Byggnadsvårdarna uppmuntrar det vackra, sköna och hållbara

Den ene är museiintendet och byggnadsantikvarie. Den andra är elektriker i grunden med med gammeldags el som specialitet. Tillsammans är de unika och oslagbara – på byggnadsvård.

När de hittade lokalen på Storgatan föll alla bitar på plats:
– Är det någonstans det ska finnas en byggnadsvårdsbutik är det i trästaden Nora, säger Fredrik Styrfält.
Anders Lundgren håller med:
– Nora är fantastiskt med sin gamla bebyggelse och unika stadsmiljö. Med vår butik och vår kunskap bidrar vi till att upprätthålla de kulturvärden som staden är känd för.
Ett av inläggen på företagets Facebooksida lyder:
”Lycka för den som är i renoveringstagen att en sådan butik finns i Nora. En riktig inspirationskälla.”
– Det är det vi vill vara, en inspirationsbutik, säger Fredrik. Vi har olika rum med tapeter, färger och inredningsdetaljer i traditionella material.
Båda brinner för antikt och byggnadsvård och tar alla möjligheter att sprida sin kunskap till kunderna.
– Många är intresserade och vill veta mer. Vi hjälper till och tar oss tid med kunderna; kan vi slå ett slag för det genuina och hållbara gör vi det, säger Anders, som har gamla lampor som särskilt intresse.
– Jag renoverar gärna gamla lampor, och återställer dem till ursprungligt utseende.
Bland kunderna finns många som flytt storstaden och köpt hus i Bergslagen, och vill renovera dem med traditionella material och färger.
– Noraborna är också nyfikna, men det gäller att få upp ögonen på fler vilken vacker och unik miljö vi lever i, och vilka värden den har, säger Fredrik.
Europa Nostra-priset för god byggnads- och kulturminnesvård är en garanti för att kvalitetsstämpeln på Nora, Pershyttan och veteranjärnvägen upprätthålls, vilket förstås bidrar till intresset för det Fredrik och Anders säljer.
– Trenden går åt rätt håll generellt sett. När våra kunder köper våra produkter vet de att de köper något bra och hållbart, något de kan leva med länge, säger Fredrik.
De får allt fler förfrågningar om att vara konsulter och rådgivare till kunder som vill inreda och renovera sina hem. I sitt kontaktnät har de skickliga snickare och målare som även de kan byggnadsvård.
– För att kunna driva en butik som vår med trovärdighet, måste men veta vad man pratar om och ha testat produkter och metoder, säger Anders.
Inspiration får de från andra kulturmiljöer i Sverige.
– Mårbacka är en favoritplats, och så har vi förstås Göthlinska gården i Nora. Muséer är en fantastisk inspirationskälla, liksom magasin och annan litteratur där man kan läsa om gamla tekniker och unika detaljer.
För de som vill renovera en gammal byggnad ger de båda kompanjonerna några råd på vägen.
– Var rädd om det du har och underhåll på rätt sätt med bra produkter, säger Fredrik.
– En gammal byggnad kräver respekt, var noga och rädd om originaldetaljer som fönster, beslag och snickerier, säger Anders och tillägger:
– I gamla hus är det lite snett och vint, det tillhör charmen. Låt inte det hindra, prova själv, allt behöver inte vara perfekt.

Fredrik Styrfält och Anders Lundgren, Noraskogs Antik & Byggnadsvård

Fredrik Styrfält och Anders Lundgren, Noraskogs Antik & Byggnadsvård