Tillverkat med glädje

Att kliva över tröskeln till Marias Chokladmakeri i Kvarteret Bryggeriet, är som att kliva in i den godaste av världar. Här har Maria samlat allt hon älskar. Och hennes hantverk står självklart i centrum – chokladpralinerna. Små konstverk, tillverkade med glädje och kärlek.

Chokladen var däremot inte given i Maria Wadsten Anderssons liv. Efter många yrkesår inom vården, började tankarna gro på att göra något helt annat i livet. Och en dag hoppade hon –Maria sa upp sig. Utan att veta vad nästa steg skulle bli. Men det tog inte länge innan planen klarnade. Maria hade länge haft som största hobby att tillverka chokladpraliner hemma i köket. Pralinerna blev poppis och hon var ett stående inslag på julmarknaderna i krokarna. Intresset
kom under en prova på-kurs, där det uppstod kärlek vid första pralinen.

–Den där kursen var det roligaste jag gjort! Och jag längtade efter att få skapa med händernaigen. Det kanske var precis det jag skulle satsa på!

Chokladdrottningen i Kvarteret Bryggeriet
Sagt och gjort. Hon fick nys om en lokal i Kvarteret Bryggeriet. Miljön kändes rätt och honrenoverade lokalen tillsammans med maken. I september 2021 öppnade dörrarna. Butiken har öppet ett par dagar i veckan, annan tid producerar Maria praliner i en rasande takt, tar emot beställningar, anordnar kurser och deltar på marknader.

– Från början fanns det ingen tanke om butik, bara produktionskök. Men den här ytan fanns och idag är jag så glad för det. Att komma till butiken är som att komma hem och det är en fin kontrast att möta människor och småprata över disken, efter alla timmar och nätter i köket. Att stå i butiken är lite av min belöning till mig själv, säger Maria.

Butiken är en mysig oas, med söta delikatesser från golv till tak – allt inköpt av Maria från små producenter. Marias handgjorda chokladskapelser byter skepnad beroende på säsong. Allt från chokladbomber, julkulor och höstlöv, till påskägg, studentpraliner och adventskalendrar finns att handla under året. Marias egna favoriter ryms bland just pralinerna.

– Jag gillar verkligen fikapralinerna. Jag har gjort allt från små prinsesstårtor till kanelbullar, mazariner och chokladbollar. Och jag har alltid gillat allt som är litet och fint och pilligt att göra. Lite som ett tittskåp! förklarar Maria.

Kreativa infall blir söta konstverk
En av de senaste stjärnorna i disken kan mest liknas vid en pytteliten dessert. Pralinen créme brulée har en form av mjölkchoklad. Fylld med en vaniljganache med brynt, hackat socker och lite råsocker på toppen.

– Jag åt cremé brulée på restaurang och när jag kom hem började tankarna snurra på hur jag kunde återskapa den. Jag klurade på det där crunchet som är en del av upplevelsen, förklarar Maria.

Och det är så där konstverken blir till. Med en smak eller ett infall börjar Maria planera.

– Smakerna ploppar liksom upp i huvudet. Jag kanske ser något fikabröd i en tidning eller äter något och då börjas det. Det är det roligaste jag vet, kreativiteten. Att planera hur det ska se ut och smaka. Jag kan ligga vaken på nätterna och fundera ut mina små skapelser, säger Maria och skrattar.

När lusten får styra
Att byta från sjukvården till eget chokladmakeri kan tyckas vara ett stort kliv.
– Just där och då för några år sedan passade mitt livsval in så bra. Barnen hade blivit vuxna, lokalen dök upp och allt bara stämde. Nu har jag landat i det här med att vara egen och har klurat ut vad som passar just min verksamhet.

När framtiden kommer på tal ler Maria. Planen är enkel. Att fortsätta så länge det är kul.

– Jag vill fortsätta skapa med lusten som största motor. Det är därför jag inte har en webbutik. Sortimentet varierar från vecka till vecka och med den här lilla fysiska butiken är det fortfarande möjligt. Och så länge det är roligt, blir det också ett bra resultat. Jag vill inte ha det på något annat sätt, berättar Maria.

Maria Wadsten Andersson, Marias Chokladmakeri