Gör en fikaresa!

När det är fikadags i Nora har du ett brett utbud att välja mellan. På stadens caféer serveras dagsfärskt fikabröd och de vackra omgivningarna gör att kaffet smakar ännu bättre. Gör en fikaresa och upptäck de härliga fikaställen och miljöer Nora har att erbjuda, i staden och i omgivningarna. Välj och vraka eller prova allihop.

Fikatips!

Här kommer 9 härliga fikaställen att besöka. Några har öppet året runt och några öppnar endast upp under sommarmånaderna. Titta in på deras sociala kanaler för att hitta öppettider. Vill du har fler tips på platser att fika i Noratraken har vi gjort en karta. Karta över fikaställen i Nora med omnejd (pdf) Länk till annan webbplats.

Café Da Capo. Hemtrevligt och mysigt café med eget bageri i trähus vid Nora torg. Da Capo serverar klassiska bakverk, bakelser, smörgåsar och lättare luncher. Laxsallad, fruktwienerbröd och knasboll rekommenderas särskilt. Du kan också beställa läckra tårtor, allt från klassisk marsipantårta till caféets egen blåbärstårta. www.facebook.com/cafedacaponora Länk till annan webbplats. @cafedacapo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kafé Strandstugan. I en skön trädgård vid kanten av Norasjön ligger anrika Kafé Strandstugan. Här kan du njuta av dagsfärsk NoraGlass, matiga mackor och gott fika från kaféets bageri. På menyn finns blad annat Kaffe med dopp, Smulpaj med NoraGlass och Farfars köttbullsmacka. Hur låter det?
facebook.com/kafestrandstugan.se Länk till annan webbplats. @kafestrandstugan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Café Slottpigorna. Café Slottspigorna ligger i en byggnad från sekelskiftet kallad pigslottet. Slottspigorna är ett café i gammaldags stil med hembakt fika. Här möts nutid och dåtid i en härlig miljö med historia och en släng av Maria Lang. Här kan du till exempel njuta av en Maria Lang-bakelse och sippa kaffe i små tunna koppar. facebook.com/slottspigorna Länk till annan webbplats. @cafeslottspigorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Björk Kafé & Skafferi. I det K-märkta kulturkvarteret Bryggeriet finns Björk Kafé & Skafferi. Här serveras våfflor, mackor, bakverk och fårglass från ”En Får Tacka”. Goda luncher med både viltkött och vegetariskt. Ogräspaj och Björk bowl är riktiga favoriter. Allt bakverk är glutenfritt - från traditionell morotskaka till vackra rawfoodtårtor. www.facebook.com/bjorkkafe Länk till annan webbplats. @bjorkkafeochskafferi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pershyttans Tågcafé. I den lilla bergsmansbyn Pershyttan utanför Nora står två tågvagnar från början av 1900-talet uppställda. Ur dessa vagnar serverar familjen Pettersson fika, glass och lunch med ambition att så långt som möjligt använda närproducerade råvaror. Turistchefen tipsar om att prova mackan med varmrökt laxröra. facebook.com/pershyttantagcafe Länk till annan webbplats. @pershyttanstagcafe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Selma G. Våffelcafé i sjöstugan i Göthlinska gårdens trädgård döpt efter Selma Gerdin som grundade NoraGlass. I början av glassens historia var det nämligen våfflorna som var spelade huvudrollen. Här gräddas maffiga våfflor, som antingen serveras söta med glass och andra godsaker eller matiga med olika spännande tillbehör. ”Kustskepparen” ska vara en riktig höjdare.
Selma G på facebook Länk till annan webbplats. @kafeselmag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enkla bullar. Enkla Bullar är ett personligt café, som ligger i Kvarteret Bryggeriet. Caféet är känt för sina härligt goda bullar, som Therese bakar med recept och inspiration från sin farmor. Här serveras också nybryggt kaffe, bakelser, glass, smarriga smörgåsar och lättare lunch. Enkla Bullar på facebook Länk till annan webbplats. @enklabullar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svalbo Café. Hos Svalbo Café i natursköna Jerle stad, Sveriges minsta faktiskt, kan du fika ute i trädgården eller inne i den mysiga stugan. Här smakar alla godsaker hembakat, från ljuvliga bakelser till mandelkubb. Allt fika serveras på keramik från grannen Moa på Svalbo Keramik. Sommartid arrangerar Mia både musikkvällar och välbesökta motorträffar.
facebook.com/Svalbo Länk till annan webbplats. @miasgodsaker_svalbocafe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nora-Annas Café. Med utsikt över den glittrande Fåsjön ligger Nora-Annas Gårdscafé. Här är allt bakat i det egna köket eller i den vedeldade bakugnen. Mackor, kakor och tårtor står uppdukat. Ofta kryddat, dekorerat och fyllt med det köksträdgården levererat. Buffén av smarriga pajer är stående. Om namnet Nora-Anna låter bekant, beror det på att friidrottsstjärnan Anna Larsson bott här på gården. Nora-Annas på facebook Länk till annan webbplats. @nora_annas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.