Välsytt i linne – Made in Nora

Sömmerska eller designer? Barbro Bohlin funderar och säger:
– Visserligen ritar jag alla mina kläder, men jag känner mig nog mer som sömmerska.
Hon gör uteslutande damkläder: kjolar, tunikor, byxor, jackor och klänningar i tidlösa vackert skurna modeller. Ateljén och butiken ligger i samma lokal; det är öppet mellan de båda delarna, vilket gör att man får omedelbar insyn i hennes hantverk. Hon får ofta beröm för att hennes kläder är välsydda.
– Välsytt, vad är det egentligen, frågar hon sig och svarar:
– Det är när man har lagt ner kärlek och kan hantverket. Då blir det på riktigt. Sådant uppskattar människor.
Hon har alltid på sig sina egna plagg i butiken, är sin egen mannekäng. Förr sålde hon kläderna även via återförsäljare, men nu finns de enbart i butiken i kvarteret Bryggeriet. Mest syr hon i linne, men också en del i siden. Hon tar inga beställningar och gör inga kollektioner – hon syr helt enkelt det hon har lust med. Enkla modeller med fina detaljer. Inspirationen, den vet Barbro inte riktigt varifrån den kommer.
– Idéerna, dem får jag liksom när jag behöver dem. De blir till skisser, som blir mönster. Sedan följer tillskärning av tyger och sömnad.
Därefter kan hennes kunder botanisera bland plaggen i butiken, känna, prova, handla. Många återkommer, år efter år.
– Jag hoppas att min butik är ett besöksmål, precis som hela Nora, säger hon, och tillägger:
– Nora har något för alla. Om jag var turist i min egen stad skulle jag besöka olika kulturevent, konserter och utställningar.
Säkert skulle hon slinka in hos kollegorna i Bryggeriet också. För där finns en viss känsla, en atmosfär som drar och lockar med kunskap, hantverk och smaker. Hur sammanfattar man en sådan känsla? Varför inte som Barbro Bohlin föreslår:
Made in Nora.

Barbro Bohlin, Kvarteret Bryggeriet