Upptäck Nora med guide eller på egen hand

Det finns mycket att uppleva i Nora. På egen hand eller med hjälp av en guide. Välkommen till en värld av historia, kultur och hantverk!

Guidade visningar

Följ med våra kunniga guider, upptäck historia, kuriosa eller kusliga mordhistorier. Kika in till oss på turistbyrån eller boka via nortic.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Guidad stadsvandring
Med en guidad tur genom staden kan du lära dig mer om historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.
De guidade stadsvandringarna startar lör 29 maj.
Mer information och länk för bokning kommer i mitten av maj.
Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Guidad vandring i bergsmansbyn Pershyttan
Lär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.
De guidade vandringarna i Pershyttan startar v 27.
Mer information och länk för bokning kommer i mitten av maj.

Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Guidad Maria Lang Mordvandring
Missa inte den spännande mordvandringen, guidad av Maria Langs systerson Ove Hoffner och/eller vetenskapsjournalisten Anette Rimònt.
Se datum och tider på marialang.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Appen Tre Trästäder

I appen TreTrästäder kan du ladda ner självguidade rundvandringar och bilturer i och till de tre städerna Eksjö, Hjo och Nora. Lär dig mer om städernas historia och kulturarv, få tips om platser värda att besöka och roliga stopp på vägen. Appen vänder sig till hela familjen, är gratis och laddas ner på GooglePlay eller AppStore från 1 juni 2021. Sök på Tre Trästäder.

Följ med Cattus på äventyr i trästaden
"Cattus och stinsprovet" är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Nora och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge er svar på frågor som ni kanske går och funderar på; ”Varför finns det en järnväg i lilla Nora”, ”hur högt är egentligen kyrktornet”, ”vem var kungen av Nora” och ”hur ser ett typiskt 1700-tals hus ut”? Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sin borttappade stinspinne, träffa Selma Gerdin som skapade den berömda Noraglassen och lösa en rebus. Rundvandringen med Cattus finns att ladda ner i Tre Trästäders app.

Historisk ljudvandring
Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om Noras hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska ljudvandringen finns att ladda ner i Tre Trästäders app.

Upptäck på egen hand

Ibland kan det vara skönt att strosa i sin egen takt. Hämta en folder, karta eller få tips av oss på turistbyrån i stationshuset. Välkommen!

Foldrar för vandring på egen hand
På turistbyrån finns foldrar för att upptäcka trästaden, Maria Langs Skoga och bergsmansbyn Pershyttan på egen hand.

Stadsmysterium Nora
Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån eller via stadsmysterium.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Natur- och kulturstigen i Pershyttan
Natur- och kulturstigen tar dig runt på en 6 km lång slinga i Pershyttan och berättar byns historia. Till slingan finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån och i våghuset i Pershyttan.

Historia på nära håll
Runt om i Nora med omnejd gömmer sig historiska platser. Åk på en egenkomponerad turné bland historiska gruvparker, ruiner och lämningar.
Läs mer under Historiska utflyktsmål eller besök turistbyrån i stationshuset för tips längs vägen.

Titta in i stadens muséer

Drop-in på Göthlinska gården
Kika in i familjen Göthlins borgarhem från senare hälften av 1800-talet och upptäck svunna tider. Som besökare får du uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen.
Gården är öppen för besök fredagar 28/5- 24/9 kl.10-12 (ej 25/6).
Ingång från verandan på gårdens baksida, Kungsgatan 4.
Entré: 40 kr, betalning kontant eller med swish.

Norautställning i vagnslidret
I Göthlinska gårdens vagnslider finns ett litet museum om Nora. Här presenteras Noras historia i text och bilder från olika tidsperioder med bakgrund i gruvdriften och järnframställningen. Utställningen öppnar för säsongen 22 maj 2021.

Besök Järnvägsmuseet
Besök järnvägsmuseet i det gamla godsmagasinet. Förr i tiden lastades och vägdes godset här innan det gick vidare för transport ut i Sverige och världen. Besök utställningen med ånglok, vagnar, modelljärnväg och tidstypiska kläder. Museet visar även upp gamla minnen från järnvägens historia.
Järnvägsmuseet i Godsmagasinet är öppet fr 20/5 tors-fre kl. 11-14.