Historiska äventyr i Pershyttan

Från Bergslagen kom järnet som byggde landet. Och i Pershyttan finns många spår av bergshanteringen kvar. Upptäck hela området med hytta, bergsmansgårdar, gruvor och vattenhjul.

Detta lilla samhälle vittnar om livet förr. Hår står den gamla trähyttan där man tillverkade järn kvar, och andra byggnader som användes flitigt en gång i tiden. Och de vackra röda bergsmansgårdarna står prydliga kvar, vissa med en krona av gjutjärn på toppen av skorstenen. Smyggarebäcken användes förr till transporter av malm ur gruvorna och till blåsbälgarna i hyttan. Idag kan man titta på det enda vattenhjulet i Sverige med en fungerande stånggång.

Se vattenhjulet snurra, gå på upptäcksfärd bland lämningar från när hytta och gruvor var igång och klättra upp på gråbergstippen och spana efter kyrktornet i Nora. Hämta en pershyttefolder på turistbyrån i stationshuset eller i besökscentret i Pershyttan och upptäck bergsmansbyns byggnader och miljöer. Besökscentret är alltid öppet och här finns en permanent utställning som berättar om Pershyttan och järnhanteringens historia. På hyttbacken finns stora gräsytor för barn med spring i benen och picknick i det fria. I en tågvagn intill besökscentret finns Pershyttans Tågcafé som är öppet sommartid.

Boka visning i Lockgruvan

Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Hör om hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.
Guidade visningar dagligen under sommaren, med start 29 juni.
Bokning via nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från och med 1 juni.
Åldersgräns för att följa med ner i gruvan är tre år.
Barn under tolv år följer med i sällskap av vuxen.
Hjälm är obligatoriskt att ha på sig under besöket och lånas på plats.
Obs! Hjälmarna är i vuxenstorlek. Har du barn som behöver mindre hjälm, ta gärna med en cykelhjälm eller liknande. Bara ett fåtal barnhjälmar finns att låna.
Samlingsplats: Besökscentret i Pershyttan
Öppet för gruppbokningar (maj-okt) via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20