Vinteraktiviteter i naturen

Ge dig ut i snötäckta skogar på skidor eller ta en dagstur på Bergslagsleden. Vill du promenera är det trevlig med en tur längs Hagbyån eller en utflykt till bergsmansbyn Pershyttan. Eller varför inte prova på vinterbad?

Skidspår. Vid Digerberget strax söder om Nora finns det ca 5 km upplysta längdskidspår. Här startar/slutar Kilsbergsspåret på sammanlagt 27 km som sträcker sig till Ånnaboda. Kilsbergsspåret är också anslutet till långspåret Vintergatan. Tillsammans erbjuder de båda spåren maskinpreparerade spår på ca 50 km. Spåren löper genom den vilda Kilsbergsnaturen genom skogar och över milsvida myrar. Vid Digerberget finns också en pulkabacke samt grillplatser.

www.längdspår.se Länk till annan webbplats.
www.skidspår.se Länk till annan webbplats.
Spårkarta Digerberget/Kilsbergsspåret Länk till annan webbplats.

Promenadstråk. Vill du promenera finns den stadsnära Å-promenaden utmed Hagbyån på ca 3 km. Det också trevlig att ta en promenad i Bersmansbyn Pershyttan och när vädret tillåter finns plogade promenadstråk på Norasjöns is.

Mer om Å-promenaden
Mer om Bergsmansbyn Pershyttan

Dagstur på Bergslagsleden. Längs Bergslagsleden finns ett antal rundslingor perfekta för en dagstur. Uskavi (12 km), Digerberget (9 km), Amboberget (12,5 km) och Blankhult (9 km) ligger alla i närheten av Nora och bjuder på både natur- och kulturupplevelser. Packa ryggsäcken med kaffe, bulle och smörgås. Fyll på vattenflaskan, ta på vandringskängorna och ge dig ut i den trolska bergslagsnaturen.

Rundslinga Uskavi (12 km) Länk till annan webbplats.
Rundslinga Digerberget (9 km) Länk till annan webbplats.
Rundslinga Amboberget (12,5 km) Länk till annan webbplats.
Rundslinga Blankhult (9 km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.bergslagsleden.se Länk till annan webbplats.

Vinterbada. Starkare immunförsvar, mer energi och endorfinkick sägs vara några av fördelarna med att vinterbada. Kombinera det med den härliga naturupplevelsen vid en skogssjö i Bergslagen. Sugen på att prova? Lottas naturevent ordnar vinterbad för mindre grupper och erbjuder drop-in-bad i Ramsjön. Läs mer på naturevent.se Länk till annan webbplats. eller kolla in Lottas naturevent på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinterfiske. Totalt finns ett 70-tal fiskevatten i Nora, de flesta av dessa sjöar ingår i Nora kommunfiskekort. Fiskbeståndet i sjöarna består till stor del av Gädda, Abborre och Vitfisk. Barn upp till 15 år fiskar gratis. I Dammsjön i Nyhyttan finns ett put-and-take-vatten. I sjön inplanteras kontinuerligt öring, regnbåge och röding. För fiske i Dammasjön krävs ett separat fiskekort, fiskekort krävs för alla åldrar. Fiskekort för kommunfiske och Dammsjön put-and-take finns att köpa på turistbyrån, Circle K och Nora Jakt & Sportskytte.

Karta, priser och regler för Nora kommunfiskekort Länk till annan webbplats.
Mer info om Dammsjön i Nyhyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.