Bosättningsaffär och glaskonst i unik kombination

I ett hörnhus vid torget ligger en Nora-ikon – Leon. Sandberg Bosättningsaffär.
– Vi har ett oförskämt bra läge, mittemellan Noraglass och Strandstugan, säger Annika Sandberg, som äger affären tillsammans med Fredrik Sandberg, barnbarnsbarn till mannen som bär butikens namn.
Annika är barnbarn till samme Leon, eller Leonard som han hette, och dotter till Frithiof Sandberg som var högst involverad i verksamheten. Hon har vuxit upp med butiken, levt med den hela sitt liv. Att hon skulle komma tillbaka till Nora efter att ha jobbat för utrikesdepartementet i bland annat Wien, Washington, Genève och Paris, var ett naturligt val.
– Det har alltid funnits en vilja att ha något att falla tillbaka på efter att ha varit runt i världen, säger Annika, som flyttade tillbaka för 22 år sedan.
Vi sitter en trappa upp i butiken, i ett rum som är inrett som ett gammalt kontor och som innehåller ett arkiv med fakturor och andra dokument från butikens historia. De äldsta fakturorna är från 1800-talets slut.
– Vi är ett gammalt företag som har funnits i de här lokalerna sedan 1920-talets slut. Vi har ett gammalt namn, men en modern insida.
På frågan om Sandbergs är en Noraprofil svarar hon:
– Ja, vi har ju alltid funnits. Vi tillför något till Nora med bra produkter, ett brett sortiment och den här miljön. Och med en kombination av butik och utställningar som sticker ut.
Sedan 2005 visas glaskonst från bland annat Kosta, Orrefors och många mindre glashyttor i butiken. Porslin från Royal Copenhagen, silver från Gense och mässing från Skultuna har också ställts ut.
– Vi har haft många utställare genom åren. Nu har vi sex utställningar om året, och många kommer hit enbart för dem.
Kunderna kommer främst från närområdet, men också från övriga Sverige. Besöksboken vid kassan är fylld med hälsningar som vittnar om att även gäster från Japan och Kina har hittat till den familjeägda butiken. Ett kulturarv i en stad som är ett kulturarv i sig.
– Här ska vi ligga kvar, vi ska behålla vår nisch, men givetvis hänga med i trenderna. Köket har varit stort i många år, nu är det mer fokus på det dukade bordet. Man ska ju äta också, säger Annika som gärna slår ett slag för Nora som besöksmål på vintern.
– Staden lever då också, det är vykortslikt. Att julhandla här är en upplevelse.

Annika Sandberg, Leon.Sandberg Bosättningsaffär