Vinter i trästaden

Nu är det vinter i vår vackra trästad. Gå på upptäcktsfärd på egen hand i stadskärnan och bergsmansbyn Pershyttan eller ta en promenad längs Hagbyån. Småstadsshoppa i våra mysiga butiker och unna dig en paus med fika på trevliga caféer eller en god lunch på någon av stadens restauranger. Eller varför inte ge dig ut på tur i snötäckta skogar? Välkommen!

Småstadsshoppa i personliga butiker

I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, delikatesser, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och många andra i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.
Läs mer på www.handlainora.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och www.kvarteretbryggeriet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upptäck Nora på egen hand

Stadsvandringsfolder. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden i egen takt.

Stadsmysterium Nora. Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller via stadsmysterium.se Länk till annan webbplats.

Historisk ljudvandring. Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om Noras hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..

Noras utmärkta hus. Upptäck Utmärkta Nora! Med Hembygdsföreningen Noraskogs förteckning kan du enkelt se alla byggnader i staden som bär informationsskyltar. Dessa hus har ofta hundra års historia och några av dem är unika byggnadsminnen. Utmärkta Nora finns digitalt i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..

Promenadstråk i stadskärnan

Vill du promenera finns den stadsnära Å-promenaden utmed Hagbyån på ca 3 km. Det också trevlig att ta en promenad i bersmansbyn Pershyttan och när vädret tillåter finns plogade promenadstråk på Norasjöns is.

Besök bergsmansbyn Pershyttan

Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Med hjälp av en pershyttefolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska bergsmansbyn på egen hand.
Mer om Kulturreservatet Pershyttan

Upplev teater i Stadras foajé

Boka biljetter till "Minnen från Jalta", höstens föreställning på Bergslagens minsta teater i Stadra foajé på Storgatan. Pjäsen utgår främst från två texter av Anton Tjechov– dels "Svanesång" dels "Om tobakens skadlighet". Det här blir en föreställning med ömsinthet, mycket varm humor, rollspel och dråpliga situationer, med visst utrymme för några tårar och mycket plats för livsbejakande glädje.
Läs mer på www.stadrateater.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreställningen spelas lördag & söndag 4-19 februari & 4-12 mars kl. 15.00
Priser: ord 250 kr, ungdom tom 19 år 100 kr
Biljetter via Teaterfoajén 0587-31 13 05, turistbyrån 0587-811 20
eller via www.nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinteraktiviteter i naturen

Skidspår. Vid Digerberget strax söder om Nora finns det ca 5 km upplysta längdskidspår. Här startar/slutar Kilsbergsspåret på sammanlagt 27 km som sträcker sig till Ånnaboda. Kilsbergsspåret är också anslutet till långspåret Vintergatan. Tillsammans erbjuder de båda spåren maskinpreparerade spår på ca 50 km. Spåren löper genom den vilda Kilsbergsnaturen genom skogar och över milsvida myrar. Vid Digerberget finns också en pulkabacke samt grillplatser.

www.längdspår.se Länk till annan webbplats.
www.skidspår.se Länk till annan webbplats.
Spårkarta Digerberget/Kilsbergsspåret Länk till annan webbplats.

Dagstur på Bergslagsleden. Längs Bergslagsleden finns ett antal rundslingor perfekta för en dagstur. Uskavi (12 km), Digerberget (9 km) och Amboberget (12,5 km) ligger alla i närheten av Nora och bjuder på både natur- och kulturupplevelser. Packa ryggsäcken med kaffe, bulle och smörgås. Fyll på vattenflaskan, ta på vandringskängorna och ge dig ut i den trolska bergslagsnaturen.

Rundslinga Uskavi (12 km) Länk till annan webbplats.
Rundslinga Digerberget (9 km) Länk till annan webbplats.
Rundslinga Amboberget (12,5 km) Länk till annan webbplats.
Rundslinga Blankhult (9 km) Länk till annan webbplats.
www.bergslagsleden.se Länk till annan webbplats.

Vinterbada. Starkare immunförsvar, mer energi och endorfinkick sägs vara några av fördelarna med att vinterbada. Kombinera det med den härliga naturupplevelsen vid en skogssjö i Bergslagen. Sugen på att prova? Lottas naturevent ordnar vinterbad för mindre grupper och erbjuder drop-in-bad i Ramsjön. Läs mer på naturevent.se Länk till annan webbplats. eller kolla in Lottas naturevent på facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinterfiske. Totalt finns ett 70-tal fiskevatten i Nora, de flesta av dessa sjöar ingår i Nora kommunfiskekort. Fiskbeståndet i sjöarna består till stor del av Gädda, Abborre och Vitfisk. Barn upp till 15 år fiskar gratis. I Dammsjön i Nyhyttan finns ett put-and-take-vatten. I sjön inplanteras kontinuerligt öring, regnbåge och röding. För fiske i Dammasjön krävs ett separat fiskekort, fiskekort krävs för alla åldrar. Fiskekort för kommunfiske och Dammsjön put-and-take finns att köpa på turistbyrån, Circle K och Nora Jakt & Sportskytte.

Karta, priser och regler för Nora kommunfiskekort Länk till annan webbplats.
Mer info om Dammsjön i Nyhyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.