Nyhetsarkiv

 • Följ med Cattus på upptäcktsfärd Katten Cattus är inte vilken katt som helst. Hen är den nyfikna rackaren som tar med alla barn på en upptäcktsfärd genom staden. Kan du hjälpa Cattus hitta alla superviktiga grejer?"Cattus och stinsprovet" är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Nora och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge er svar på frågor som ni kanske går och funderar på; ”Varför finns det en järnväg i lilla Nora”, ”hur högt är egentligen kyrktornet”, ”vem var kungen av Nora” och ”hur ser ett typiskt 1700-tals hus ut”? Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sina borttappade grejer, träffa Selma Gerdin som skapade Noraglass och lösa en rebus. Efter vandringen kan alla barn hämta ett diplom på turistbyrån i stationshuset.Du hittar Cattus i appen Tre Trästäder som du laddar ner gratis via AppStorelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och GooglePlaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mer om Tre Trästäder
 • Upplev Nora med guide Förhöj din upplevelse av Nora och följ med våra kunniga guider på stadsvandring i trästaden och vandring i bergsmansbyn Pershyttan eller upptäck Skoga under en vandring i Maria Langs fotspår.Guidad stadsvandring i trästadenUpptäck trästaden Nora. Följ med på vandring längs gator med tidstypiska hus, kullersten och skvallerspeglar. Nora fick stadsprivilegier år 1643 och har i dag kvar välbevarade trähusbebyggelse från 1700- och 1800-talen. Hör historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.
  Guidade stadsvandringar tisdag & torsdag 29/6-19/8 kl 11.00
  Samlinsplats: Torgbrunnen, Nora torg
  Pris: vuxen 100 kr, ungdom (10-17 år) 50 kr, barn 0-9 år gratis

  Förbokning av biljetter på www.nortic.selänk till annan webbplats
  Biljetter går också att köpa över disk på turistbyrån i stationshuset.
  Antalet platser är begränsade till 20 personer (förbokning gäller).
  Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.
  Guidad vandring i bergsmansbyn PershyttanFölj med på en rundvandring i en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Lär dig mer om hur järnframställningen gick till och se träkolshyttan, vattenhjulet, stånggången, slaggstenshögar, bergsmansgårdar.
  Guidade vandringar i Pershyttan dagligen 5/7-22/8 kl 13.00
  Samlinsplats: Besökscentret, bergsmansbyn Pershyttan
  Pris: vuxen 100 kr, ungdom (10-17 år) 50 kr, barn 0-9 år gratis
  Förbokning av biljetter på www.nortic.selänk till annan webbplats
  Biljetter går också att köpa över disk på turistbyrån i stationshuset.
  Antalet platser är begränsade till 20 personer (förbokning gäller).
  Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.
  Maria Lang MordvandringUpptäck Maria Langs Skoga under en mordvandring med berättelser från Langdeckarna och Maria Langs liv.
  Maria Lang Mordvandring Lör kl. 11.30 maj-sept, sön kl. 11.30 maj-aug,
  mån kl. 18.30 juli, tis kl. 18.30 juli-aug, ons kl. 18.30 juli, tor kl. 18.30 juli-aug.
  Samlingsplats: Torgbrunnen, Nora torg.
  Pris: 150 kr/person, skolbarn 70 kr. Drop in, ingen förbokning.
  Mer info på www.marialang.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Med reservation för ändringar
 • Besök bergsmansbyn Pershyttan
  Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Med hjälp av en pershyttefolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska bergsmansbyn på egen hand.
  Mer om Kulturreservatet Pershyttan
  Gör ett besök i smedjan. Söndagar kl. 12-16 (fram till 15/8) finns Nora Bergslags Smidesförening på plats och smider i smedjan intill hyttan.Boka vandring i bergsmansbynLär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.
  Guidade vandringar i Pershyttan dagligen 5/7-22/8 kl. 13.00
  Samlingsplats: Besökscenret, bergsmansbyn Pershyttan

  Pris: vuxen 100 kr, ungdom (10-17 år) 50 kr, barn 0-9 år gratis
  Förbokning av biljetter på www.nortic.selänk till annan webbplats
  Biljetter går också att köpa över disk på turistbyrån i stationshuset.
  Antalet platser är begränsade till 20 personer (förbokning gäller).
  Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

 • Småstadsshoppa i mysiga butiker I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, delikatesser, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och många andra i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.www.handlainora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Lär känna några av stadens handlareÅke Mossberg, Fotocentralen
  Fredrik Styrfält och Anders Lundgren, Noraskogs Antik & Byggnadsvård
  Ylva Källkvist-Liw, Nora Diversehandel
  Annika Sandberg, Leon Sandbergs Bosättningaffär
  Information med anledning av Covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska risken för smittspridning av covid-19. Stanna hemma om du har symtom, var noggrann med handhygienen och att hålla avstånd.
 • På två hjul i Bergslagens natur I trakten kring Nora slingrar sig landsvägar och grusvägar fram – genom skogar, öppna landskap, längs glittrande sjöar och förbi kulturhistoriska platser. Passa på att komma Nora närmre och upptäck trakterna på två hjul. Längs vägarna hittar du fina utsiktsplatser, mysiga fik, badplatser och loppisar. Kartor över cykelturerna finns att hämta på turistbyrån! Kartblad cykelturer (pdf)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterNorasjön runt 22 kmTuren är lättrampad och passar hela familjen. Du möter skog, sjö och öppet landskap, mestadels på asfalt. Under turen har du både staden och sjön i blickfånget och på östra sidan väntar en svårslagen vy över Nora. Finns
  orken, gör en avstickare på 5 km runt Järle.
  Två Sjöar runt 50 kmTa dig runt de vackra sjöarna Fåsjön och Usken strax norr om Nora. Lättrullade och tidvis kuperade vägar på både grus och asfalt. Naturen är storslagen och under sommaren finns fina ställen att bada och fika på.Gruvrundan 27 kmUpplev Bergslagsbygden där traktens historia av bergsbruk gör sig påmind. Cykelturen är kuperad och går på asfalterade vägar. Gör ett stopp vid gruvparken i KLacka-Lerberg och njut av utsikten över Fåsjön.Pershytterundan 10 kmVacker tur som tar dig till Pershyttans kulturreservat, en av Sveriges bäst bevarande bergsmansbyar med hytta stånggång, gårdar och gruvor. Turen är kuperad och går i huvudsak på asfalt, ca 2 km av sträckan är grusväg.CykeluthyrningFirst Camp Nora-Bergslagen
  Vanlig cykel och mountainbike
  Nora, tfn. 0587-123 61
  www.firstcamp.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Cykeltek
  Mobil cykeluthyrning och cykelverkstad
  Flera olika sorts cyklar
  cykeltek.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Besök Kvarteret Bryggeriet
  Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från 1800-talet som rustats upp och blivit en central punkt för många av stadens kreativa människor. I lokaler där det tidigare tillverkats stubintråd och tjära kan du idag besöka konsthantverkare och konstnärer i öppna ateljéer och verkstäder. I bryggerikvarteret finns också Björk Kafé & Skafferi och restaurangen Bryggerikrogen. Kvarterets två mikrobryggerier Nora Brygghus och Apex Brewing Company brygger kvalitetsöl som går att avnjuta på restauranger i Nora med omnejd. Sommartid visas konstutställningar på fyra våningar i det gamla Bryggerihuset.
  Läs mer på www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Utställningar i Bryggerihuset 202119 juni-1 augusti Ett träd ingen skog. Konsten att tillhöra.
  Nora Art Bergslagen, Patrik Bäck, Kristina Lindberg, Anna S Pettersson, Daniel Wiklund, Studio Växt, Sara Söderberg.
  7 augusti-5 september Ljusstråk samlingsutställning.
  Verk av alla deltagare i kulturslingan Ljusstråk (4-5/9) presenteras.
  Information med anledning av Covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska risken för smittspridning av covid-19. Stanna hemma om du har symtom, var noggrann med handhygienen och att hålla avstånd.
 • Ta båten Plaskus till Alntorps Ö Ta en tur med utflyktsbåten M/S Plaskus till Alntorps Ö. Här kan du svalka dig med ett dopp i sjön, fika, upptäcka genbanken med äppelträd eller bara njuta av Nora från sjösidan. På ön finns badstrand med brygga och hopptorn, kiosk, minigolf, genbank med fruktträd, grillplatser och fotbollsplan. För de minsta finns en trollstig och vill du utforska ön finns en 3 km lång rundslinga.
  Trollkiosken på ön har öppet mån-fre kl 10-16.30, lör-sön 11-16
  Här finns glass, mackor, godis och enklare fika.
  Obs! Endast betalning med swish eller kontakter.
  Följ med ett av Alntorps Ö:s troll in i den spännande Trollskogen.
  Trollet kommer att berätta om livet i skogen, vilka djur och växter som finns, om allemansrätten, historier och leka roliga lekar med de som vill. Torsdagar 24 juni-5 aug kl 10.15-12.00 
  Turer med M/S PlaskusBåten M/S Plaskus avgår från bryggan vid stationsområdet varje hel
  och halv timme dagl. 1/6-31/8 kl 10-17.30 samt lör-sön 4-12/9 kl 10-17. 30
  Sista turen tillbaka från ön avgår kl 17.35. Kom ihåg att planera din återresa!
  Båtresan är gratis, rek. ålder 12 år för resa utan målsman.
  Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20
  Information med anledning av covid-19. Alla passagerare ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Samtliga passagerare ska sitta på anvisad plats under båtturen., alla passagerare ska kunna ta sig ombord för egen hand. Barnvagnar och större väskor tas bara ombord om passageraren själv lyfter dessa i och ur båten. Endast personer utan symtom som kan tyda på smitta får resa med M/S Plaskus. Kaptenen har rätt att avvisa personer med symtom. Kaptenen har ansvaret för Plaskus och passagerarna. Om kaptenen anser att resan inte kan genomföras på ett säkert sätt, så har kapten rätt att inte genomföra båtturen.
 • Gör en trästadsklassiker Tillsammans med Eksjö och Hjo har Nora fått utmärkelsen Europa Nostra för det vördsamma bevarandet av kulturmiljöerna och den unika atmosfär som en trästad framkallar. Besök alla tre trästäderna. Ingen är den andra lik, alla har sin särskilda karaktär och atmosfär. Gemensamt är att de alla har en genuin småstadskänsla från en annan tid bevarad och levande. Gör en trästadsklassiker och samla klistermärken på vårt klassikerkort som finns att hämta på varje stads turistbyrå. När du samlat på dig märken från alla tre får du en fin gåva. Ta hjälp av vår självguidade bilrundtur för att få tips om fikaställen, badplatser och besöksmål längs vägen. Den självguidade rundturen finns att ladda ner i Tre Trästäders app.Mer info finns på www.tretrastader.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Mountainbike i historisk miljö Cykla mountainbike på leder i historisk miljö vid Pershyttans bergsmansby. Här finns tolv leder på sammanlagt 220 km med olika svårighetsgrad. Det finns allt från korta, barnvänliga leder till tekniska och långa krävande leder. Lederna går till största delen på fina, historiskt spännande stigar i skogsmiljö. Den kortaste leden är 2,8 km och den längsta är 38 km. Alla leder går i loopar tillbaka till samma startpunkt. Mer om mtb i Pershyttan.Med vår mountainbikekarta går det lättare att planera dina cykelupplevelser i Bergslagen. Med kartan hittar du inte bara alla MTB-leder i Nora och Pershyttan utan även de i Hjulsjö och Ånnaboda. Kartan finns att köpa på turistbyrån och kostar 149 kr.
 • Se sommarens utställning i bryggeriet Besök utställningen Ett Träd Ingen Skog i Bryggerihuset, Kvarteret Bryggeriet. Medverkande konstnärer är Patrik Bäck, Kristina Lindberg, Anna S Pettersson, Daniel Wiklund, Studio Växt och Sara Söderberg."Bilden av en samarbetande skog är egentligen så grundläggande. I utställningen inspireras vi av den tanken och påminner varandra om att se skogen för alla träden”. Utställningen är öppen 19/6-1/8 dagl. kl 11.30-17. Fri entré.
  Arr: Nora Art, www.norart.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster @nora_art_bergslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Bilden föreställer verk av Studio Växt.

 • Boka sommarteater på Stadra Boka biljetter till sommarens föreställning på Stadra Teater "Dollar”, en komedi med mörka bottnar av Hjarmar Bergman.Dollar är en av Bergmans lite ovanligare pjäser. Hotellet vid Kebnekajses fot där pjäsen utspelar sig har en personal som är om sig och kring sig och som blandar sig i gästernas förehavanden. Här finns de tre paren som söker kärlek och bekräftelse och hit kommer Julia Johnstone, amerikanskan god för många många dollars. Hon blir en katalysator för längtan, tillkortakommanden och dubbelmoral men faller själv på eget grepp genom att bli passionerat förälskad i en av gestalterna, den tilldragande doktor Johansson. Spelas 2 juli–15 augusti.
  Läs mer på www.stadrateater.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Biljetter & info: Teaterfoajén 0587-31 13 05,
  Nora turistbyrå 0587-811 20 eller via www.nortic.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Recensioner
  DN Kultur, Smittande munter version av Hjalmar Bergmans komedi ”Dollar”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  SvD Kultur, Dollar. Storslagna kvinnor och mycket kvick dialoglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Kulturdelen Scen, Hjalmar Bergmans Dollar på Stadra Teaterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Smaka dagsfärsk Noraglass Smaka en dagsfärsk och närproducerad delikatess. Fram till mitten av september erbjuder Noraglass tre olika smaker varje dag - vanilj, hasselnöt och en för dagen unik tredje smak. De serveras i klassisk våffla eller bägare men du kan också få kreationer som Bergslagens bästa, Pelle pajas eller Jubileumsbägare.Glasskiosken är öppen varje dag hela sommaren.
  Öppettider och glassmeny hittar du på www.noraglass.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Upplev Maria Langs Skoga
  Noras egen deckardrottning Maria Lang (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare. Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora. Här växte Dagmar Lange upp. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här fram till sin död 1991. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Utforska Skoga på egen hand med hjälp av en mordvandringsfolder som finns på turistbyrån eller gå på guidad mordvandring i Maria Langs fotspår. Mer om Maria Langs Skogaöppnas i nytt fönsterGuidad Maria Lang MordvandringMissa inte den spännande mordvandringen med berättelser från Langdeckarna och Maria Langs liv. Vandringen guidas av systersonen Ove Hoffner och/eller vetenskapsjournalisten Anette Rimònt. Se datum och tider på marialang.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterGilla Maria Langs Skoga på Facebook: facebook.com/MariaLangsSkoga länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Dagstur på Bergslagsleden Längs Bergslagsleden finns ett antal rundslingor perfekta för en dagstur. Uskavi (12 km), Digerberget (9 km) och Amboberget (14 km) ligger alla i närheten av Nora och bjuder på både natur- och kulturupplevelser. Packa ryggsäcken med kaffe, bulle och smörgås. Fyll på vattenflaskan, ta på vandringsskorna och ge dig ut i den trolska bergslagsnaturen.Rundslinga Uskavi (12 km)PDF
  Rundslinga Digerberget (9 km)PDF
  Rundslinga Amboberget (12,5 km)PDF
  www.bergslagsleden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Titta in i Göthlinska gården Besök familjen Göthlins borgarhem från början av 1900-talet, ett unikt museum som ser ut precis som när det donerades till staden av yngsta dottern Ingrid (d. 1961). Under besöket får du uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen. Här finns prov på fröken Ingrids stora intresse porslinsmålning men också konst, möbler, leksaker och prydnadsföremål.Kungsgatan 4, Nora
  Mer om Göthlinska gårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Mer om fröken Ingrid Göthlin
  Kika in i huset och upptäck svunna tiderGården är öppen för besök fredagar 4/6-24/9 kl.10-12
  och torsdagar 1-29/7 kl. 13-16.

  Ingång från verandan på gårdens baksida, Kungsgatan 4. Entré: 40 kr, betalning kontant eller med swish.
  Information med anledning av Covid-19. Med anledning av rådande rekommendationer tillåts endast 8 personer samtidigt inne i gården.
  Tänk på att hålla avstånd och var nogra med handhygienen.

 • Beställ vår broschyr Nora 2021 Nora är den lilla staden med upplevelser runt varje gatuhörn. Beställ hem vår broschyr Nora 2021 och läs om allt som gör Nora så speciellt. Här hittar du allt från friluftsliv till konst, från glittrande vatten till kullerstensgator. Bläddra dig fram bland aktiviteter, boende, fik och restauranger och upptäck hur du bäst upplever staden. Välkommen till Nora, trästaden i Bergslagen.Beställ Norabroschyren 2021
 • Är du redo för en utmaning? Utmaning Bergslagen är ett sätt att umgås och upptäcka Bergslagen. Dagsutflykt, övernattning eller en tur då och då under vår, sommar och höst? Bergslagen är utflykternas område. Oavsett om du gillar att röra på dig, njuta av utsikten, uppleva kultur eller smaka närproducerat.I Utmaning Bergslagen finns 30 upplevelser – alla unika i sitt slag och som ganska säkert ger mersmak. Hämta spelbrickan på turistbyrån i stationshuset.
  Ge dig själv, alla kompisar och familjemedlemmar varsin. Pricka av, jämför och upplev tillsammans.
  Har du kryssat i 10 rutor innan den 20 oktober kan du delta då i en utlottning med fina Bergslagspriser. Lär mer på www.bergslagen.se/utmaninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Ta en tur med veterantåg till Järle I Nora kan alla få uppleva en gammeldags tågresa än i dag. Vår veteran-järnväg kör turer med rälsbuss och ånglok enligt tidtabell under sommaren. Trafikstart för ångtågstrafiken är 7-10 juli sedan körs turer fredagar och lördagar i juli samt lördagar i augusti. Resan tar ca 1.5 timme inkl. 50 minuters paus för fika i Järle.
  Endast förköp av biljetter via veteranjärnvägens e-butiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Du kan också förboka fika till Järle och slippa kön till caféet.
  Mer info hittar du på www.nbvj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Obs! T rafiken på museibanan bedrivs med med ideella resurser. Ibland ställs vissa turer eller hela dagar in. V id stor brandfara ersätts ångloket med diesellok. Om veteranjärnvägen
  År 1856 invigdes Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran mellan Nora och Örebro. Den var en förutsättning för effektiva transporter av kol, malm och tackjärn. Tack vare ett stort antal entusiaster finns det i dag ett stort utbud av historiska lok och vagnar i Nora. En del används för trafik men här finns även vagnar som är restaurang, museum och vandrarhem. På stationsområdet i Nora kan du gå in och titta i det vackra stationshuset eller vandra runt på bangården bland lokstallar och verkstäder. Ta chansen att se och uppleva ånglok, diesellok, rälsbussar och en mängd vagnar från en viktig epok i den svenska järnvägs- och kulturhistorien.