Historiska personer

Nora är en stad med gamla anor och en lång historia. En historia som präglas av de personer som har format staden och satt Nora på den stora kartan. Vi minns dem av olika anledningar, men alla är de en stor del av dagens Nora.

Maria Lang (Dagmar Lange)

Under pseudonymen Maria Lang skrev Dagmar Lange (1914-91) traditionella pusseldeckare med poliskommissarie Christer Wijk som huvudperson. När hon började skriva fick barndomsstaden Nora stå modell och gavs namnet Skoga. Hennes deckare (42 stycken, 1949-90) innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter, gårdar och personer. Dagmar Lange ingick som en av de tretton ledamöterna i Svenska Deckarakademin när den instiftades 1971. Hon växte upp i Nora. Efter studier arbetade hon som lärarinna och studierektor för en flickskola i Stockholm. År 1979 flyttade Dagmar Lange tillbaka till Nora, där hon bodde fram till sin död. Upplev Maria Langs Skoga.

Nora-Anna (Anna Larsson)

Löparundret Anna Larsson (1922-2003), mer känd som Nora-Anna, växte upp i byn Öskevik utanför Nora. Under åren 1943-1949 satte hon fyra världsrekord, fem svenska rekord, 17 distriktsrekord och tog 30 DM-titlar. Hon förlorade aldrig ett lopp på favoritdistansen 800 m. Nora-Anna fick som första kvinna springa ärevarv på Stockholms stadion och bländade publiken med sin vackra löpstil och charmigt blygsamma sätt. Mellan loppen arbetade hon hemma på gården. Hon avslutade sin idrottskarriär i samband med att hon gifte sig 1949. På Nora-Annas gård finns idag sommarcafé och gårdsbutik, mer om Nora-Annas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Anders Wedberg

Anders Wedberg (1795-1864), även kallad "Kungen av Nora" var en förmögen brukspatron som ägde flera bruk och herrgårdar i Noratrakten. Han bodde med sin fru och son i hörnet Kungsgatan/Prästgatan i en gård från slutet av 1700-talet. Anders Wedberg var riksdagsman i 24 år. Han hade stort inflytande och var drivande bakom tillkomsten av Sveriges första normalspåriga järnväg Nora-Järle-Ervalla. Anders Wedberg dog på julafton1864 och ligger begravd i det tempelliknande kapellet på Södra kyrkogården. Besök Nora Järnvägsmuseum & veternjärnväg.

Ingrid Göthlin

Ingrid Göthlin (1887-1961) växte upp i den Göthlinska gården vid Norasjön och var yngst av tre syskon. Hennes far kronofogde Agathon Göthlin köpte gården 1886. Ingrid utbildade sig till lärarinna i handarbete och teckning, men hennes stora intresse var porslinsmålning. Hon tillbringade också mycket tid i familjens trädgård. Efter kronofogdens död präglades hemmet av fyra kvinnor; Ingrid och systern Anna, modern Augusta och kusinen Elvira. Ingen av dem gifte sig utan blev kvar i gården i hela sina liv. De sista åren var Ingrid ensam kvar i sitt älskade barndomshem där hon önskade att allt skulle bevaras som det alltid varit. Idag är gården ett museum som förvaltas av Stiftelsen Ingrid Göthlins minne. Besök Göthlinska gården.

Carl Bonde

Friherre Carl Bonde (1581–1652) var mannen som under 1600-talet ville bygga en stad i Järle med tillhörande kanal för att enklare kunna skeppa järnet ut ur Bergslagen. Hans tanke var att flytta noraborna och invånarna från grannstaden Lindesberg till den helt nya staden. Hit skulle en kanal dras från Mälaren via Hjälmaren. Järle fick sina stadsprivilegier 1642 varpå närmare planering för kanaler och slussar sattes igång. Därefter kom direktiv till de båda kyrkbyarnas invånare att flytta till den nya staden. Längre än så kom man aldrig då invånarna helt sonika vägrade att flytta. Istället fick Nora och Lindesberg sina stadsprivilegier 1643. Mer om Jerle stad.

Selma Gerdin

Selma Gerdin (1884-1963) var kvinnan som satte Nora på glasskartan. År 1923 flyttade hon till Nora och startade Nora Bazaraffär. Redan första sommaren började hon även veva glass, som serverades med nymodigheten nygräddade “vofflor”. Efter några år fick hon via en handelsresande tips om att en butik i Jämtland, som sålde fantastiskt god glass, skulle lägga ner. Selma köpte både verksamheten och det hemliga receptet och Noraglassen blev en hit, för både stora och små. Lördagsdanser, marknader och idrottsevenemang fick besök av de mobila glassbarerna. Än idag säljs Noraglass under den varma säsongen, med start i slutet av april, samt under adventshelgerna.
Mer om Noraglass