Historiska utflyktsmål

Runt om Nora gömmer sig historiska platser som vittnar om hur livet var förr. Spåren från Bergslagens storhetstid bjuder in till en resa bakåt i tiden. Upptäck gruvparker, ruiner och vackra kulturmiljöer.

Klacka-Lerbergs Gruvpark

I Klacka-Lerbergs gruvpark finns lämningar efter en lång tids gruvdrift bland annat gruvhål, provbrytningar, malmtorg och skrotstenshögar. Gruvparken bjuder också på en vacker utsikt över Fåsjön. Mer om Klacka-Lerbergs Gruvpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skrekarhyttans ruin

Vid ruinen i Skrekarhyttan finns stenväggar, masugnsfundament, gravar efter vattenhjul och mycket annat som hörde till Västra Skrikarhyttan. I anslutning till hyttruinen finns en trevlig rundslinga på 1,5 km. Här finns också picknickplats och grillplats. Informationsblad Skrekarhyttans ruin (pdf) Pdf, 16.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Greksåsars hyttruin

I Greksåsar kan du än idag se ruiner av masugn och kolhus på den gamla hyttplatsen. Sommartid kan du upptäcka området genom en byvandring, en promenad på ca 600 m med informationstavlor som berättar om byn, skrock, skrönor och historia. Mer om Greksåsars hyttruin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frövifors Pappersbruksmuseum

Frövifors är pappersbruket utanför Frövi som var järnbruk fram till slutet av 1800-talet. Då övergav man järnet för det allt mer lönsamma pappret. Museet bjuder på industrihistoria med fokus på papper - utställningar, upplevelser och en handpappersverkstad som brukar vara populär bland barnen. Här finns också en fantastisk museibutik och café. Mer om Frövifors Pappersbruksmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Järle station

Järle station är Sveriges äldsta järnvägsstation, byggd 1854, två år innan invigningen av järnvägen mellan Nora och Ervalla. Idag finns kafé samt konst- och hantverksförsäljning sommartid. Veterantåg avgår till Järle från Nora station enlig tidtabell. Mer om Järle Station Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ruinerna i Hammarby

Forsen i Hammarby har dämts sedan 1500-talet, och bruket som växte fram var i drift ända fram till 1923. Idag finns tydliga ruiner av bruksverksamheten kvar, martinverket och ruinerna efter hytta, husgrunder och slaggvarp. En gång i tiden var Hammarby bruk en viktig del i den industrin som finansierade den svenska stormakten. Järnmalmen kom från de närliggande gruvorna, men flera mindre gruvhål kring Hammarby vittnar om mindre brytning i området. Här byggdes även en av Sveriges första stångjärnshammare, en vattendriven smideshammare. Mer om ruinerna Hammarby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slotterbergets gruvfält

Vid gruvfältet Slotterberget pågick brytning av malm fram till 1920-talet och i området finns flera spår efter gruvdriften kvar. Det går bland annat att se flera dagbrott, den gamla banvallen och rester efter anrikningsverk och kruthus. I området finns det en vandringsled och rastplats och intill parkeringen finns information och bilder från gruvans storhetstid.