst bevarade träkolshytta, framställdes tackjärn fram till 1953. Upplev hyttan som den lämnades efter sista blåsningen. Gå ner i Lockgruvan, en av de tidiga järnmalmgruvorna i Pershyttan som var i drift fram till 1909. Under en kultureservatsvandring får du uppleva Pershyttans unika miljö.

Lockgruvan
Visningen tar ca 1 timme
1–29 pers/grupp 1 500 kr, 0% moms

Pershyttans hytta
Visningen tar ca 1 timme
1–30 pers/grupp 1 500 kr, 0% moms

Kulturreservatsvandring
Visningen tar ca 1 timme
1–30 pers/grupp 1 500 kr, 0% moms

Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Resa med veterantåg

Upplev att åka veterantåg med ånglok och genuina trävagnar eller klassiska rälsbus-sar precis som i gamla tider med Nora Bergslags Veteran-Jernväg. Sevärdheterna Järle och Pershyttan är utflyktsmålen i den ordinarie trafiken. Du kan även hyra ett eget tåg, se hemsidan för mer information.

Ordinarie trafik enligt tidtabell 22/6–26/8 2018
Bokning & info: Nora Bergslags Veteranjärnväg marknad@nbvj.se
www.nbvj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Järnvägsmuseet

Sveriges första normalspåriga järnväg för allmän trafik med ånglok öppnades år 1856 på stäckan Nora–Ervalla–Örebro. I Nora finns station, verkstäder och lokstall, ånglok och rälsbussar. Hela anläggningen är ett levande museum och unikt i sitt slag.

Visningen tar ca 1 timme
1–30 pers/grupp 1 500 kr, 0% moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Kvarteret Bryggeriet

Besök Noras kreativa kvarter. Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från slutet av 1800–talet som varsamt renoverats till ett levande område för hantverkare, butiker och företagare. Kika in i verkstäderna hos olika slags hantverkare, handla i mysiga och unika butiker, fika på Kafé Smultronstället eller njut av en måltid på Bryggerikrogen.

Bokning & info: info@kvarteretbryggeriet.se
www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konst i Bryggeriet

Intressanta utställningar med konst i vackert gammalt bryggeri i Nora. Maj–september: ”På gränsen”, ”Konst i Sverige nu”och Ljusstråks samlingsutställ-ning, försmak med verk av utställarna i kulturrundan Ljusstråk 1–2/9.

Bokning & info: Nora kommun, Elin Sörman tfn: 0587-812 94

Nora Brygghus

Nora Brygghus är ett mikrobryggeri i Kvarteret Bryggeriet som brygger öl av ädla råvaror som man gjorde förr i tiden. De olika sorterna har namn som Nora Lättöl, Pershyttepils och Förstlingen. Boka bryggerivisning med information om råvarorna och processen och kombinera med ölprovning för bästa upplevelse.

Tar emot grupper på 10–18 personer
Visning och provning tar ca 2 timmar
Pris efter offert
Bokning & info: Nora Brygghus tfn: 072-742 65 65
www.norabrygghus.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rosengården & Lilla Trädgården

Rosengården och Lilla Trädgården ligger längs Tre Sjöars väg strax utanför Nora. Rosengården är en besöksträdgård med en stor rossamling, perenner, damm, äppellund, kryddväxter, gamla parkträd med mera. Här finns också plantskola och trädgårdscafé med lättlunch. Lilla Trädgården är en handelsträdgård med visningsträdgård. Här finns ett stort sortiment av perenner, buskar, fruktträd, rosor, klätterväxter med mera. Välsorterad träd-gårdsbutik med trädgårdstillbehör samt presenter och dekoration för hem och trädgård. Trädgårdscafé med vacker utsikt.

Bokning & info:
Rosengården i Bergslagen, tfn: 073-816 29 11 www.rosengardenibergslagen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lilla Trädgården i Nora tfn: 076-772 92 22
www.lillatradgardeninora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stadra Teater

I drygt 20 år har här getts gripande, humoristiska och berörande föreställningar. Bara i Landet Stadra upplever du teater i en så förtrollande miljö - Bergslagens vack-raste spelplats. Vid sjön Greckens strand ligger Teaterkaféet Paradiset, med öl och vinservering i pausen. Föreställningarna spelas inomhus.

Spelperiod juli–augusti.
Bokning & info: Teaterfoajén tfn: 0587-31 13 05
www.stadrateater.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åkerby Äventyr

Upplevelserika aktiviteter för lust, hälsa och må-bra i vacker bergslagsnatur på Åkerby Herrgård. För grupper i alla åldrar, året om. Ledarledda gruppaktiviteter där samarbete, smarthet och klurighet utmanas för att lösa uppgifter med natur– och kulturhistorisk bakgrund. Kombinera gärna med boende och måltid.

Aktiviteterna tar ca 1–1,5 timme
Bokning & info: Åkerby Herrgård tfn: 0587-912 10
www.akerbyherrgard.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med reservation för eventuella ändringar