Upptäck veteranjärnvägen

Veteranjärnvägen och stationsområdet med lokstallar och verkstäder är spännande för både stora och små.

Järnvägen mellan Nora och Ervalla är Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran. Den invigdes med buller och bång år 1856. Järnvägen tillkom på privat initiativ och byggdes för att frakta järn, malm och kol till och från bergslagens bruk och hyttor. På stationsområdet kan du vandra runt på bangården bland lokstallar och verkstäder. Det vackra stationshuset som rymmer turistbyrån har fortfarande kvar väntsalen med biljettlucka. Besökare får gärna utforska stationsområdet på egen hand, men tänk på att spåret ska korsas på särskilda övergångar. Nora Ervalla järnväg med tillhörande anläggningar är skyddade som byggnadsminne. Mer om Nora Ervalla järnväg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta en tur med ångloket

Ånglok och rälsbuss avgår enligt tidtabell från stationshuset lördagar (och vissa fredagar) från början av juli till slutet av augusti. Res som förr och ta en tur till Järle station, eller Pershyttan via Gyttorp. Möjlighet till gofika finns både vid Järle station och i Pershyttan.

Höstånga på veteranjärnvägen
I samband med höstlovet kör veteranjärnvägen ångloksturer från Nora station till Järle. En mysig eftermiddags-/kvällstur med ångvärme och mysbelysning på ångtåget. Resan tar 70 minuter inkl ca 30 minuters paus i Järle.
Järle stationscafé serverar dryck och grillkorv på stationsplanen.

Avgångar från Nora Station 2/11 & 4/11:
14.00 till Järle – återresa 14.50 med ankomst Nora 15.10
16.00 till Järle – återresa 16.50 med ankomst Nora 17.10
18.30 till Järle – återresa 19.20 med ankomst Nora 19.40

Mer info och bokning via angtagetutinora.se Länk till annan webbplats.

Obs! Trafiken på museibanan bedrivs med med ideella resurser. Ibland ställs vissa turer eller hela dagar in. Vid stor brandfara ersätts ångloket med diesellok.

Besök Järnvägsmuseet

Besök järnvägsmuseet i det gamla godsmagasinet. Förr i tiden lastades och vägdes godset här innan det gick vidare för transport ut i Sverige och världen. Besök utställningen med ånglok, vagnar och tidstypiska kläder. Museet visar även upp gamla minnen från järnvägens historia. Fri entré.
Museet är öppet öppet i samband med
Höstånga på veteranjärnvägen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2 & 4 november kl. 10-12,13-14
Nora Julmarknad 9-10 december kl. 11-12, 13-15
Öppet för gruppbokningar torsdagar och fredagar under perioden
maj-oktober (min 4 personer), för mer info maila magnus.hellqvist@nora.se