Krögaren med glädje och vänligt bemötande på menyn

Nästan 500 mil från hemlandet Jordanien har Nassim Yousef Khzouz byggt sitt och Noras eget Babylon. På restaurangen vid torget serverar han pizzor, sallader, kebab och grillrätter, och något annat som gästerna också återvänder för – glädje, ett vänligt bemötande och bullrande skratt.
– Det är en del av vår kvalitet. Man måste prata med folk, det handlar inte bara om mat, säger han över en kopp kaffe.
Och så berättar han om den funktionshindrade kvinnan som med sin assistent har rest 35 mil tur och retur ett par gånger om året de fyra senaste åren för att äta på restaurangen.
– Vi tar hand om henne. Jag ser i hennes ögon att hon är glad att se mig, säger Josef med ett leende.
I hans ögon syns det att han tycker om det han gör, att han är tillfreds med tillvaron och ser ljust på framtiden. Med all rätt, för Babylon har utvecklats till en framgångssaga, mycket beroende på att krögaren själv är den härliga karaktär han är.
Sjutton och ett halvt år gammal flyttade han från hemstaden Madaba tre mil söder om den jordanska huvudstaden Amman till Polen, där han utbildade sig inom VVS.
– På universitetet i Polen lärde jag mig om affärer och blev intresserad av det. När jag senare kom till Sverige bodde jag på olika ställen och kom så småningom in i restaurangbranschen. Min första pizza gjorde jag i Karlskoga, men den blev så dålig att kunden beställde en kebabrulle istället, säger han med ett skratt.
Idag driver han, förutom restaurangen i Nora, även Pizzans Hus i Grythyttan. Matlagning kom han först i kontakt med under studietiden.
– Vi bodde många tillsammans av olika nationaliteter och alla gjorde sin mat; indisk, vietnamesisk och marockansk. Det blev inte alltid bra, men vi gjorde den själva och lärde oss av varandra.
Idag anser många gäster att Yousef och hans personal serverar den bästa pizzan i Nora.
Vilken pizza väljer han själv?
– En stark mexikansk, en Vesuvio med lök eller en Capricciosa med lök.
När trebarnspappan äter hemma med familjen serveras det annat – lax och tonfisk eller kyckling med ingefära, soja och vitlök.
– Men mat handlar inte bara om det som finns på tallriken, att bli mätt. Det är lika viktigt att umgås kring bordet, att ta sig tid att prata, att koppla av och bry sig om de man äter tillsammans med.
Varför blev det just Nora när han etablerade restaurangen 2008?
– Jag trodde på Nora, jag trodde på läget och Nora trodde på mig. Jag gjorde ett bra val, säger han och tillägger snabbt:
– Men för att lyckas måste man alltid komma ihåg att ta hand om gästerna. Det är då en restaurang kan leva länge.

Nassim Yousef Khzouz, Pizzeria Babylon