Möt våren i Noratrakten

Välkomna våren bland vitsippor, porlande vattendrag och kulturmiljöer i Noratrakten. Packa ryggsäcken och ta med familj och vänner på spännande äventyr längs slingrande stigar och upptäck historiska platser som vittnar om Bergslagens storhetstid. Här är några tips på trevliga platser för vårutflykten.

Järleåns natureservat

Järleån rinner i en flera hundra tusen år gammal dalgång. Här finns en av länets mäktigaste forssträckor och en massa ljuvliga vitsippor runt de första veckorna i maj. Under försommaren når fågelsången sin kulmen. Längs ån finns en vandringstig på 2,5–5 km och flera platser för fika och picknick. Toppa utflykten med ett besök i Jerle stad och Svalbo Café (se öppettider på svalbocafe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)
Mer om Järleåns naturreservat Länk till annan webbplats.

Bergsmansbyn Pershyttan

Ta en tur till kulturreservatet Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Hämta en folder i besökscentret och upptäck bergsmansbyns miljöer och byggnader eller ladda ner ljudvandringen i Tre Trästäders app och lyssna dig genom bersmansbyns spännande historia.
Mer om bergsmansbyn Pershyttan Länk till annan webbplats.

Skrekarhyttans ruin

Skrekarhyttans ruin är ett kulturellt och historiskt intressant område i Viker utanför Nora. Här finns stenväggar, masugnsfundament av kraftiga granitblock, gravar efter vattenhjul, rester efter damvallar, järnvägar, rostugnspipa och mycket annat som hörde till Västra Skrikarhytte hytta. I anslutning till hyttruinen finns en rundslinga på 1,5 km med skyltar och frågor för barn och vuxna. Här finns också en trevlig plats under tak för goda fikastunder.
Informationsblad Skrekarhyttans ruin (pdf) Pdf, 16.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Gruvområdet vid Siggebohyttan

Besök Siggebohyttan norr om Nora och följ den gamla kyrkstigen till gruvområdet intill den vackra bergsmansgården. Här finns spår efter de hårda arbete som gruvarbetare fick utstå för att försörja sig. Upptäck lämningar efter kolmilor, järnbearbetning och de tunga transporterna. Leden är markerad och det finns informationsskyltar som med text och bild berättar om områdets historia.
Mer om Siggebohyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.