Med glädje bland delikatesserna

Innanför dörren till Nora’s Ost & Delikatess väntar himmelriket för dig som gillar det goda. Och som ett körsbär på toppen möts du av ett värdskap utöver det vanliga. Det är dags att lära känna Linda.

– Min tanke är att ingen ska gå hem med något i påsen som de inte gillar. Så här är det provsmaka som gäller. Tillsammans hittar vi det du tycker om, även om du inte vet något alls om ostar från början.

Det säger Linda Magnusson som äger och driver butiken Nora’s Ost & Delikatess på Prästgatan i Nora. I år är det 3 år sedan hon tog över driften, precis när pandemin satte klorna i landet.

– Det var nervöst! Vad hade jag gjort. Skulle det komma någon alls? Men den tiden visade sig vara bra för just min verksamhet. Ingen gick på restauranger, utan köpte istället med sig det goda hem. Med restriktionerna som var, ringlade sig kön lång härute på gatan. Speciellt på fredagar, berättar Linda.

Lokalt och utvalt
Stammisarna blev många och fredagar är fortfarande dagen som det unnas som mest. Fredagspåsen, en samling ostar som Linda sätter samman vecka för vecka, har till och med fått en egen plats. Innanför dörren möts kunderna av en liten kyl med helgens goda. Fint förpackade och redo för helglyx.

– Vissa kommer in och köper sin fredagspåse, vissa köper alltid samma ostar och vissa kommer långväga för att besöka butiken. Det känns fantastiskt. Jag är så glad över alla mina fina kunder, de ger bra feedback och jag får väldigt mycket fint tillbaka, varje dag!

Butiken har blivit större sedan öppning och utökats med ett stort utbud av tillbehör, delikatesser och husgeråd. Linda värnar om det lokala och säljer bland annat kaffe från Hjulsjö 103, praliner från Marias Chokladmakeri, honung från Tre Små Bin och knäckebröd från Grythytte Qwarn. På fredagar finns nybakat surdegsbröd från Jennys Bageri. På hyllorna finns porslin och linne från ännu en lokalkändis, Ernst Kirsteiger.

– Jag gillar det lokala och det är kul att lyfta mathantverkarna som finns här. Sen har jag även svårt att sälja produkter som jag inte själv gillar. Tanken är att ha ett noga utvalt sortiment, med riktigt bra ost och chark som bas. Även kunderna är med och väljer sortimentet, de kommer med önskemål och jag provar gärna att beställa hem de produkter som de vill ha.

Med smaker som största intresse
Linda är född och uppvuxen i Nora. Men det har inte alltid varit den lilla trästaden som legat högst upp på listan.

– Nej, jag har flyttat runt en del och nu senast bodde jag i Göteborg i fem år. Men den här gången jag flyttade hem kändes det så himla bra. Här i Nora har jag vuxit upp och känner många. Här har jag närheten till mina barn, barnbarn, mina föräldrar och bror. Jag har även mött kärleken i min sambo Andreas och som en fin bonus även hans barn och familj.

Varför det blev ost och delikatesser som fokus är inget konstigt alls. Linda har alltid varit intresserad av mat. Och att kombinera smaker. Efter att ha jobbat sig runt på olika restauranger, krogar och konferensverksamheter i hela sitt yrkesliv har hon koll på vad hon själv gillar. Och verkar även kunna sätta fingret på vad som går hem i stugorna.

– Min önskan och vilja är att varje kund ska känna att den verkligen får den hjälp den behöver. För mig är mötet det viktiga, att varje kund får sin lilla stund tills den blir nöjd.

Expertens favoriter
På frågan om hur det är att driva en delikatessbutik i en mindre stad, tvekar inte Linda en sekund.

– Nora är ju en jättebra stad! Här finns möjlighet att faktiskt lära känna kunderna och allas önskemål. Det som också känns fint är utbudet här i stan. Visst finns det en konkurrens, men det är en hjärtlig sådan. Alla butiker hjälps åt och kompletterar varandra. Om det visar sig att vi har samma av något brukar vi ändra om så att kunden inte ska möta samma produkter i varje affär här i stan. En omtänksamhet jag gillar så mycket, säger Linda.

Linda visar ostdisken och charkvarorna. Hon berättar om produktionen, ursprunget och det som är i säsong just nu. Hon är generös i sina inköp, Linda tycker det det ska finnas ett brett utbud med både favoriter och nyheter.

– Delikatesser i all ära, men det är inte ett glamouröst jobb det här. Det ska putsas och poleras och plastas om stup i kvarten. Det är mycket gullande med ost! säger Linda och skrattar.

Ett tips från en expert kanske sitter fint. Vad plockar Linda själv ihop till ostbrickan?

– Nej, men jag gillar ju alla! säger Linda och tittar ner i ostdisken. Men en bra blandning brukar vara två hårdostar. En krämig och en torr och smakrik. Sen vill jag ha en blå ost och en brie. Gärna med lite mer smak. Lite bra chark, oliver och goda kex. Jag lägger gärna till lite torkad frukt istället för marmelad också. Jordgubbarna här är väldigt fina, säger Linda och håller fram en burk med doft av sommar.

Sagt och gjort. Låt oss provsmaka!

Linda Magusson, Nora's Ost & Delikatess