Visningar & besöksmål

Stadsvandring

Upptäck Nora under en tur på gator med tidstypiska hus, kullersten och skvallerspeglar. Nora fick stadsprivilegier år 1643 och har idag kvar en välbevarad trähusbebyggelse från 1700– och 1800–talen. Hör historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.

Visningen tar ca 1 timme
1–20 pers/vandring 1 625 kr inkl. moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Mordisk vandring

Verklighetens Skoga heter Nora. Överallt i staden har Maria Lang låtit människor falla offer för lömska mördare i sina deckare. Upptäck Skoga under en Mordisk vandring med berättelser och teaterscener från Langdeckarna och Maria Langs liv, framförda av systersonen Ove Hoffner.

Visningen tar ca 1 timme
1–50 pers/grupp 2 000 kr inkl. moms
Bokning & info: Ove Hoffner tfn: 070-621 28 98
www.marialangoffice.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Göthlinska gården

Visning av familjen Göthlins borgarhem från början av 1900–talet. Huset och dess inredning är bevarat som det såg ut när den sista familjemedlemmen, dottern Ingrid Göthlin, bodde här. Här finns prov på fröken Ingrids stora intresse porslinsmålning men också konst, möbler, leksaker och prydnadsföremål.

På grund av rådande omständigheter med Covid-19 tar Nora turistbyrå inte emot grupper på Göthlinska gården under 2020. För mer info kontakta turistbyrån på tfn. 0587-811 20

Bergsmansbyn Pershyttan

Rundvandring i en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Lär er mer om hur järnframställningen gick till och se träkolshyttan, vattenhjulet, stånggången, slaggstenshögar, bergsmansgårdar.

Visningen tar ca 1 timme
1–20 pers/grupp 1 500 kr, 0% moms
Bokning & info:
Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Lockgruvan

Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Lockgruvan är en av Bergslagens äldsta gruvor och var i drift till 1909. I Pershyttan bröts järnmalm från medeltiden fram till gruvbrytningen upphörde 1967. Hör hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.

På grund av rådande omständigheter med Covid-19 tar Nora turistbyrå inte emot grupper i Lockgruvan under 2020. För mer info kontakta turistbyrån på tfn. 0587-811 20

Resa med veterantåg

Upplev att åka veterantåg med ånglok och genuina trävagnar eller klassiska rälsbussar precis som i gamla tider med Nora Bergslags Veteran-Jernväg. Sevärdheterna Järle och Pershyttan är utflyktsmålen i den ordinarie trafiken. Du kan även hyra ett eget tåg, se hemsidan för mer information.

Ordinarie trafik enligt tidtabell sommartid.
Bokning & info: Nora Bergslags Veteran-Jernväg
tfn: 0587-103 04, e-post: marknad@nbvj.se
www.nbvj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konst i Bryggeriet

Intressanta utställningar med konst i vackert gammalt bryggeri i Nora–ett av Konstrum Bergslagen. Maj–september: REMI–samtidskonst om spel, NoraArt sommarutställning och Ljusstråks samlingsutställning (försmak av kulturrundan Ljusstråk 5–6/9, 20-års jubileum!).

Bokning & info: Nora kommun, Elin Sörman
tfn: 0587-812 94, e-post: elin.sorman@nora.se
www.nora.se/konstibryggerietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rosengården & Lilla Trädgården

Upplev, njut och få inspiration i besöks- och visningsträdgårdarna som ligger längs Tre Sjöars väg strax utanför Nora. Här kan du promenera i lugn och ro och njuta av perenner, rosor, buskar, gamla parkträd och damm i en fin miljö med utsikt över Norasjön. Handelsträdgård med ett stort sortiment av (egenodlade) perenner, buskar, träd, rosor, klätterväxter, sommarblommor m.m. Välsorterad trädgårdsbutik med trädgårdstillbehör, presenter och dekoration för hem och trädgård. Trädgårdscafé med vacker utsikt med fika, smörgåsar och lättlunch.

Bokning & info:
Rosengården i Bergslagen, tfn: 073-816 29 11 www.rosengardenibergslagen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lilla Trädgården i Nora tfn: 076-772 92 22
www.lillatradgardeninora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stadra Teater

I drygt 20 år har här getts gripande, humoristiska och berörande föreställningar. Bara i Landet Stadra upplever du teater i en så förtrollande miljö - Bergslagens vack-raste spelplats. Vid sjön Greckens strand ligger Teaterkaféet Paradiset, med öl och vinservering i pausen. Föreställningarna spelas inomhus. Sommaren 2020 spelas "Dollar", en komedi med mörka bottnar av Hjarmar Bergman.
INSTÄLLT, flyttas fram till 2021.

Spelperiod juli–augusti.
Bokning & info: Teaterfoajén tfn: 0587-31 13 05
www.stadrateater.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med reservation för eventuella ändringar