Upplev Maria Langs Skoga

Noras egen deckardrottning Maria Lang (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare. Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora. Här växte Dagmar Lange upp. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här fram till sin död 1991. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Utforska Skoga på egen hand med hjälp av en mordvandringsfolder som finns på turistbyrån eller boka en guidad mordvandring i Maria Langs fotspår.

Mer om Maria Langs Skoga Öppnas i nytt fönster.
5 boktips på goa Lang-deckare Länk till annan webbplats.

Se dokumentären om Noras deckardrottning!

Maria Langs omåttligt populära böcker kom att inspirera en hel generation deckardrottningar. Hon var en slagkraftig och utåtriktad kändis i Sverige som från debuten 1949 med Mördaren ljuger inte ensam gav ut en bok om året fram till 1990. Nu kan du se dokumentären "Maria Lang - Sveriges första deckardrottning" på SVT Play. Se dokumentären (länk till SVT Play) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guidad Maria Lang Mordvandring

Missa inte den spännande mordvandringen med berättelser från Langdeckarna och Maria Langs liv. Vandringen guidas av systersonen Ove Hoffner och/eller vetenskapsjournalisten Anette Rimònt. Mer info på marialang.se Länk till annan webbplats.
Guidade mordvandringar 2024:
Maj: lör kl.11.30, Juni: lör & sön kl.11.30
Juli: lör & sön kl. 11:30, mån & tor kl. 18.30
Augusti: lör & sön kl. 11.30, mån & tor kl. 18.30
September: lör kl.11.30
Drop-in, ingen förbokning. Samlingsplats: Torgbrunnen på Nora torg.
Öppet för gruppbokningar via Ove Hoffner tfn. 070-621 28 98.

Upptäck Skoga på egen hand

Mordvandringsfolder. Hämta en mordvandringsfolder på turistbyrån och upptäck mordplatser och miljöer ur Maria Langs Skoga-deckare.

Filmens Skoga. I filmerna "Kung Liljekonvalje av dungen" och "Inte flera mord" (2012) finns många miljöer från verklighetens Skoga. Gå på upptäcktsfärd och hitta platserna på egen hand eller hämta en karta på turistbyrån som visar dig till flera av de hus och gårdar som syns i filmerna. Upptäck filmens Skoga Länk till annan webbplats.