Upptäck veternjärnvägen

Låt dig förflyttas bakåt i tiden och upptäck en svunnen tid. År 1856 gick Sveriges första tågresa här och det var loket Prins Oscar som fick inviga banan. Och mycket är sig likt sen den första åkturen.

Veteranjärnvägen och Nora station

Hela området med byggnader, lokstallar, vagnar och maskiner är en del av en magisk järnvägsmiljö. Tågtrafiken och järnvägen skapade många behov och förr fanns bland annat plåtverkstad, snickeri, smedja och gjuteri på området. Idag kan man gå runt och titta på alla de gamla byggnaderna, men tänk på att spåret ska korsas på särskilda övergångar. Mer om Nora Ervalla järnväg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta en tur med ångloket

Under en dag när tågen kör möts du av tidstypiska kläder, röken från loken och ljudet av ångvisslan. Här får du en chans att resa som förr. Ånglok och rälsbuss avgår enligt tidtabell från stationshuset lördagar (och vissa fredagar) från början av juli till slutet av augusti. Möjlighet till gofika finns både vid Järle station och i Pershyttan.

Höstånga på veteranjärnvägen
I samband med höstlovet kör veteranjärnvägen ångloksturer från Nora station till Järle. En mysig eftermiddags-/kvällstur med ångvärme och mysbelysning på ångtåget. Resan tar 70 minuter inkl ca 30 minuters paus i Järle.
Järle stationscafé serverar dryck och grillkorv på stationsplanen.

Avgångar från Nora Station 2/11 & 4/11:
14.00 till Järle – återresa 14.50 med ankomst Nora 15.10
16.00 till Järle – återresa 16.50 med ankomst Nora 17.10
18.30 till Järle – återresa 19.20 med ankomst Nora 19.40

Mer info och bokning via angtagetutinora.se Länk till annan webbplats.

Obs! Trafiken på museibanan bedrivs med med ideella resurser. Ibland ställs vissa turer eller hela dagar in. Vid stor brandfara ersätts ångloket med diesellok.

Besök Järnvägsmuseet

Besök järnvägsmuseet i det gamla godsmagasinet. Förr i tiden lastades och vägdes godset här innan det gick vidare för transport ut i Sverige och världen. Besök utställningen med ånglok, vagnar och tidstypiska kläder. Museet visar även upp gamla minnen från järnvägens historia. Provsitt i en av vagnarna eller klättra upp i självaste loket. Fri entré.
Museet är öppet öppet i samband med
Höstånga på veteranjärnvägen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2 & 4 november kl. 10-12,13-14
Nora Julmarknad 9-10 december kl. 11-12, 13-15

Öppet för gruppbokningar torsdagar och fredagar under
perioden maj-oktober, för mer info maila magnus.hellqvist@nora.se