Fotohandlaren som kan mer om Nora än någon annan

Hur många genuina Norabor finns det kvar som kan berätta stadens historia? Åke Mossberg är förmodligen den enda. Är det någon i staden som förtjänar titeln ”Mr Nora” är det han. Allätaren med enorma samlingar av tidningar, foton, vykort och böcker som legat till grund för hundratals föredrag. Säkrast träffar man Åke på Fotocentralen. Det var där allting började.

Året var 1983 och Åke jobbade på ICA Sport, när det blev känt att Fotocentralen var till salu.
– På den tiden besökte jag gamla bildarkiv i Nora och reprofotograferade mängder av bilder. Jag var storkund i affären som hjälpte mig med framkallning av filmerna. Jag visste också att det fanns tusentals negativ och glasplåtar i butiken och tack vare den skatten tog jag beslutet att bli fotohandlare trots att jag inte hade någon som helst erfarenhet av ateljéfotografering.
Det blev början till det som nu är en mötesplats för besökare och Norabor som, förutom att handla, även vill få svar på frågor om gamla Nora.
– Turister som kommer in håller ofta på med släktforskning. Och om någon säger ”min farmors mor var född i Nora”, frågar jag om de vet hennes födelseår och namn, varefter jag allt som oftast kan ta fram en adress och en bild på huset där hon föddes. Det är uppskattat, jag får många tackkort.
Åke Mossberg har ett genuint intresse för Noras historia. Under uppväxten i Pershyttan var han redan som 13-åring med i en uppskattad hembygdscirkel med uppdrag att leta efter gamla torp. Tillsammans med sin far ordnade han en ännu populär naturstig genom Pershyttan med tillhörande beskrivning. Han var även redaktör för 22 utgåvor av skriften ”Ett och annat i Pershyttan” och har också redigerat en gammal handskrift från 1800-talet,”Nora socken förr och nu”, som blivit en lokal bestseller.
Med åren har han blivit en profil tack vare sin kunskap, sin sociala förmåga och sitt lättsamma sätt att ta människor.
– Noraborna har nog inte kunnat undvika mig, säger han, och det ligger väldigt mycket i det.
Bara de senaste tio åren har han hållit nästan 250 föredrag i olika sammanhang; alltid med Nora med omnejd som huvudtema utifrån ämnen som sport, järnvägen, kolning, lokala byar, med mera. Och det är intressanta föreställningar. Åke kan sin historia och vet hur han ska berätta den så att publiken sitter trollbunden.
– Rekordet är fem timmar och åtta minuter, utan paus. Det var 2015 när jag höll nio föredrag om Nora på 70-talet och föredraget innehöll över 500 bilder. Ingen gick, poängterar han.
Han är en inbiten samlare av ”Noraiana”, memoribilia från Nora och bygden omkring. Större delen av samlingarna är arkiverade i hemmet, och innehåller bland annat Noras samtliga telefonkataloger, 15 000 exempelar av Nora Stads- och Bergslags tidning från 1866 till 1964, 5 000 vykort och id-, pass- och körkortsbilder på 17 000 Norabor.
– Totalt har jag tusen lådor med Nora-material. Jag skulle kunna ha ett eget museum.
I butiken finns, förutom en loppisavdelning, vykort och böcker, även en kamerasamling som Åke har byggt upp genom åren.
– Folk skänker en hel del kameror, och många som kommer in känner igen en kamera de har haft som unga, berättar han.
Att förtjäna titeln ”Mr Nora” tycker Åke bara är kul. Han har inget emot uppmärksamhet och är inte den som springer och gömmer sig. Tvärtom, han gillar att synas, att möta människor och att sätta sig själv på prov. Kanske är det därför han hållit åtta vårtal, sprungit 48 Norasjön runt (halvmara) i rad och sprungit 10-mila med OK Milan. Jo, och så spelar han munspel också. Efter att ha fått ett i julklapp för några år sedan underhåller han ibland besökare på Fotocentralen.
– Jag minns en italienare som kom in. Då satte jag på den talienska nationalsången och spelade munspel till. Det hade han nog inte väntat sig.
Åke Mossberg är fotohandlaren som är ett med Nora och med sin butik. En kunskapsbank och en historieberättare som tillför det lilla extra. Om han blir museiintendent återstår att se.

Åke Mossberg, Fotocentralen

Åke Mossberg, Fotocentralen