Mathilda och den goda mötesplatsen

Från kombucha till kafé. Från Stockholm till Nora. När Mathilda startade Björk Kafé och Skafferi föll bitarna på plats.

Allt började med att Mathilda Perrakoski bryggde lite för mycket kombucha hemma i köket. Hon packade ihop den fermenterade tedrycken och beslutade sig för att testa att sälja flaskorna på julmarknaden i Nora och Siggebohyttan. Tanken väcktes, rätt tillfälle och person dök upp och 2019 startade Mathilda Björk Kafé och Skafferi. Då tillsammans med en kollega med branschvana, sedan nästan två år tillbaka driver hon kaféet själv.
– Jag har som många haft kafédrömmar. Det finns ett grundintresse av kost och hälsa, men helhetskonceptet är det som lockat mig främst. Det kreativa utrymmet i skapandet, att inreda, pynta bakverk, ta in lokala varor, skriva skyltar, ordna event, konstutställningar och musikkvällar. Men också lyxen i att genom hälsosamma råvaror faktiskt kunna äta tårta till frukost. Och att möta människor på riktigt, säger Mathilda.

Så rent som möjligt
Björk är beläget i Kvareter Bryggeriet. Det kreativa kulturområdet strax utanför stadskärnan i Nora som hyser såväl konstnärer som restauranger och musiker.
– Kvarteret Bryggeriet är verkligen en kulturskatt med utövare inom både mat, hantverk, kultur och hälsa. Vi som bedriver verksamheter har också nära till varandras tjänster. Behöver jag hjälp finns både snickaren, smeden, skräddaren och revisorn här. Några har även blivit mina närmsta vänner, berättar Mathilda.
Konceptet i kaféet har alltid varit ”så rent som möjligt”. Och det är precis vad besökaren möts av i kafélokalen. Lokalt och svenskodlat, gärna ekologiskt. När kött finns på menyn är det viltkött, naturbeteskött eller lokalt, annars satsar Mathilda gärna på vegansk och glutenfritt. Stammisarna är många, på väggarna hänger tillfälliga konstutställningar och ur högtalarna strömmar jazz. Ett ställe att trivas på.

Från Stockholm till Nora
2016 gick flytten från Stockholm till Nora. Mathilda och Robert hade ingen som helst koppling till den lilla trästaden. Men de längtade bort från Stockholm och ville leva enkelt, utan höga lån.
– Det var en bökig tid i början. Vi saknade vännerna, ingen av oss hade jobb och det var svårt att få ihop timjobb. Men med kaféet kom en befrielse, även om det var tuffare än jag hade föreställt mig. Det är en utmaning i att våra barn Edda och Franke fortfarande är små men nu kliver Robert in mer i verksamheten och vi blir mer av ett familjeföretag. Nu går vi in i ett nytt skede med ombyggnad och förändringar och Björk blir större på fler sätt!
Mathilda och Robert har öppnat upp till den intilliggande lokalen och skapat Vardagsrummet. Här väntar konserter, föreläsningar och självklart fler sittplatser.
– Jag ser fram emot att vi kan ta emot busslaster och större bokade sällskap. Lokalen gör att vi kommer kunna bredda vår helhet. Min man har en förkärlek till Japan och Östasien, så förändringarna kanske även kommer märkas i kryddor och högtalarna. Och varför inte lunchmeditationer eller aikido för barn?

En samlare av erfarenheter
Mathildas väg till kaféägare har inte varit självklar. Hon har studerat såväl friluftsliv som konst och sjukgymnastik. Kontakten med människor och det kreativa har däremot varit en gemensam nämnare. Och alla vägar bär någonstans, enligt Mathilda.
– Jag ser på livet lite som en nyckelknippa. En del hittar sin livsväg snabbt, öppnar upp dörrar med rätt nyckel från början. Jag har varit en samlare och samlar forfarande på olika erfarenheter av jobb, kunskaper och upplevelser. Jag har alltid velat tro att det går att skapa sig en mening i allt. Att det inte handlar så mycket om just vad du är med om – men hur du väljer att se på det och ta det vidare, säger Mathilda.
Och drömmar finns. Mathilda pratar om mötesplatser där alla får plats. Med närvaro, trygghet, frihet och kreativitet som ledord. Och om det är någonstans det fungerar är det kanske i Nora.
– Staden betyder framåtrörelse för mig. Här finns mycket sportaktiviteter, turism, kultur och andlighet, vilket innebär oändliga möjligheter. Jag önskar att Björk ska få fortsätta vara en mötesplats och med Vardagsrummet en kreativ oas som lever sitt eget liv – för både gammal och ung. Med föreläsningar, existentiella samtalskvällar, babysång, tonårscirklar, konst och musik, uppstyrt eller improviserat. Det är tufft att driva en verksamhet i en liten stad, men jag tror att hela Nora och det småskaliga har framtiden för sig. När slit-och-släng-eran lider mot sitt slut och vi söker oss än mer till de lokala hantverkarna och de lokala mötesplatserna, avslutar Mathilda.

Bild på Mathlida Perrakoski på Björk Kafé och Skafferi

Mathlida Perrakoski, Björk Kafé och Skafferi