Nyhetsarkiv

  • Ta med familjen på utflykt Packa ryggsäcken och ta med familjen på utflykt i Bergslagens vackra natur. Naturreservaten Järleån och Skärmarbodabergen har vandringsslingor som passar både stora och små. I bergsmansbyn Pershyttan, Klacka Lerbergs gruvpark och vid Skrekahyttans ruin finns korta rundturer och trevliga platser för fika eller picknick.Järleåns natureservatJärleån rinner i en flera hundra tusen år gammal dalgång. Här finns en av länets mäktigaste forssträckor som upplevs bäst på våren. Blomsterprakten i reservatet är vackrast under försommaren när fågelsången når sin kulmen. Längs ån finns en vandringstig på 2,5–5 km och flera platser för fika och picknick. Järleåns naturreservat ligger vid Hammarby, ca 10 km utanför Nora.
    Mer om Järleåns naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Skärmarbodabergens naturreservatI Skärmarbodabergen finns gammal skog, mängder av grottor och dramatiskt kuperad natur att upptäcka och utforska. Vandra slingor upp till 5,6 km och upptäck sprickdalar och förkastningsbranter bildade av inlandsisen. Den blockiga terrängen kan bitvis vara krävande. Vid blött och isigt väder kan det var halt, broddar och stavar rekommenderas under vinterhalvåret. Skärmarbodabergen ligger ca 10 km från Nora. Huvudentrén är intill riksväg 50, vid rastplats Skärmarboda. Det är lätt att ta sig hit med buss (401mot Örebro, hållplats Skärmarboda).
    Faktablad och karta över Skärmarbodabergen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Bergsmansbyn PershyttanTa en tur till kulturreservatet Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet.
    Mer om bergsmansbyn Pershyttan
    Skrekarhyttans ruinSkrekarhyttans Ruin är ett kulturellt och historiskt intressant område i Viker utanför Nora. Här finns stenväggar, masugnsfundament av kraftiga granitblock, gravar efter vattenhjul, rester efter damvallar, järnvägar, rostugnspipa och mycket annat som hörde till Västra Skrikarhytte hytta. I anslutning till hyttruinen finns en rundslinga på 1,5 km med skyltar och frågor. Här finns också picknickplats och grillplats. Informationsblad Skrekarhyttans ruin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Klacka-Lerbergs GruvparkKlacka-Lerbergs gruvområde består av lämningar efter en lång tids gruvdrift. Stora mängder järnmalm har hämtats ur berget och fraktats till närliggande hyttor. I gruvparken finns i dag bl a lämningar av gruvhål, provbrytningar, malmtorg och skrotstenshögar.
  • Smaka dagsfärsk Noraglass Smaka en dagsfärsk och närproducerad delikatess. Fira in våren med årets första Noraglass. Kiosken vid glasstorget öppnar 19 april kl. 12.00 och är sedan öppen alla dagar kl. 10.30-18.30. Fram till mitten av september erbjuder Noraglass tre olika smaker varje dag - vanilj, hasselnöt och en för dagen unik tredje smak. De serveras i klassisk våffla eller bägare men du kan också få kreationer som Ljuvliga Hjortron, Pelle pajas eller Jubileumsbägare.Öppettider och info hittar du på www.noraglass.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Upptäck Nora på egen hand Strosa i egen takt och lär dig mer om Noras hus och gårdar. Hämta en folder med karta, ladda ner trästads-appen eller få tips av turistbyrån i stationshuset.Stadsvandringsfolder. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden i egen takt.
    Stadsmysterium Nora. Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller via stadsmysterium.se Länk till annan webbplats.Historisk ljudvandring. Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm berättar om Nora och stadens historia. Lär dig mer om hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..Noras utmärkta hus. Upptäck Utmärkta Nora! Med Hembygdsföreningen Noraskogs förteckning kan du enkelt se alla byggnader i staden som bär informationsskyltar. Dessa hus har ofta hundra års historia och några av dem är unika byggnadsminnen. Utmärkta Nora finns digitalt i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..Följ med Cattus på äventyr i trästaden
    "Cattus och stinsprovet" är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Nora och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge er svar på frågor som ni kanske går och funderar på. Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sin borttappade stinspinne, träffa Selma Gerdin som skapade Noraglass och lösa en rebus. Rundvandringen med Cattus finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..

  • Evenemangstips för fyndsugna Gillar du antikt, vintage och retro? Välkommen till himmelriket för loppisälskare! Fyndsugna har mycket att hitta i Nora. Förutom en hel hög härliga loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa finns under sommaren ett antal evenemang för dig som gillar återbruk och gamla saker.Notera dessa datum i kalendern:4 maj 9-17 Antik- & Vintagemarknad
    Försäljare av antikt, vintage och retro på Nora torg.
    Läs mer om Antik- & Vintagemarknaden
    29-30 juni 10-16 Loppisrunda i Pershyttan
    Bybor i bergsmansbyn Pershyttan har loppis hemma i hus och herrgårdar.
    Läs mer om loppisrundan
    3 juli 9-17 Antik-onsdag vid stationen
    Försäljning av antikt och retro på Järnvägsgatan vid stationshuset.
    Arrangeras som en del av Noradagarna.
    3 juli 10-16 Nostalgi- & Veteranmarknad på torget
    Försäljning av bildelar, verktyg och nostalgi-saker till veteranbilar.
    Arrangeras som en del av Noradagarna.
    4 juli 9-17 Storloppis på torget
    Loppisförsäljare från när och fjärran fyller hela Nora torg.
    Arrangeras som en del av Noradagarna.
    5 juli 10-13 Barnens loppis på torget
    Loppis där barn säljer leksaker, kläder och prylar till andra barn.
    Arrangeras som en del av Noradagarna.
    13-14 juli 10-16 Bergslagens Loppishelg
    Hela Bergslagen fylls med loppisar för dig som gillar att fynda och återbruka.
    Läs mer om loppishelgen

  • Bo udda på landsbygden Gör boendet till höjdpunkten på din resa. Bortom de traditionella platserna väntar en värld av udda och unika boenden som inte bara erbjuder en skön säng utan även förvandlar din vistelse till en verklig upplevelse.Sov bland trädtopparna till forsens brusSilo by the River i Järnboås är ett semesterboende utöver det vanliga. Byggnaden är en upplevelse i sig. Den fyra våningar höga silon användes ursprungligen vid järnframställning men har omvandlats till ett unikt boende med eget badrum och dusch. Här bor man högt upp bland träden med en slående utsikt över Rastälven. Varför inte passa på att ta ett uppfriskande dopp i älven? Silo by the River bokas via airbnb.se Länk till annan webbplats.Koppla av i hotellsvit med hemmakänslaUnder åren som järnvägshotell och värdshus har Hotellet Dalkarlsberg, mitt i bergslagsskogarna, huserat åtskilliga gäster och resenärer. Numera är det privatbostad men övervåningen hyrs ut som svit. En svit med trivsam hemmakänsla. Och du har allt för dig själv – sovrum, badrum, vardagsrum, hall och skrivhörna. Dessutom har du tillgång till den mysiga trädgården. Som hemma, fast borta helt enkelt. Hotellet Dalkarlsberg bokas via airbnb.se Länk till annan webbplats.Njut av fridfull och enkel vistelse mitt i skogenMitt i skogen vid en tjärn ligger Camp Allena – boendet som förvandlar vistelsen till en vildmarksupplevelse. Här finns en ombonad liten husvagn, grillplats och brygga mitt i naturens lugn. Det är platsen där du kan låta tankarna vandra fritt eller bara njuta av en lång blick ut i den friska luften.
    Och just det, det finns ingen väg hit, bara en stig som leder genom skogens hemligheter. Camp Allena bokas via airbnb.se Länk till annan webbplats.


  • Beställ vår broschyr Nora 2024 Nora är den lilla staden med upplevelser runt varje gatuhörn. Beställ hem vår broschyr Nora 2024 och läs om allt som gör Nora så speciellt. Här hittar du allt från friluftsliv till konst, från glittrande vatten till kullerstensgator. Bläddra dig fram bland aktiviteter, boende, fik och restauranger och upptäck hur du bäst upplever staden. Välkommen till Nora, trästaden i Bergslagen!Beställ Norabroschyren 2024
  • Småstadsshoppa i mysiga butiker I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, delikatesser, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och butiker i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.www.handlainora.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    www.kvarteretbryggeriet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Lär känna några av stadens handlareLinda Magnusson, Noras Ost & Delikatess
    Åke Mossberg, Fotocentralen
    Fredrik Styrfält och Anders Lundgren, Noraskogs Antik & Byggnadsvård
    Annika Sandberg, Leon Sandbergs Bosättningaffär

  • Besök bergsmansbyn Pershyttan
    Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Mer om Kulturreservatet PershyttanUpptäck bergsmansbyn på egen handPershyttefolder. Hämta en pershyttefolder på turistbyrån i stationshuset eller i besökscentret i Pershyttan och upptäck bergsmansbyns byggnader och miljöer.Historisk ljudvandring. Upptäck Pershyttan i egen takt under en ljudvandring
    som tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om gruv- brytningen, järnframställning och livet i bergsmansbyn. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..

  • Upplev Maria Langs Skoga
    Noras egen deckardrottning Maria Lang (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare. Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora. Här växte Dagmar Lange upp. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här fram till sin död 1991. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Utforska Skoga på egen hand med hjälp av en mordvandringsfolder som finns på turistbyrån eller boka en guidad mordvandring i Maria Langs fotspår.Mer om Maria Langs Skoga Öppnas i nytt fönster.
    5 boktips på goa Lang-deckare Länk till annan webbplats.
    Se dokumentären om Noras deckardrottning!Maria Langs omåttligt populära böcker kom att inspirera en hel generation deckardrottningar. Hon var en slagkraftig och utåtriktad kändis i Sverige som från debuten 1949 med Mördaren ljuger inte ensam gav ut en bok om året fram till 1990. Nu kan du se dokumentären "Maria Lang - Sveriges första deckardrottning" på SVT Play. Se dokumentären (länk till SVT Play) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Guidad Maria Lang MordvandringMissa inte den spännande mordvandringen med berättelser från Langdeckarna och Maria Langs liv. Vandringen guidas av systersonen Ove Hoffner och/eller vetenskapsjournalisten Anette Rimònt. Mer info på marialang.se Länk till annan webbplats.
    Guidade mordvandringar 2024:
    Maj: lör kl.11.30, Juni: lör & sön kl.11.30
    Juli: lör & sön kl. 11:30, mån & tor kl. 18.30
    Augusti: lör & sön kl. 11.30, mån & tor kl. 18.30
    September: lör kl.11.30
    Drop-in, ingen förbokning. Samlingsplats: Torgbrunnen på Nora torg.
    Öppet för gruppbokningar via Ove Hoffner tfn. 070-621 28 98.
    Upptäck Skoga på egen handMordvandringsfolder. Hämta en mordvandringsfolder på turistbyrån och upptäck mordplatser och miljöer ur Maria Langs Skoga-deckare.Filmens Skoga. I filmerna "Kung Liljekonvalje av dungen" och "Inte flera mord" (2012) finns många miljöer från verklighetens Skoga. Gå på upptäcktsfärd och hitta platserna på egen hand eller hämta en karta på turistbyrån som visar dig till flera av de hus och gårdar som syns i filmerna. Upptäck filmens Skoga Länk till annan webbplats.
  • Boka sommarteater på Stadra Boka biljetter till sommarens föreställning på Stadra Teater; LYCKLIGA GATAN..., en musikteaterföreställning om händelser i hettan sommaren 59.Den varma sommaren 1959 är världen var full av getingar. Sedan länge lever 34ans innevånare i en bra gemenskap, men katastrofen gör sig gällande när de får veta att stadens styrande slagit klubban i bordet för hela kvarteret. Det är herrar som drivs av en slogan om att bygga för ljus och luft, för hygien, modernitet och för framtid. 34an är omodern, nu ska det nya in, det gamla ska rivas. Snart bildar grannarna en protestgrupp för att rädda gemenskapen. Lyckliga gatan är fylld av musik och massor av välkända låtar och med möjlighet till allsång. Missa inte detta!Speltid 29 juni–11 augusti, läs mer på www.stadrateater.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Biljetter & info: Teaterfoajén 0587-31 13 05,
    Nora turistbyrå 0587-811 20 eller via www.nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Gofika på härliga caféer Våren är perfekt för en fikatur till Nora. Vaniljbulle, hälsoboll eller klassisk budapestbakelse? I stadskärnan finns fyra caféer med olika karaktär att välja mellan.Café Da Capo  Länk till annan webbplats.vid torget är ett konditori och café med klassiska bakverk, bakelser, smörgåsar och lättare luncher. Laxsallad och fruktwienerbröd rekommenderas särskilt.Björk Kafé och Skafferi Länk till annan webbplats. är ett kreativt kafé i bryggerietkvarteret. På menyn finns våfflor, mackor och bakverk samt luncher med både viltkött och vegetariskt. Björk Bowl och Butter Halloumi är riktiga lunchfavoriter.Café Slottspigorna  Länk till annan webbplats. är ett café i gammaldags stil med hembakt fika i en sekelskiftesbyggnad kallad pigslottet. Här kan njuta av en Maria Lang-bakelse och sippa kaffe i flera salonger.Enkla bullar Länk till annan webbplats. i Kvarteret Bryggeriet är känt för sina härligt goda bullar, som Therese bakar med recept och inspiration från sin farmor. Men här finns också bakelser, smarriga smörgåsar och lättare lunch.Se alla caféer och matställen
    Lär känna Karin och Fredrik på Café Da Capo
    Lär känna Mathlida på Björk Kafé & Skafferi

  • Besök Kvarteret Bryggeriet
    Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från 1800-talet som rustats upp och blivit en central punkt för många av stadens kreativa människor. I lokaler där det tidigare tillverkats stubintråd och tjära kan du idag besöka konsthantverkare och konstnärer i öppna ateljéer och verkstäder. I bryggerikvarteret finns också ett flertal små butiker, caféerna Enkla Bullar och Björk Kafé & Skafferi samt restaurangen Bryggerikrogen. Kvarterets mikrobryggeri Nora Brygghus brygger kvalitetsöl som går att avnjuta på restauranger i Nora med omnejd. Sommartid visas konstutställningar på fyra våningar i det gamla Bryggerihuset.
    Mer om Kvarteret Bryggeriet
    www.kvarteretbryggeriet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Anmälan till storloppis och antikdag Nu kan du anmäla dig till antikdagen, storloppis och barnens loppis under Noradagarna (3-6 juli). Missa inte chansen att delta som försäljare under denna folkfest i hjärtat av Nora!Information och anmälan till Antikdagen 3 juli 2024
    Information och anmälan Nostalgi- & Veteranmarknad 3 juli 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Information och anmälan till Storloppis 4 juli 2024
    Information och anmälan till Barnens loppis 5 juli 2024
    Läs mer om evenemanget Noradagarna 3-6 juli
  • Planera en gruppresa till Nora Resa och uppleva tillsammans är ju alltid roligare. Åk på en gruppresa eller aktivitet till trästaden i Bergslagen. Här finns besöksmål, aktiviteter och boenden som passar både större och mindre sällskap, många guidningar som kan inspirera att lära mer om Bergslagens historia och flera platser att njuta av kulturmiljöer, fika och lokal mat. Välkommen att uppleva kultur, historiska platser, mysiga kullerstensgator och Bergslagens magiska grönska!Mer information om gruppresor till NoraPlanerar du en resa till Nora och behöver tips och idéer ?
    Kontakta turistbyrån på tfn. 0587-811 20, e-post. info@nora.se