Höst i trästaden

Nu är det höst i vår vackra trästad och det finns massor att uppleva. Gå på upptäcktsfärd i stadskärnan och bergsmansbyn Pershyttan eller ta en promenad längs Hagbyån. Gå på teater i Stadras foajé, upptäck ett naturreservat eller boka biljetter till en hösttur med veterantåg. Småstadsshoppa i våra mysiga butiker och unna dig en paus med fika på ett av våra trevliga caféer eller en lunch på någon av stadens restauranger. Välkommen!

Boka guidad stadsvandring

Med en guidad tur genom staden kan du lära dig mer om historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.
Guidad stadsvandring lör 18 sept-30 okt kl. 13.00
Pris: vuxen 100 kr, ungd. (10-17 år) 50 kr, barn (0-9 år) gratis
Förbokning av biljetter på www.nortic.selänk till annan webbplats
Det går också att köpa biljetter över disk på
Nora turistbyrå (öppet vardagar), på Lilla Hotellet eller Nora Stadshotell.
Begränsat antal platser (förbokning gäller).
Samlingsplats: Torgbrunnen, Nora torg
Även öppet för gruppbokningar via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Upptäck Nora på egen hand

Stadsvandringsfolder. Lär dig mer om Noras historia genom en stadsvandring på egen hand. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden och lära dig mer om hus och gårdar. Foldern finns även att hämta i flera av stadens butiker.

Historisk ljudvandring. Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om Noras hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStorelänk till annan webbplats och GooglePlaylänk till annan webbplats.

Stadsmysterium Nora. Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller online via www.stadsmysterium.selänk till annan webbplats
Obs! Ledtrådar kan döljas/försvinna vid snö. Barmark är bäst mysterieväder.

Småstadsshoppa i personliga butiker

I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, delikatesser, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och butiker i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.
Läs mer på www.handlainora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Titta in i Göthlinska gården

Kika in i familjen Göthlins borgarhem från senare hälften av 1800-talet och upptäck svunna tider. Som besökare får du uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen.
Gården är öppen för besök fredagar kl.10-12 till och med 15 oktober.
Gården är också öppen för besök fredag 29/10 kl. 11-14.

Ingång från verandan på gårdens baksida, Kungsgatan 4. Entré: 40 kr, betalning kontant eller med swish.

Upplev teater i Stadras foajé

Boka biljetter till "Det kom så mycket emellan", höstens föreställning på Bergslagens minsta teater i Stadra foajé på Storgatan. Pjäsen utspelar sig under 50 minuter och blir till en berättelse om att finna nycklar till sitt eget liv. I rollen som Christer ser vi Magnus Wetterholm. Läs mer på www.stadrateater.selänk till annan webbplats
Föreställningen spelas ons & tors 2 oktober–9 december kl. 19.00
Biljetter & info:
Teaterfoajén 0587-31 13 05, Nora turistbyrå 0587-811 20
eller via www.nortic.selänk till annan webbplats

Höstånga på veteranjärnvägen

Ta en tur med veterantåg. I samband med höstlovet kör veteranjärnvägen ångloksturer från Nora station till Järle. Avgångar från Nora Station 30/10, 4/11 och 6/11, tre turer per dag. Mer info och bokning via www.nbvj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Resan tar 1.15 timme inkl ca 30 minuters paus i Järle.
Järle stationscafé serverar fika och grillar korv.
Museet i Godsmagasinet är öppet tågdagar kl. 11-16 (lunch 12-12.45)

Strosa längs Å-promenaden

Upplev 3 km av det bästa med Nora! Utgå från strandpromenaden vid stationen och strosa slingan längs Hagbyån, till bryggerikvarteret, och över sta-dens gator. Under turen passerar du minnesmärken, kultur och konst. Stanna gärna till och upptäck lokalt hantverk, delikatesser, mysiga fik, kyrkan och träbebyggelsen. Å-promenaden är skyltad med svart skyltar.

Besök bergsmansbyn Pershyttan

Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Med hjälp av en pershyttefolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska bergsmansbyn på egen hand. Mer om Kulturreservatet Pershyttan

Gör en utflykt i Bergslagsnaturen

Packa ryggsäcken och gör en utflykt i Bergslagens vackra natur. Naturreservaten Järleån och Skärmarbodabergen har vandringsslingor som passar både stora och små. I Klacka Lerbergs gruvpark och vid Skrekahyttans ruin finns korta rundturer och trevliga platser för fika eller picknick.
Mer on naturreservat och vandringsturerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Mer om historiska utflyktsmållänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster