Surdegar som får kunderna att le

Från Frankrike till Nora. Från Hagby till torget. Det här är berättelsen om Jenny Eknor och hur Nora fick sig ett alldeles eget surdegsbageri.

Tre år in i Jenny Eknors surdegskarriär kan man ställa klockan efter hennes brödförsäljning. Fram till vårvintern 2023 har hon öppnat luckan på Knutsbergsvägen 1 i Nora, prick klockan tolv på fredagar. Då har bröd- och fika fansen stått redo för att fylla kassen med såväl bröd som sött till kaffet. Snart får de traska till torget för surdegen. Men låt oss ta det från början, för bröd har inte alltid varit en självklar karriär för Jenny.

– Nej, inte alls! Jag har jobbat med folkbildning. Men sen kom tankarna på att jag kanske skulle göra något helt annat. När jag var runt 20 år bodde jag i Frankrike. Redan då var jag sugen på att lära mig baka bröd, men nu passade det bättre i livet. Och jag ville passa på innan jag blev för gammal, berättar Jenny.

Skolad i Frankrike
Jenny hittade en bagarutbildning i Frankrike som fokuserade på surdeg, kulturspannmål och att starta eget. Hon såg till att ordna med de praktiska förutsättningarna som krävdes, sen drog hon till baguetternas land. Men att gå en bagarutbildning i Frankrike är inte bara. Skolan ställde bland annat krav på god fysisk form och det var en lång uttagningsprocess. För Jenny var inte det några större problem. Hon kom in på skolan och under tre av de fyra månader som utbildningen pågick bodde hon i tält och cyklade upp i bergen varje dag för att baka bröd.

– För de fransmän som gick kursen hängde allt på att de skulle klara det. För att öppna ett bageri i Frankrike krävs ett certifikat utfärdat av staten. De håller hårt på sina skrån. I Sverige kan man ju öppna ett bageri om man gillar bullar. Men jag ville lära mig konsten på riktigt.

Det gjorde hon. Och hon ville köra igång direkt efter utbildningen när kunskapen var färsk. En lugn modell jättestor köptes in. Och efter mycket funderingar kring lokal beslutade hon sig för att öppna bageriet intill sin pappas snickeri på Hagby. Det är förklaringen till att det har doftat nybakat under veckosluten i industriområdet.

– Vi var tvungna att såga upp väggen här för att få in ugnen, berättar Jenny med ett skratt. Första dagen hade jag bakat bröd på 25 kilo deg. Med lite marknadsföring i sociala medier var jag så nervös. Skulle någon ens komma? Men innan jag ens hade öppnat ringlade det en kö här utanför, berättar Jenny.

Hängivna kunder hjälper till
Idag bakas det istället bröd på 200 kilo deg och det finns ett fikasortiment som gör den sötsugne mer än nöjd. Matbrödet bakas på surdeg och kulturspannmål och Jenny försöker så långt det går att arbeta med ekologiska och närproducerade råvaror. Storsäljarna är levainbrödet och rågbrödet, men utbudet tycks växa för varje vecka. På plåtarna trängs croissanter, hasselnötsbröd, gotlandsbröd och tröstebullar med frallor, franskbröd, kanelbullar och restbröd.

– Restbrödet görs på just rester där torrt bröd är basen, för att minska svinnet. Annars är det mycket egensnickrade smaker. Vi testar och leker oss fram. Jag är så tacksam över den hängivna kundskaran som finns. De är så fina och överseende med de misstag som görs, de testar och ger feedback. Det är guld värt när vi provar oss fram. För misstag måste ju göras när man är helt ny som bagare. De här första åren har varit en läroprocess, berättar Jenny.

Jenny Eknor är uppvuxen i Nora och är en hemmakär person. Att det var Nora som skulle bli platsen för bageriet var självklart. Och kunderna klagar inte.

– Människor här i trakterna verkar uppskatta det hantverksmässiga. Och oavsett om folk gillar surdegsbröd eller inte, så har jag märkt att det är många som saknat att kunna gå och köpa nybakat bröd över disk. Inte minst äldre människor som är vana sedan förr. Det känns fint att kunna erbjuda det.

Drömmen om en bistro
Snart blir det aktuellt att såga vägg igen. Ugnen ska ut och flytta till nya lokaler. För det finns fina planer inför framtiden. Jennys pappa, Sven Eknor, har köpt en fastighet intill torget i Nora. Och redan till våren hoppas Jenny kunna sälja bröd från huset på innergården i kvarteret Fisken. Jenny och kärleken Hanna har planer och drömmar som vittnar om ett litet franskt hörn mitt i Nora.

– Vi tänker en bistro med gott i glaset och några enkla rätter, en butik och samarbeten med alla fina lokala matproducenter som finns i trakten. Kanske kurser i surdegsbakning och på innergården tänker vi ett glastak, som en vinterträdgård. Det kommer bli bra, men en sak i taget. Först ska vi flytta och börja baka mer bröd så vi kan ha öppet fler dagar i veckan, avslutar en peppad Jenny.

Jenny Eknor, Jennys bageri