Föreläsning, Nyfiken på DOLLAR

Nyfiken på är en föreläsningsserie inför sommarens uppsättning på Stadra Teater, Dollar av Hjalmar Bergman. Komedin Dollar utspelar sig på Hotell Kebnekajse under ett glatt 20-tal. Det är en komedi med mörka bottnar, med ett upstairs och ett downstairs. Pjäsen tar fasta på frågor kring pengar och moral, och dess personer svävar mellan sanning och lögn.

Onsdag 1 april kl 18:30
Claes-Göran Wetterholm - om Atlantångarnas förlorade värld.
Pjäsens Julia Johnstone är amerikanska. På 1920-talet fanns inte förbindelser med flyg, den enda vägen över Atlanten var med båt. Kring fartygen framträder magisk berättelser som handlar om pengar, slit, lyx, umgänge och drömmar som kunde leda till uppgång eller fall. Fler av båtarna inreddes av dåtidens storheter. Claes-Göran Wetterholm är etnolog, författare och en av världens mest respekterade experter på fartyg och katastrofer, kanske mest känd för sin många verk om Titanic. Denna kväll berättar han bl.a. om Svenska Amerikalinjen och de mytomspunna båtarna Gripsholm, Stockholm och Kungsholm.

Onsdag 8 april kl 18:30
Riksbankens chef Stefan Ingves - om Vad är pengar.
Pengar är något som pjäsens Julia Johnstone har mycket av i Dollar. Genom Bergmans komedi väcks tankar om vår egen krona och dess värde – hur ser det ut idag, i tider när förhållandet till betalningsmedel radikalt håller på att förändras. En av Sveriges största auktoriteter på ekonomi och pengar berättar om vad pengar är. Stefan Ingves är riksbankschef, ordförande för Riksbankens direktion och ekonomie doktor - en framträdande person i Sverige med en obruten linje internationella kontakter, uppdrag i bl.a. Europeiska centralbanken och internationella valutafonden (IMF).

.Onsdag 22 april kl 18:30
Amelia Adamo - om Pengar och etikett.
Amelia Adamo är prisbelönta journalist och redaktör. Hon har grundat och drivit tidningsmagasin, hon har varit gästprofessor och hon är flerfaldig sommarpratare. Hon har fört världen lite närmare Sverige och är en av de stora inom svensk media. Tidningar som Svensk Damtidning, Aftonbladet, VeckoRevyn och självklart Amelia är förknippade med hennes namn. På radion har det gått att lyssna till podden App och etikett tillsammans med Emanuel Karlsten, där hon med en underhållande ton gett svar på tal, och med stor kunskap omedelbart fångat publiken. Under kvällen bistår Magnus Wetterholm Amelia som sidekick.

Biljetter: 100 kr/person, ungdom tom 19 år 50 kr/person.
Bokas via www.stadrateater.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
eller på Teaterfoajen tfn: 0587-31 13 05, e-post: info@stadrateater.se

Arr: Stadra Teater, ABF och Nora bibliotek
Kontakt: Teaterfoajén tfn 0587-31 13 05
www.stadrateater.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tid: Inga fler tillfällen

Plats: Nora Bibliotek