Runt om Nora gömmer sig historiska platser som vittnar om hur livet var förr. Spåren från Bergslagens storhetstid bjuder in till en resa bakåt i tiden. Upptäck gruvparker, ruiner och vackra kulturmiljöer.
Ta en tur till kulturreservatet Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet.
Mer om bergsmansbyn Pershyttan
I Klacka-Lerbergs gruvpark finns lämningar efter en lång tids gruvdrift bland annat gruvhål, provbrytningar, malmtorg och skrotstenshögar. Gruvparken bjuder också på en vacker utsikt över Fåsjön.
Mer om Klacka-Lerbergs Gruvpark Länk till annan webbplats.
Hitta hit (länk till google maps) Länk till annan webbplats.
Vid ruinen i Skrekarhyttan finns stenväggar, masugnsfundament, gravar efter vattenhjul och mycket annat som hörde till Västra Skrikarhyttan. I anslutning till hyttruinen finns en trevlig rundslinga på 1,5 km. Här finns också picknickplats och grillplats.
Informationsblad Skrekarhyttans ruin (pdf) Länk till annan webbplats.
Hitta hit (länk till google maps) Länk till annan webbplats.
På 1640-talet drömde Carl Bonde om en kanal för transport av järnmalm från Jerle till Mälaren. I Jerle ville han bygga en ny stad och i oktober 1642 utfärdades stadsprivilegier för Järla Stadh. Men det blev inget av planerna. Stadsprivilegierna glömdes bort i kommunreformen, vilket gör Jerle till Sveriges minsta – och kanske mest bortglömda – stad. Här har järnhantering pågått ända in på 1900-talet, men idag återstår bara ruiner och slagghögar.
Mer om Jerle stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Siggebohyttan finns en av Bergslagens mest storslagna bergsmansgårdar. På gården finns mangårdsbyggnaden, en loftbod, ett stall och en bagarstuga. En bit upp i skogen intill finns ett gruvområde. Upplev hela området på egen hand med hjälp av länsmuseets app. Sök på Örebro läns museum i AppStore eller Google play. Mer om Siggebohyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Greksåsar kan du än idag se ruiner av masugn och kolhus på den gamla hyttplatsen. Upplev Greksåsar med hjälp av en digital vandring i länsmuseets app, som är gratis att ladda ner och använda. Sök på Örebro läns museum i AppStore eller Google play. Mer om Greksåsars hyttruin Länk till annan webbplats.
Forsen i Hammarby har dämts sedan 1500-talet, och bruket som växte fram var i drift ända fram till 1923. Idag finns tydliga ruiner av bruksverksamheten kvar, martinverket och ruinerna efter hytta, husgrunder och slaggvarp. En gång i tiden var Hammarby bruk en viktig del i den industrin som finansierade den svenska stormakten. Järnmalmen kom från de närliggande gruvorna, men flera mindre gruvhål kring Hammarby vittnar om mindre brytning i området. Här byggdes även en av Sveriges första stångjärnshammare, en vattendriven smideshammare. Mer om ruinerna Hammarby Länk till annan webbplats.
Vid gruvfältet Slotterberget pågick brytning av malm fram till 1920-talet och i området finns flera spår efter gruvdriften kvar. Det går bland annat att se flera dagbrott, den gamla banvallen och rester efter anrikningsverk och kruthus. I området finns det en vandringsled och rastplats och intill parkeringen finns information och bilder från gruvans storhetstid.
Hitta hit (länk till google maps) Länk till annan webbplats.