Naturkul med Nora naturskola

Under sommarlovet anordnar Nora Naturskola gratis aktiviteter, i första hand till barn mellan 9 och 13 år. Yngre barn är välkomna tillsammans med en förälder eller annan vuxen. Medföljande vuxna får gärna delta aktivt i aktiviteterna!
Aktiviteterna kommer att vara mellan den 28 juni och den 4 augusti, på tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan klockan 10 och 14. Ingen föranmälan behövs och aktiviteterna är helt gratis.

Du hittar oss vid Nora Naturskolas flagga!

Tisdag 28 juni kl 10-14, Pollinerare och nedbrytare i skolträdgården
Vilka små medhjälpare har vi i skolträdgården? Vi studerar dem med luppar. För att se hur maskarna gör sitt jobb bygger var och en sin egen maskkompost. Vi ska även gå en kunskapsstig om pollinerare och plocka växter som man kan koka te av. Vad blir din favoritblandning?

Plats: Skolträdgården i Gyttorp

Onsdag 29 juni kl 10-14, Insekter i fokus
Vi går på insektsjakt med luppar. Vi tar med insekter tillbaka till parken och lär oss mer om dem. Sedan är det dags att måla av insekter eller hitta på egna. Vi avslutar med en tipspromenad. Ta gärna med egen lunch/fika!

Plats: Skolparken i Nora

Torsdag 30 juni kl 10-14, Färger och former i naturen
Vi tittar på färger och former i naturen och skapar en mini-utställning av naturföremål och egna konstverk. Visste du att det finns en hel del matematik bakom naturens former? Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Man kan även ta en båt senare. Ta gärna med egen lunch/fika!

Plats: Alntorps Ö

Tisdag 5 juli kl 10-14, Blommor i fokus
Vi går en blompromenad och samlar på blommor att måla av. Vilka färger gör sig bra tillsammans? Kanske kan historiska konstnärer inspirera oss till annorlunda konstverk. Varför inte jobba med kollage som Matisse eller göra schablontryck? Vi kommer även att laga blompannkakor på stormkök. Ta gärna med lunch/fika och en tallrik.

Plats: Skolträdgården i Gyttorp

Onsdag 6 juli kl 10-14, Växter i fokus
Vi går en promenad och kollar framför allt på växter. Vad kan man titta på för att se skillnader mellan olika växter? Hur ser de ut genom (stereo)lupp? Vilka växter kan man äta? Sedan går vi tillbaka och tillverkar en egen växtpress, med en fin bild på. Ta gärna med lunch/fika.

Plats: Skolparken i Nora

Torsdag 7 juli kl 10-14, Livet i sjön
Vi fångar små vattendjur, artbestämmer och kollar hur de beter sig. Det finns undervattenskikare att låna, men det finns även möjlighet att göra egna och ta med hem. Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10.00 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Man kan även ta en båt senare. Ta gärna med lunch/fika.

Plats: Alntorps Ö

Tisdag 12 juli kl 10-14, Insekter i fokus
Vi gör egna insektssug, och sedan går på insektsjakt i olika miljöer. Vi tar med insekter tillbaka till skolträdgården och lär oss mer om dem. Vi pratar också om hur man kan locka fjärilar till sin trädgård eller balkong, och gör en egen fjärilsmatare. Ta gärna med lunch/fika!

Plats: Skolträdgården i Gyttorp

Onsdag 13 juli, kl 10-14, Fåglar i fokus
Vi går på” fågeljakt” med kikare. Sedan går vi till en lokal i centrala Nora och bygger fågelholkar. Ta gärna med lunch/fika, och egen kikare om man har.

Plats: Skolparken i Nora

Torsdag 14 juli kl 10-14, Paddla med naturskyddsföreningen
Vi provar på paddling och lagar mat på stormkök. Du måste vara simkunnig (kunna simma 200 meter) och ta med dig en lapp där det står att du får paddla, med underskrift av vårdnadshavare. Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Ta gärna med lite fika och badkläder!

Plats: Alntorps Ö

Tisdag19 juli kl 10-14, Spindelsafari

Vi går på spindelsafari och lär oss mer om dessa fascinerande djur. Du kommer också att lära dig att göra en egen fångsgrop. Sedan finns det möjlighet att måla spindlar på papper, på skiffer eller på varandra (med smink). Om det är lämpligt att elda gör vi pinnbröd. Ta med egen lunch/fika.

Plats: Skolträdgården Gyttorp

Onsdag 20 juli kl 10-14, Träd i fokus
Vi kollar på skillnaderna mellan olika träd, och hur man kan känna igen dem. Sedan finns det möjlighet att måla löv på skiffer, tälja, skapa trädkollage osv.
Vi lagar fika på stormkök. Ta med egen lunch/extra fika.

Plats: Skolparken Nora

Torsdag 21 juli kl 10-14, Myrornas värld
Vi letar efter myrstackar och kollar hur myror ser ut på närmare håll. Vi gör olika experiment som lär oss mer om myrornas liv. Sedan gör vi enkla insektshotell, som man kan sätta upp hemma. Vi avslutar med pinnbröd. Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Ta gärna med lunch/extra fika.

Plats: Alntorps Ö

Tisdag 26 juli kl 10-14, Fåglar i fokus
Vi går på” fågeljakt” med kikare. Varför finns det så stora skillnader mellan fåglarna, till exempel mellan deras näbbar? Vilka fåglar hittar man var? Sedan kommer vi att tälja egna små fåglar, som man kan hänga upp hemma. Ta med lunch/fika. Gärna egen kikare och täljkniv om man har.

Plats: Gyttorps skolträdgård

Onsdag 27 juli kl 10-14, Livet i sjön
Vi fångar små vattendjur, artbestämmer och kollar hur de beter sig. Hur är djuren anpassade efter ett liv i vattnet? Det finns också möjlighet att tälja fiskar. Man tar sig till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Ta med egen lunch/fika. Gärna täljkniv om man har.

Plats: Alntorps Ö

Torsdag 28 juli kl 10-14, Eld/Vad får man göra i naturen?
Vi går till en plats där alla får göra upp en egen liten eld och testa vad som brinner bra. Vi kommer också att prata om vad som gäller när man vill elda, och mer om Allemansrätten. Vi avslutar med att göra pinnbröd. Ta med egen lunch/extra fika.

Plats: Skolparken Nora

Tisdag 2 augusti kl 10-14, Miniatyrvärldar: mossor och lavar
Vad är skillnaden mellan mossor och lavar? Vem hittar flest arter på en liten yta? Vi har bl.a. moss-och lavbingo och pyssel. Dessutom letar Lilleputten efter sin lilla lykta i skogen, och vi gör ett fotoreportage! Vi avslutar med att göra pinnbröd. Vi ses vid Indianberget som ligger vid Folkets park, naturskolan möter upp framför parkens grindar. Ta med gärna med lunch/extra fika.

Plats: Indianberget Folkets park

Onsdag 3 augusti och Torsdag 4 augusti kl 10-14, Sniglar, snäckor och andra spännande djur
Vi går tillsammans från Ås skola till Åshyttan, Siggegården 331. Där letar vi efter sniglar och snäckor, och jämför med ett väldigt stort exemplar. Det blir även snäckrace och pyssel. Det finns en massa andra djur att hälsa på också, till exempel en sköldpadda, skrattduvor, en kameleont, ökenråttor och fiskar som man kan klappa! Ta med egen lunch/fika.

Plats: Ås skola

-

Arrangör: Naturskyddsföreningen Nora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt för frågor och funderingar:
Anna-Karin 070-878 26 92
Maaike 079-347 04 47

Tid: Inga fler tillfällen

Plats: Nora