Nu och då. Bevarande och nytänk. Med intresse och en känsla för kvalitet är Fredrik Sandberg en viktig pusselbit i Noras levande stadskärna.
1859 var det Carl Axel Sandberg som öppnade butik och verksamhet i Nora. Bleckplåtslagaren som började sälja sitt hantverk kanske inte då anade att hans ättling, drygt 160 år senare, skulle driva verksamheten vidare. Idag är det Fredrik Sandberg som, tillsammans med Annika Sandberg, äger och driver Leon. Sandbergs Bosättningsaffär – belägen sedan slutet av 1920-talet i lokaler intill torget. Namnet lever kvar sedan Carl Axels son Leon tog över butiken. Idag finns ett stort sortiment av glas, porslin och husgeråd, samt en utställningslokal med fokus på glaskonst. Men det var långt från självklart att Fredrik skulle hamna i just Nora.
– Jag utbildade mig och jobbade i många år med annat. Men genom samtal med släkten föll bitarna på plats och till slut hamnade jag här. Och att komma till Nora var som att komma hem, det här har blivit min plats, berättar Fredrik.
Byggnadsvård med närvaro och känsla
Intresset för matlagning och det vackra i vardagen kommer väl till pass i butiken. Och fascinationen över historia och byggnadsvård går hand i hand med Fredriks roll som fastighetsägare. Som ägare av en stor del av kvarterets fastigheter finns det alltid något att göra. Men att äga hus som kan dateras till mitten av 1700-talet, skiljer sig något från att underhålla moderna kåkar.
– Att äga och underhålla det här kvarteret med sina gamla trähus kräver ett intresse för bevarande. Det behövs en närvaro och känsla i det. Som när vi behövde byta lockläkten på en fasad. Visst kunde jag åka till bygghandeln och köpa färdig list. Men när det inte känns rätt, är det inte rätt. Det slutade med att snickaren hittade gamla slanor som klövs, precis som man arbetade när husen byggdes, berättar Fredrik och pekar ut byggnaden på innergården.
De två våningar höga trähusen intill torget och kyrkan är en stor del av Nora. Interiört hyser de boende och moderna butiker, exteriört bidrar de med bilden av Nora som den levande och historiska trästaden. Husen tas om hand på traditionellt sätt, med material som linoljefärg och enkupigt taktegel. Om förändringar sker är de försiktiga – med målet att det nya ska smälta in.
– Snart blir det byggstart för en ny byggnad här runt hörnet. Där har jag tillsammans med en arkitekt försökt blanda nu och då. Ett modernt bostadshus i klassiska snitt, med butik på bottenplan. Det fina är att vi bevarar det gamla stallet som stått här sedan 1700-talet. Man kan säga att vi bygger in oss i stallet.
Butiken som blomstrar året om
De försiktiga uppdateringarna är lite av hemligheten, även i butiken. För bosättningsaffären har kommit att bli ett kännetecken Nora. Folk minns och känner igen sig, år efter år. Då ska inte svängarna tas ut för mycket, enligt Fredrik.
– Vi jobbar hela tiden med att tillföra i det lilla. Att behålla det gamla, men samtidigt lyssna på tiden och kunderna. Du ska kunna gå in i butiken och känna igen dig, men samtidigt hitta nya produkter. Köksavdelningen var en stor förändring. 1999 kom den till, i och med boomen med matlagning i tv. Det sortimentet har vi bara utökat sedan dess. Mat-Tina visade sig inte bara vara en fluga, berättar Fredrik med ett skratt.
Butiken som sådan, är av ett utdöende släkte. Det finns inte många fristående butiker med ett liknande sortiment kvar i Sverige. Fredrik pratar om måttfullhet och kvalitet, med frihet att köpa in det som kunderna vill ha. Men även om platsen Nora som en avgörande faktor till att butiken fortfarande blomstrar.
– Turisterna är bränslet under sommarhalvåret. Och också det som ger oss möjlighet att hålla en hög standard för lokalbefolkningen under året. Nora byter skepnad, från myllrande sommarstad till en vacker och lugn plats under vintern, det finns något fint i det, säger Fredrik.
Som fastighetsägare, butiksägare och även boende i det lilla träkvarteret, har Nora en speciell plats i Fredriks hjärta.
– Jag älskar verkligen att bo i Nora. Det finns en kraft i staden och ett driv hos människorna här. En otroligt vacker miljö, med människor som bryr sig. Den här lilla trästaden, med sina vinklar och vrår, drar till sig människor med ett intresse för den här miljön och det känns som att alla vill bidra till att bevara och utveckla den, avslutar Fredrik.