Vår i trästaden

Nu har våren kommit till vår vackra trästad och det finns massor att uppleva. Gå på upptäcktsfärd i stadskärnan och bergsmansbyn Pershyttan eller ta en promenad längs Hagbyån. Möt våren i naturreservatet Järleån eller ta med familjen på utflykt till Skärmarbodabergen. Småstadsshoppa i våra mysiga butiker, fira in påsken med årets första Noraglass, unna dig en paus med fika på ett av våra trevliga caféer eller en lunch på någon av stadens restauranger. Välkommen!

Upptäck Nora på egen hand

Stadsvandringsfolder. Lär dig mer om Noras historia genom en stadsvandring på egen hand. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden och lära dig mer om hus och gårdar. Foldern finns även att hämta i flera av stadens butiker.

Historisk ljudvandring. Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om Noras hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStorelänk till annan webbplats och GooglePlaylänk till annan webbplats.

Stadsmysterium Nora. Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller online via www.stadsmysterium.selänk till annan webbplats
Obs! Ledtrådar kan döljas/försvinna vid snö. Barmark är bäst mysterieväder.

Småstadsshoppa i personliga butiker

I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, delikatesser, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och butiker i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.
Läs mer på www.handlainora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smaka dagsfärsk Noraglass

Smaka en dagsfärsk och närproducerad delikatess. Kiosken vid glasstorget är öppen alla dagar kl. 10.30-18.30. Fram till mitten av september erbjuds tre olika smaker varje dag - vanilj, hasselnöt och en för dagen unik tredje smak. De serveras i klassisk våffla eller bägare men du kan också få kreationer som Ljuvliga Hjortron, Pelle pajas eller Jubileumsbägare.

Titta in i Göthlinska gården

Besök familjen Göthlins borgarhem från senare hälften av 1800-talet och upptäck svunna tider. Som besökare får du uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen.
Mer om Göthlinska gårdenlänk till annan webbplats

Öppet för drop-in
22 april-7 oktober (ej 27/5 & 24/6) fredagar kl. 10-12
och 16 maj-1 augusti (ej 6/6 & 4/7) måndagar kl. 13-15.
Ingång från verandan på gårdens baksida, Kungsgatan 4.
Entré: 60 kr, betalning kontant eller med swish.

Guidade visningar
Lördagar 7 maj - 18 juni kl. 13.00
Start vid entrén till gården (mot gatan), Kungsgatan 4
Priser: vuxen 100 kr, ungd. 10-17 år 50 kr, barn 0-9 år gratis
Biljettbokning via nortic.selänk till annan webbplats, över disk på turistbyrånlänk till annan webbplats och på Lilla Hotellet.
Endast förbokning, begränsat antal platser

Strosa längs Å-promenaden

Upplev 3 km av det bästa med Nora! Utgå från strandpromenaden vid stationen och strosa slingan längs Hagbyån, till bryggerikvarteret, och över sta-dens gator. Under turen passerar du minnesmärken, kultur och konst. Stanna gärna till och upptäck lokalt hantverk, delikatesser, mysiga fik, kyrkan och träbebyggelsen. Å-promenaden är skyltad med svart skyltar.

Besök bergsmansbyn Pershyttan

Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Med hjälp av en pershyttefolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska bergsmansbyn på egen hand. Mer om Kulturreservatet Pershyttan

Möt våren vid Järleån

Järleåns naturreservat ligger i en gammal dalgång. Ån har till stor del kvar sitt naturliga lopp och här finns en av länets mäktigaste forssträckor, Långforsen. Tidigt på våren är forsen som mäktigast och på försommaren är blomsterprakten som vackrast. Bland de ovanliga växterna kan nämnas tibast, vätteros, lungört och skavfräken. Längs ån finns en vandringstig på 2,5 km.
Faktablad och karta över Järleånlänk till annan webbplats

Gör en utflykt till Skärmarbodabergen

I Skärmarbodabergens naturreservat finns mängder av grottor och dramatiskt kuperad natur att upptäcka och utforska. Skogen är gammal och rymmer många sällsynta växter och djur. Här finns flera sprickdalar och förkastningsbranter som bildades för många miljoner år sedan. I reservatet finns vandringsslingor mellan 0,5-5,6 km. Det är lätt att ta sig Skärmarbodabergen med buss (302 mot Örebro, hållplats Skärmarboda norra) och bil.
Faktablad och karta över Skärmarbodabergenlänk till annan webbplats