Musiken, konsten, kulturen. Alla lika viktiga och stora delar i Ted Ströms liv, där skapandet aldrig tar slut.
Ted Ström tar emot i ateljén i Kvarteret Bryggeriet. Musik i bakgrunden, en pågående akvarell på bordet. Ted håller på att färdigställa inför den första utställningen på länge. Restriktionerna har släppt och tillsammans med dottern Anna Ström väntar vernissage och utställning på Säfstaholms slott under våren.
– Min och Annas konst fungerar bra tillsammans. Hon jobbar främst i akryl och olja, medan jag kör akvarell. Framförallt är det kul att jobba tillsammans, säger Ted och visar runt i den ljusa ateljén.
Där allt började
Väggarna täcks av landskapsmålningar i skiftande färger. Öar, vatten, himmel och hus. Olika stämningar och skiftningar. På frågan om var inspirationen kommer ifrån funderar Ted.
— Inspirationen finns överallt. Och jag gillar landskap. Jag hittar ofta på scener och platser som nästan skulle kunna finnas. På så sätt behöver det ju inte vara rätt och riktigt, säger han och flinar. Jag är också fascinerad av öar, som små isolerade civilisationer. Det kommer förmodligen från min uppväxt i Bohuslän.
För det var i Göteborg han föddes, konstnären och musikern Ted Ström. Med föräldrar inom teatern var det fullt accepterat att syssla med konst och musik. Han började skapa – och har inte slutat sedan dess. Familjen flyttade vidare till Stockholm under 1960-talet och efter studenten kom Ted in på Konstfack. Men drömmarna om att bli illustratör kom lite i skymundan när musiken tog allt större plats.
– Ja, på den tiden gillade jag inte att blanda musiken med konsten. 1968 startade vi bandet Contact och musiken kom att spela huvudrollen i livet under en lång tid.
Musik till film och teater
Contact var proggbandet med influenser från folkmusiken. Med låtar som Hon kom över mon och Samma vindar, samma dofter hade bandet en framgångsrik karriär. En intensiv period i livet följde, med mycket turnerande och spelande för Ted. Men musiken fortsatte när Contact började ebba ut. Ted flyttade till Luleå för att jobba som musiker på Norrbottensteatern en period. Perioden visade sig bli ganska lång, då han både träffade kärleken Eva, bildade familj och startade bandet Norrbottens Järn. Det var även i Luleå Ted fick kontakt med mannen som skulle bli en avgörande del i hans liv.
– När jag och Lasse Molin träffades blev det början på något stort. Vi följdes åt och jag skrev musiken till de flesta av hans tv-produktioner, som exemplevis Tre Kärlekar som blev populär bland folket.
Sedan dess har Ted fortsatt att skriva musik till både teater, film och tv. 1985 flyttade familjen söderut och hamnade i Mosås. Det blev 15 kreativa år i den gula villan strax söder om Örebro.
– Det var en av mina mest kreativa perioder i livet. Flera Molin-filmer, fyra album och så började jag med konsten igen. Samtidigt som barnen växte upp. Det var en fin tid, konstaterar Ted.
Senare smög det sig in en lite mer lättsam produktion. Ted Ström är nämligen textförfattaren bakom Thorstens Flincks bidrag till Melodifestivalen 2012, Jag reser mig igen. Produktionen ringde upp och behövde en text. Sagt och gjort och karusellen startade.
– Ja, det var ett galet och roligt äventyr att vara med om! Tidigare har jag alltid varit kritisk mot det där, men för Thorstens skull blev det av.
Sagan om Vintersaga
Utanför ateljéfönstren är det snöstorm. Det viner snö från taket i bryggeriområdet och bilarna kryper fram längs vägarna. Det går inte att låta bli att fråga om låten Vintersaga. Sången som blev stor och som levt vidare, år efter år.
– Ja, den tog fart! Det började med en idé för tv, att jag och en kollega skulle åka runt på reportageresa i Sverige under vintern. En låt skulle skrivas till varje plats. Men budgeten sa nej och det blev inget. Då gick jag hem och skrev Vintersaga. Luleå var ju den perfekta kulissen. Monica Törnell sjöng in den och den blev stor. Sedan dess har flera artister och även en bilreklam gett den nytt liv. Jag har precis gjort en ny, akustisk version som finns med på mitt nya album, berättar Ted.
År 2000 landade familjen Ström i Nora. De förälskade sig i huset intill ån och hittade hem. Ted blev snabbt inblandad i Noras kulturliv. Föreningar startades, samarbeten påbörjades och festivaler som Parkfesten i Nora startades upp.
– Nora är en slags smältdegel för kultur. Jag hade aldrig varit med i en förening innan jag flyttade hit. Men det var härliga år. Nu koncentrerar jag mig mest på att delta, kanske inte dra igång så mycket nytt, säger Ted och skrattar.
Till skillnad från 1970-talet, blandar Ted gärna musik och konst nuförtiden. I ateljén stuvas bord undan för rep med musikerna och inte sällan uppträder han i samband med konstutställningar. Och det är en ständig framåtrörelse i Teds skapande. Nyligen släpptes det senaste albumet Skiften som han skapat tillsammans med sönerna Albin och Johan samt gitarristen Torbjörn Carlsson. Musiken verkar aldrig tystna för Ted.
– Det är något speciellt med musik. Du kan vara hur trött som helst. Men två takter in är tröttheten borta. Och det går heller inte att sluta.