Nyhetsarkiv

 • Se Minnen från Jalta i Teaterfoajén Boka biljetter till "Minnen från Jalta", en föreställning på Bergslagens minsta teater i Stadras foajé på Storgatan. Pjäsen utspelar sig under 55 minuter och är en rolig och bitvis omskakande monolog."Minnen från Jalta" utgår främst från två texter av Anton Tjechov – dels "Svanesång" dels "Om tobakens skadlighet". I Svanesång möter publiken skådespelaren Vasílj Svietlovídov som en natt blir inlåst på sin teater efter en avskedsföreställning, och under denna natt möter spöket Nikita, hans en gång gamla käre sufflör. Vasílj minns tillbaka, bland annat på en av de glansroller han spelat. Den där han gjorde den kuschade och förtryckte Ivan Njuchin som ska hålla ett föredrag om tobakens skadlighet inför publik, men som hela tiden trasslar till det. Det är en föreställning med ömsinthet, mycket varm humor, rollspel och dråpliga situationer, med visst utrymme för några tårar och mycket plats för livsbejakande glädje. I rollen som teaterdirektören ser vi Magnus Wetterholm. Läs mer på www.stadrateater.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Spelperiod: 9 oktober- 11 december.
  Spelas onsdagar och torsdagar kl 19.00
  Lördagar och söndagar kl 15.00
  Plats: Teaterfoajén, Storgatan 8Biljetter: Ordinarie 250:- Vänner 200:-
  Ungdom tom 19 år 100:- Grupp (10 pers) 200:-
  Bokning via Teaterfoajén 0587-31 13 05, eller på www.nortic.se Länk till annan webbplats.

 • Smaka dagsfärsk Noraglass Smaka en dagsfärsk och närproducerad delikatess. NoraGlass har öppet i kiosken alla helger i advent och utlovar juliga smaker. Glassen är gjord från grunden enligt hemligt recept samma dag som du äter den. Den serveras i klassisk våffla eller bägare men du kan också få kreationer som Rudolf, Julvåffla och Jul-bileumsbägare.Öppet i kiosken på Storgatan alla helger i advent (25/11-18/12):
  Fredag kl.12-18, lördag kl. 10-15, söndag kl. 11-15
  Nora Julmarknad 3-4/12 kl. 10-16
  www.noraglass.se Länk till annan webbplats.

 • Upptäck trästaden på egen hand Lär dig mer om Noras historia genom en stadsvandring på egen hand. Strosa i egen takt och lär dig mer om hus och gårdar.Stadsvandringsfolder. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden i egen takt.
  Stadsmysterium Nora. Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller via stadsmysterium.se Länk till annan webbplats.Historisk ljudvandring. Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om Noras hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..Följ med Cattus på äventyr i trästaden
  "Cattus och stinsprovet" är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Nora och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge er svar på frågor som ni kanske går och funderar på; ”Varför finns det en järnväg i lilla Nora”, ”hur högt är egentligen kyrktornet”, ”vem var kungen av Nora” och ”hur ser ett typiskt 1700-tals hus ut”? Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sin borttappade stinspinne, träffa Selma Gerdin som skapade Noraglass och lösa en rebus. Rundvandringen med Cattus finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..
  Noras utmärkta hus. Upptäck Utmärkta Nora! Med Hembygdsföreningen Noraskogs förteckning kan du enkelt se alla byggnader i staden som bär informationsskyltar. Dessa hus har ofta hundra års historia och några av dem är unika byggnadsminnen. Utmärkta Nora finns digitalt i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..
 • Upplev Maria Langs Skoga
  Noras egen deckardrottning Maria Lang (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare. Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora. Här växte Dagmar Lange upp. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här fram till sin död 1991. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Utforska Skoga på egen hand med hjälp av en mordvandringsfolder som finns på turistbyrån eller boka en guidad mordvandring i Maria Langs fotspår. Mer om Maria Langs Skoga Öppnas i nytt fönster.
 • Julhandla i mysiga butiker I Nora är det möjligt att få julklappsbestyren avklarade utan stress och trängsel. Trästaden bjuder på äkta gammaldags julkänsla och i våra mysiga butiker finner du unika klappar och personlig service. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa och i Kv. Bryggeriet kan du handla av hantverkare och kreatörer. Unna dig en paus med en mysfika på något av våra trevliga caféer eller en lunch på någon av stadens restauranger.

  Mer om stadens butiker Länk till annan webbplats.
  Mer om Kvarteret Bryggeriet Länk till annan webbplats.
  Caféer och restauranger
  Lär känna några av stadens handlareÅke Mossberg, Fotocentralen Länk till annan webbplats.
  Fredrik Styrfält och Anders Lundgren, Noraskogs Antik & Byggnadsvård Länk till annan webbplats.
  Ylva Källkvist-Liw, Nora Diversehandel Länk till annan webbplats.
  Annika Sandberg, Leon Sandbergs Bosättningaffär Länk till annan webbplats.
  Barbro Bohlin, Ateljé Barbro Bohlin, Kvarteret Bryggeriet Länk till annan webbplats.

 • Dagstur på Bergslagsleden Längs Bergslagsleden finns ett antal rundslingor perfekta för en dagstur. Uskavi (12 km), Digerberget (9 km), Amboberget (12,5 km) och Blankhult (9 km) ligger alla i närheten av Nora och bjuder på både natur- och kulturupplevelser. Packa ryggsäcken med kaffe, bulle och smörgås. Fyll på vattenflaskan, ta på vandringskängorna och ge dig ut i den trolska bergslagsnaturen.Rundslinga Uskavi (12 km) Pdf, 2.2 MB, öppnas i nytt fönster.
  Rundslinga Digerberget (9 km) Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.
  Rundslinga Amboberget (12,5 km) Pdf, 794.1 kB, öppnas i nytt fönster.
  Rundslinga Blankhult (9 km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  www.bergslagsleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Besök bergsmansbyn Pershyttan
  Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Med hjälp av en pershyttefolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska bergsmansbyn på egen hand.
  Mer om Kulturreservatet Pershyttan

 • Besök Kvarteret Bryggeriet
  Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från 1800-talet som rustats upp och blivit en central punkt för många av stadens kreativa människor. I lokaler där det tidigare tillverkats stubintråd och tjära kan du idag besöka konsthantverkare och konstnärer i öppna ateljéer och verkstäder. I bryggerikvarteret finns också Björk Kafé & Skafferi och restaurangen Bryggerikrogen. Kvarterets mikrobryggeri Nora Brygghus brygger kvalitetsöl som går att avnjuta på restauranger i Nora med omnejd. Sommartid visas konstutställningar på fyra våningar i det gamla Bryggerihuset.
  Mer om Kvarteret Bryggeriet
  www.kvarteretbryggeriet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Planera din gruppresa till Nora Småstadsidyllen, bruksmiljöer, gruvor och en egen veteranjärnväg. Stora delar av Nora ser ut som det gjorde för hundra år sedan. Idag har vi fyllt på med kulturupplevelser, teater och nostalgi. Konstutställningar, shopping och loppmarknader. En perfekt miljö för en gruppresa. Gå en stadsvandring i trästaden eller följ med i Maria Langs fotspår. Bli guidad i Göthlinska gården eller besök kulturreservatet Pershyttan med både hytta och gruva.Mer information om gruppresor till NoraBehöver du tips eller idéer?
  Kontakta turistbyrån på tfn. 0587-811 20, e-post. info@nora.se

 • Gör din egen antikrunda! Fyndsugna har mycket att hitta i Nora. Både i och utanför staden finns loppisar, byggnadsvårdsbutiker, antikviteter och kuriosa. Alla butiker har, precis som Nora, sin alldeles egna personlighet. Här kan du hitta allt från antika möbler och lampor, till keramik, roliga manicker och vintagekläder. Så ta på dig fyndglasögonen och gör din alldeles egen antikrunda!Nora Diversehandel
  För många är det en nostalgitripp att komma in i Nora Diversehandel. I Ylwas charmiga butik vid torget finns något för alla; möbler, lampor, kläder, husgeråd, grejer och manicker från förr som du inte visste att du behövde.
  Noraskogs Antik & Byggnadsvård
  I den linoljedoftande butiken på Storgatan erbjuder Fredrik och Anders allt möjligt precis som i en gammaldags lanthandel. Här finns traditionella byggnadsvårdsprodukter tillsammans med antikt och inredning.
  Lenas Gyllene Ting
  Gammalt och nytt samsas i Lenas stilfulla lilla butik på Rådmansgatan. Här finns möbler, lampor, porslin, glas, keramik och textil tillsammans med lite annat smått och gott. Allt noga utvalt såklart.
  Desajntik
  I butiken Desajntik, som ligger i Pershyttans Lockgruvegård, säljer Erik handplockade föremål med det där lilla extra. Spännvidden är stor men fokus är keramik, konstglas och metall från 1900-talet.
  Galleri Victoria
  Erik Andersgården är en bergsmansgård i Pershyttan där Kerstin driver butiken Galleri Victoria i ett hus på tomten. Här hittar du inredning, antikviteter, vintagemode och presantartiklar.
  Fler butiker och loppisar hittar du på
  Karta över butiker med antik, loppis & secondhand (pdf) Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

 • Vinteraktiviteter i bergslagsskogarna Ge dig ut i snötäckta bergslagsskogar på skidor eller ta en dagstur på Bergslagsleden. Vill du promenera är det trevlig med en tur längs Hagbyån eller en utflykt till bergsmansbyn Pershyttan. Eller varför inte prova på vinterbad?Skidspår. Vid Digerberget strax söder om Nora finns det ca 5 km upplysta längdskidspår. Här startar/slutar Kilsbergsspåret på sammanlagt 27 km som sträcker sig till Ånnaboda. Kilsbergsspåret är också anslutet till långspåret Vintergatan. Tillsammans erbjuder de båda spåren maskinpreparerade spår på ca 50 km. Spåren löper genom den vilda Kilsbergsnaturen genom skogar och över milsvida myrar. Vid Digerberget finns också en pulkabacke samt grillplatser.www.längdspår.se Länk till annan webbplats.
  www.skidspår.se Länk till annan webbplats.
  Spårkarta Digerberget/Kilsbergsspåret Länk till annan webbplats.
  Promenadstråk. Vill du promenera finns den stadsnära Å-promenaden utmed Hagbyån på ca 3 km. Det också trevlig att ta en promenad i Bersmansbyn Pershyttan och när vädret tillåter finns plogade promenadstråk på Norasjöns is.Mer om Å-promenaden
  Mer om Bergsmansbyn Pershyttan
  Dagstur på Bergslagsleden. Längs Bergslagsleden finns ett antal rundslingor perfekta för en dagstur. Uskavi (12 km), Digerberget (9 km), Amboberget (12,5 km) och Blankhult (9 km) ligger alla i närheten av Nora och bjuder på både natur- och kulturupplevelser. Packa ryggsäcken med kaffe, bulle och smörgås. Fyll på vattenflaskan, ta på vandringskängorna och ge dig ut i den trolska bergslagsnaturen.Rundslinga Uskavi (12 km) Länk till annan webbplats.
  Rundslinga Digerberget (9 km) Länk till annan webbplats.
  Rundslinga Amboberget (12,5 km) Länk till annan webbplats.
  Rundslinga Blankhult (9 km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  www.bergslagsleden.se Länk till annan webbplats.
  Vinterbada. Starkare immunförsvar, mer energi och endorfinkick sägs vara några av fördelarna med att vinterbada. Kombinera det med den härliga naturupplevelsen vid en skogssjö i Bergslagen. Sugen på att prova? Lottas naturevent ordnar vinterbad för mindre grupper och erbjuder drop-in-bad i Ramsjön. Läs mer på naturevent.se Länk till annan webbplats. eller kolla in Lottas naturevent på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Vinterfiske. Totalt finns ett 70-tal fiskevatten i Nora, de flesta av dessa sjöar ingår i Nora kommunfiskekort. Fiskbeståndet i sjöarna består till stor del av Gädda, Abborre och Vitfisk. Barn upp till 15 år fiskar gratis. I Dammsjön i Nyhyttan finns ett put-and-take-vatten. I sjön inplanteras kontinuerligt öring, regnbåge och röding. För fiske i Dammasjön krävs ett separat fiskekort, fiskekort krävs för alla åldrar. Fiskekort för kommunfiske och Dammsjön put-and-take finns att köpa på turistbyrån, Circle K och Nora Jakt & Sportskytte.
  Karta, priser och regler för Nora kommunfiskekort Länk till annan webbplats.
  Mer info om Dammsjön i Nyhyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.