Höstlovsaktiviteter

Ta med familjen, barnbarnen eller vännerna och upplev Nora på höstlovet! Boka en tur med ångtåg till Järle, lyssna på spökhistorier på Göthlinska gården, gå på upptäcktsfärd i trästaden eller ge er ut på utflykt till naturreservat eller historiska platser.

Aktivitetsförslag för höstlovslediga

Höstånga på veteranjärnvägen
Ta en tur med veterantåg. I samband med höstlovet kör veteranjärnvägen ångloksturer från Nora station till Järle.
Avgångar från Nora Station 30/10, 4/11 och 6/11, tre turer per dag.
Mer info och bokning via www.nbvj.selänk till annan webbplats
Resan tar 1.15 timme inkl ca 30 minuters paus i Järle.
Järle stationscafé serverar fika och grillar korv.
Museet i Godsmagasinet är öppet tågdagar kl. 11-16 (lunch 12-12.45)

Spökhistorier på Göthlinska gården
Lyssna på mer eller mindre läskiga spökhistorier på Göthlinska gården.
Avslutas med spökfika.
Tisdag 2 november kl. 11-11.40 (för barn 6-9 år), kl. 15-15.40 (för barn 9-12 år), kl. 18-19 (för ungdomar fr 13 år och vuxna)
Begränsat antal platser. Föranmälan till Nora biblioteket på tfn. 0587–812 90.
Samling utanför Göthlinska gårdens entré. Mer info på bergslagsbibblan.se

Lös ett stadsmyserium
Ge er ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika.
Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller online via www.stadsmysterium.selänk till annan webbplats
Obs! Ledtrådar kan döljas/försvinna vid snö. Barmark är bäst mysterieväder.

Följ med Cattus på upptäcktsfärd
"Cattus och stinsprovet" är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Nora och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge er svar på frågor som ni kanske går och funderar på; ”Varför finns det en järnväg i lilla Nora”, ”hur högt är egentligen kyrktornet”, ”vem var kungen av Nora” och ”hur ser ett typiskt 1700-tals hus ut”? Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sina borttappade grejer, träffa Selma Gerdin som skapade Noraglass och lösa en rebus. Efter vandringen kan alla barn hämta ett diplom på turistbyrån i stationshuset (öppet vardagar). Du hittar Cattus i appen Tre Trästäder som du laddar ner gratis via AppStorelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och GooglePlaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mer om Tre Trästäder

Prova-på-dag i Digerberget
Under dagen kan du prova på att cykla MTB, tälja, skogsbad (obs ”bada” i skogen, ej i vatten) och löpteknik i skogen. Det kommer även finnas ett värmetält uppsatt där elden brinner, där bjuds det på kaffe/te och något att tugga på. Ta med egen matsäck. Aktiviteterna passar både vuxna och barn.
Fredag 5 november kl. 10-17, Digerberget/Pershyttan
Se www.bergslagsguiderna.selänk till annan webbplats för mer information.

Gör en utflykt i Bergslagsnaturen
Packa ryggsäcken och gör en utflykt i Bergslagens vackra natur. Naturreservaten Järleån och Skärmarbodabergen har vandringsslingor som passar både stora och små. I Klacka Lerbergs gruvpark och vid Skrekahyttans ruin finns korta rundturer och trevliga platser för fika eller picknick.
Mer on naturreservat och vandringsturerlänk till annan webbplats
Mer om historiska utflyktsmållänk till annan webbplats

Tid: Inga fler tillfällen

Plats: Nora med omnejd