På historisk mark i Norra Kilsbergen

En historia som färgat landskapet. Och ett landskap som i sin tur förändrat historien. Välkommen till en bygd fylld av berättelser!

Pershyttan, strax utanför Nora, är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Hyttan växte fram här under medeltiden, tack vare att precis rätt förutsättningar fanns. Malmstråket, själva resursen till järnet, var nummer ett. Men även vatten, kalk och skog krävdes för att kunna driva en hytta. Närheten till resten av världen genom marknadsplatser och färdvägar var lika viktig.
Här bodde och arbetade människor under hundratals år – vilket har satt sina spår i naturen. Skogen brukades, malmen bröts, markerna betades av djuren och dagbrott och gruvgångar blev till. Det har skapat landskapet du möts av idag.
Naturen utgjorde grunden för bergshanteringen, i Pershyttan och hela Bergslagen. Idag spelar naturen i området en annan stor roll för människan. Bergsmansbyn har förvandlats till ett nav och en kulturhistorisk genomfart för friluftslivet i Norra Kilsbergen. Oavsett om du vandrar, cyklar, skidar eller bara njuter av en lugn stund på en stubbe – vistas du på en historisk mark där det är omöjligt att skilja på natur och kultur.

På vandring genom Bergslagens historia

Från istid till nutid. Från malm till människor. Från tungt arbete till friluftsliv. Med Nora och Pershyttan som utgångspunkt för din vandring når du slingor och etapper där du upplever kulturhistorien på nära håll.

Bergslagsleden. Med utgångspunkt från Uskavi, Hammarby och Pershyttan når du ut på Bergslagsleden, en av Sveriges längsta vandringsleder med sina 280 km och 17 etapper. Traska på kyrkstigar som en gång i tiden användes av bergsmännen, upptäck ruiner eller gör en avstickare till den välbevarade bergsmansgården i Siggebohyttan. Passera järnbruk och Sveriges äldsta normalspåriga järnväg. Förbi hyttor och gårdar, längs betesmarker, porlande bäckar och vidunderliga klippblock – allt en påminnelse om dåtiden som skapade vår nutid. Läs mer om Bergslagesleden

Bergslagsledens rundslingor. Kortare och många gånger smidigare, men proppfulla med både kulturhistoria och vacker Bergslagsnatur. Start och mål på samma plats gör rundslingorna till en finfin dagsutflykt.
Vandra rundslinga Digerberget!

Naturreservat. Svindlande utsikt, mäktiga promenader i gammelskog eller kurragömma bland dramatiska grottor. Stillsamt strosande eller utmanande sträckor på högre höjd. Det finns över 100 naturreservat i Bergslagen. I många av dem finns markerade vandringsleder, fikabord och grillplatser.
Se tips på naturreservat i Noratrakten
7 tips för vandring i Skärmarbodabergen

För dig som helst rullar fram

Oavsett om du gillar att cykla grus, asfalt eller susa nedför ett berg i precis din takt finns det alla möjligheter att rulla fram i krokarna kring Nora.

Flowtrails. Kottaberget är bubblaren i Noras cykelvärld. Den lilla orten Gyttorp, tillsammans med närliggande Kottaberget, håller på att förvandlas. Här utvecklas det flowtrails som bjuder på både flyt, doserade kurvor och roliga features med drops och hopp. Ta dig både uppför och nedför ett berg på cykel, där helheten är en upplevelse. Den svaga lutningen uppför gör att cyklingen passar de flesta. Med planer för ett större cykelcenter, är Kottaberget på god väg att bli mellansveriges centrum för uppstickaren flowtrails. Lederna är under utveckling med ekonomiskt stöd från Tillväxtverket. Läs mer på kottaberget.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mountainbike. Med Pershyttan och Digerberget som utgångspunkt är det stigcykling i skog och mark som gäller. Från kort och barnvänligt till tekniskt och krävande. De enklaste lederna kan nästan vilken cykel som helst klara, medan de tuffare varianterna kräver sin dämpning. Beger du dig till Hjulsjö eller Nyhyttan norr om Nora finns ytterligare kring femton MTB-leder att upptäcka, självklart med olika svårighetsgrader. Bölja fram längs sandiga åsar, hyttor och nedlagda järnvägsbankar i Norra Kilsbergens landskap.
Läs mer om MTB-leder i Noratrakten

Upplevelsecykling. Upptäck samtidigt som du trampar! Upplevelsecykling handlar helt enkelt om turer som passar alla, på vilken cykel som helst. I trakten kring Nora slingrar sig landsvägar och grusvägar fram – genom skog och öppna landskap. Ut och njut. Se turförslag för upplevelsecykling

Ge dig ut i snötäckta skogar

Skidspår. Vid Digerberget strax söder om Nora finns det ca 5 km upplysta längdskidspår. Här startar/slutar Kilsbergsspåret på sammanlagt 27 km som sträcker sig till Ånnaboda. Spåren löper genom den vilda Kilsbergsnaturen genom skogar och över milsvida myrar. Vid Digerberget finns också en pulkabacke samt grillplatser. Läs mer om skidspår i Kilsbergen