Med människan och välmåendet i fokus

Modet, drivet och passionen. Tre egenskaper som förenar tre starka entreprenörer i Nora. Sandra, Elin och Katarina sätter Nora på kartan med cykling, friskvård och rörelseglädje.

Elin Duberg, Sandra Almer Carlson och Katarina Rönnbacka Nybäck har alla skapat sig sina egna yrkesområden. Utifrån personlighet och passion. Med driv, envishet och en stor skopa mod.

Yogan blev en befrielse
Elin växte upp i Nora. Dansen var hennes stora intresse. Men efter många år med dans, tröttnade hon på att studera sig själv in i detalj. Hon reste, bodde på andra ställen i Sverige och världen. På vägen fann hon yogan. Nu håller hon klasser med egna företaget My Own Yoga.

– Det var en sådan befrielse. Plötsligt föll allt på plats. När barnen kom, då flyttade jag hit till Nora igen. För mig innebär livet här i Nora att välja ett sunt och lugnt liv, berättar Elin.

Som yogainstruktör i Nora började Elin med att ha yogapass i sitt eget vardagsrum. Ett bra sätt att kunna arbeta som småbarnsförälder.

– På kvällarna, när barnen somnat, gick det utmärkt. Deltagarna kände sig hemma och trygga. Men när barnen blev större fick jag tänka om. Det finns en samverkan här i Nora, en vilja att hjälpa varandra. Nu har jag bytt vardagsrummet och en dammig gympasal, till hotellets fina lokaler. När lokalerna inte används kan jag ha klasser där. Det känns fint, säger Elin.

Från hobby till yrke
Katarina nämner även hon det familjära med Nora – i staden och i näringslivet.

– Här finns känslan av att olika aktörer kompletterar varandra, istället för att konkurrera.

När cyklingen, i form av mountainbike, kom in i Katarinas liv blev hon snabbt fast, med både både träning, tävlingar och medaljer. Snabbt flöt det över i arbete och spännande projekt. Redan 2010 drog hon igång projektet med att skapa mountainbike-leder i Nora/Pershyttan. Med det egna företaget Bike in Bergslagen, jobbar Katarina nu som utvecklingskonsult inom cykling och turism, tränare och lägeranordnare.

– Jag brinner för att utveckla både cyklingen som sport och turistmål. När både näringsliv, turism och markägare samarbetar blir det riktigt bra. Och idag är Nora och Pershyttan ett av de mest populära cykelområdena i Sverige, berättar Katarina.

Småstaden framför storstaden
Sandra har fler ben i sin verksamhet. Som personlig tränare, massör, kostrådgivare och löpcoach under namnet Almsan Health & Performance, hjälper hon människor med friskvård, träning och anordnar uppskattade cykelläger.

Sandra trivs med att driva företag i Nora. En liten stad där personliga relationer kan skapas, att kunderna kommer för att de vill – inte bara för att tiden passar in i schemat.

Med passion för yrket
Att våga hoppa och jobba med sin passion kan kännas stort. Men det finns ingen av de tre entreprenörerna som ångrar sitt yrkesval.

– När man har en passion, känns det svårt att inte jobba med den! Att istället se till att passionen utvecklas och låta den ta plats i livet. Det är livskvalitet för mig, säger Elin.

Fler och fler människor verkar vilja röra på sig. Men hur siar ni om framtiden? Kommer vi fortsätta ta hand om oss själva?

– Jag ser att människor vill jobba mer förebyggande med sig själva, Att de lägger tid och pengar på träningen och att de vill bestämma själva när de ska röra på sig, utan åtaganden, säger Sandra.

Elin och Katarina instämmer. Viljan att röra på sig och att hitta sin favorit i utbudet av friskvård och sport märker de av.

– Det har aldrig varit så många som är ute och cyklar här i området, som nu. Fler och fler upptäcker vad Nora och Bergslagen har att erbjuda och det känns så kul, konstaterar Katarina.