Tongivande organist lockar storpublik till kyrkan

Marie J:son Lindh Nordenmalm betyder så mycket för kyrkomusiken i Nora att omfattningen blir som en hel symfoni. Hon är organist, körledare och dirigent. Lägg därtill hennes engagemang och passion – och det är lätt att förstå varför barn, ungdomar och äldre skyndar till Noras bländvita kyrka när det är dags för LunchOrgel, körarrangemang och mäktiga verk som Johannespassionen av Bach.
– Mötet med publik, musiker och sångare är fantastiskt, och allt arbete är ren glädje. Det ger mening åt livet, säger Marie när vi träffas i hennes hem på familjegården utanför Nora.
Det är här, vid pianot, hon sitter när hon ska börja öva in ett nytt stycke.
– Då fokuserar jag på händerna. När jag sedan övar i kyrkan tillkommer fotpedalerna på orgeln och ger spelandet ytterligare en dimension.
Hennes tjänst som organist i Nora kyrka består till lika delar av planering och genomförande av konserter (35 stycken per år), ansvar för fem körer samt förrättningar som gudstjänster, dop, bröllop, begravningar med mera. Med bland annat sju år på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i ryggen är hennes genrebredd enorm, något hon har stor nytta av vid de olika arrangemangen i kyrkan.
– När jag leder ungdomskören är det deras önskemål och musik jag får anpassa mig till. Vid LunchOrgel får publiken önska låtar inför varje konsert. Då blir det allt från stycken från dataspel och Star Wars till jazzballader och Duke Ellington.
Marie gillar variation och känner sig bekväm med att prova nya saker.
– Jag är driven klassiskt och van vid höga krav från Musikhögskolan. Med det som grund har jag kunnat ge mig i kast med andra genrer och olika sätt att spela. Den klassiska bildningen gör att jag kan spränga alla många gränser.
Hon fortsätter:
– Jag övar långsamt, noga och disciplinerat. Ibland tar det ett tag innan det sitter, men när det lossnar är det en belöning.
Musik är laddat och sätter igång processer hos människor, det händer saker inombords som man kanske inte är beredd på.
– Man blir berörd på djupet. Många har berättat att de gråter på LunchOrgel när jag spelar ett stycke som sätter igång minnen, säger Marie.
Någon har sagt att ”den perfekta tonen går direkt till hjärtat, utan att passera örat”. Otaliga sådana toner har lyft från Maries orgel och svävat ut bland åhörarna i kyrkan. Hennes uppdrag är att förmedla och visa på vad som finns inom musiken, att ge publiken något som de kanske inte skulle få höra annars. Hon går ofta ner i kyrkorummet och tar emot feedback; från de som återkommer konsert efter konsert och från de som är där för första gången.
– Många musikintresserade turister söker sig till kyrkan, det bevisar att det vi gör har gett avtryck i hela Sverige. Att ge besökarna fina musikupplevelser känns bra och är något jag är stolt över.

www.svenskakyrkan.se/nora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.