Vernissage, utställning med Mattias Käll

Vernissage för utställningen "Förpackad/Wrapped Up" på Nora konsthall, biblioteket. Ett undersökande konstprojekt om plast.

Mattias Käll är konstnär som diskuterar miljö och klimat. Under hela 2018 samlade han all förpackningsplast och dokumenterade månad för månad ett stadigt växande berg av plast. Det är oron över vår överkonsumtion och vårt normaliserade förhållande till någonting som är så problematiskt för oss, som är utgångspunkten i det här projektet säger Mattias. 322 miljoner ton plast producerades i världen år 2015. Det motsvarar 46 kg plast per person och år. I Europa används 40 procent av den nya plasten till just engångsförpackningar. I Sverige är vi relativt duktiga på återvinning av plast. Vi samlar in omkring 40% för återbruk eller energiutvinning. Resten hamnar i restavfall eller i sämsta fall i naturen. De petroleumbaserade plaster som bränns och då frigörs det tidigare bundna kolet med koldioxidutsläpp och klimatpåverkan som följd. Varje månad kommer det ungefär tio nya påsar tillsamlingen. Mattias packar ofta bilen tidigt innan solen stigit upp och tar sig ut till en plats i naturen som han tycker om. Krocken mellan det vackra och all plastintresserar honom.Det är spännande att försöka synliggöra någontingsom annars är osynligt för oss menar Mattias och fortsätter Plasterna hamnar på ett eller annat sätt inaturen. Jag ser bara till att allt det fula syns. Att bära på plasten är en viktig del av projektet för Mattias. Det gör ett abstrakt problem fysiskt ochbesvärligt, svettigt avslutar Mattias.

Konstnären presenterar utställningen kl. 11.15

Utställningen visas till och med 8/2 och är öppen mån, ons kl. 10-18, tis, tors, fre kl. 10-17, lör kl. 10-13. www.nora.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tid: lördag 18 januari till lördag 8 februari kl. 11:00-13:00

Plats: Nora konsthall, biblioteket