Naturreservat

Svindlande utsikt, mäktiga promenader i gammelskog eller kurragömma bland dramatiska grottor. Stillsamt strosande eller utmanande sträckor på högre höjd. Det är dags att upptäcka Noratraktens naturreservat, året om.

Visste du att det finns över 100 naturreservat i Bergslagen? I många av dem finns markerade vandringsleder, fikabord och grillplatser. Här är några favoriter.
Besök lansstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hitta alla reservat i området.

Järleåns naturreservat

Järleån rinner i en flera hundra tusen år gammal dalgång. Här finns en av länets mäktigaste forssträckor som upplevs bäst på våren. Blomsterprakten i reservatet är vackrast under försommaren när fågelsången når sin kulmen. Längs ån finns en vandringstig på 2,5–5 km och flera platser för fika och picknick. Järleåns naturreservat ligger vid Hammarby, ca 10 km utanför Nora.
Mer om Järleåns naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta till Järleåns naturreservat (länk till Google Maps) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skärmarbodabergens naturreservat

I Skärmarbodabergen finns gammal skog, mängder av grottor och dramatiskt kuperad natur att upptäcka och utforska. Vandra slingor upp till 5,6 km och upptäck sprickdalar och förkastningsbranter bildade av inlandsisen. Den blockiga terrängen kan bitvis vara krävande. Vid blött och isigt väder kan det var halt, broddar och stavar rekommenderas under vinterhalvåret. Skärmarbodabergen ligger ca 10 km från Nora. Huvudentrén är intill riksväg 50, vid rastplats Skärmarboda. Det är lätt att ta sig hit med buss (401mot Örebro, hållplats Skärmarboda).
Mer om Skärmarbodabergens naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
7 tips för vandring i Skärmarbodabergen
Hitta till Skärmarbodabergens naturreservat, huvudentré (länk till Google Maps) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kindla naturreservat

Upptäck vildmarken! Kindlas stora myrar och skogs marker har länge varit väglösa och därför opåverkade av det moderna skogsbruket. I naturreservatet
finns strövstigar, rastplatser, utsiktstorn och vindskydd. I området finns sammanlagt 15 km strövstigar, som gör det möjligt att gå en runda på 7–10 km. Vissa
passsager är mycket kuperade men ger också utsikter utöver det vanliga. Missa inte Kindlahöjden, 426 m över havet. Reservatet ligger 26 km norr om Nora
och kan nås via flera ingångar. Den närmaste är via vägen mellan Nora och Hjulsjö. Mer om Kindla naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta till Kindla naturreservat, södra ingången (Länk till Google Maps) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erikabergets naturreservat

Erikaberget bjuder på brant kuperad terräng och vacker utsikt över Rastälvdalen, 210 m över havet. Vandringen upp på berget går genom en storblockig brant. I reservatet finns en 4 km lång stig som går i rundslinga runt bergets norra höjd. För den äventyrliga rekommenderas stiglös vandring upp till bergets södra topp som bjuder på fri utsikt ända bort till Norasjön. Erikabergets naturreservat ligger i
Nyhyttan, 24 km nordväst om Nora. Mer om Erikabergets naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta till Erikabergets naturreservat (länk till Google Maps) Länk till annan webbplats.

Naturreservat Dalbotorpsravinerna

I naturreservatet råder stor variationsrikedom på liten yta - med bäckar och källflöden, raviner och platåer. Den gamla barrblandskogen är också en fristad för många sällsynta arter, som brandticka och bombmurkla. I reservatet finns en rundslinga på 1,5 km. Mer om Dalbotorpsravinerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta till Dalbotorpsravinerna (länk till Google Maps) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utsikt från Erikaberget

Erikabergets naturreservat

Järleåns naturreservat