Historiska äventyr i Pershyttan

Från Bergslagen kom järnet som byggde landet. Och i Pershyttan finns många spår av bergshanteringen kvar. Upptäck hela området med hytta, bergsmansgårdar, gruvor och vattenhjul.

Detta lilla samhälle vittnar om livet förr. Hår står den gamla trähyttan där man tillverkade järn kvar och andra byggnader som användes flitigt en gång i tiden. Och de vackra röda bergsmansgårdarna står prydliga kvar, vissa med en krona på toppen av skorstenen av gjurjärn.

Det är bland annat tack vare Smyggarebäcken som bergsmansbyn växte fram just här i Pershyttan. Vattnet var lika viktigt då som nu. Och vattenhjulet var länge en viktig kraftkälla. Det användes bland annat till transporten av malm ur gruvorna och blåsbälgarna i hyttan. Än idag kan vattenhjulet snurra. Detta är även det enda vattenhjulet i Sverige med en fungerande stånggång.

Besökscentret är alltid öppet och här finns en permanent utställning som berättar om Pershyttan och järnhanteringens historia. På hyttbacken finns stora gräsytor för barn med spring i benen och picknick i det fria. I Pershyttan väntar en unik upplevelse.

Boka vandring i bergsmansbyn

Lär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.

De guidade vandringarna i Pershyttan startar v 27.
Mer information och länk för bokning kommer i mitten av juni.