Vinter i trästaden

Nu är det vinter i vår vackra trästad. Gå på upptäcktsfärd på egen hand i stadskärnan och bergsmansbyn Pershyttan. Småstadsshoppa i våra mysiga butiker och unna dig en paus med fika på något av våra trevliga caféer eller en lunch på någon av stadens restauranger. Välkommen!

Småstadsshoppa personliga butiker

I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, delikatesser, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och många andra i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.
Läs mer på www.handlainora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Upptäck Nora på egen hand

Lär dig mer om Noras historia genom en stadsvandring på egen hand. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på turistbyrån, kan du utforska staden och lära dig mer om hus och gårdar. Foldern finns även att hämta i flera av stadens butiker. Du kan också upptäcka Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Här får du möta människor som verkat i Nora och format staden till vad den är idag. Ljudvandring i Noralänk till annan webbplats

Stadsmysterium Nora

Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Att lösa mysteriet tar ungefär en timme. Förutom promenad och frisk luft innehåller det en ”sitta-ner-och-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån i stationshuset eller online via www.stadsmysterium.se länk till annan webbplatsObs! Ledtrådar kan döljas/försvinna vid snö, barmark är bäst mysterieväder.

Besök bergsmansbyn Pershyttan

Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Mer om Kulturreservatet Pershyttan

Vinteraktiviteter

Vid Digerberget strax söder om Nora finns det ca 5 km upplysta längdskidspår. Här startar/slutar Kilsbergsspåret på sammanlagt 27 km som sträcker sig till Ånnaboda. Kilsbergsspåret är också anslutet till långspåret Vintergatan. Tillsammans erbjuder de båda spåren maskinpreparerade spår på ca 50 km. Spåren löper genom den vilda Kilsbergsnaturen genom skogar och över milsvida myrar. Vid Digerberget finns också en pulkabacke samt grillplatser. Vill du hellre promenera finns ett stadsnära promenadstråk utmed Hagbyån på ca 3 km.
www.längdspår.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.skidspår.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Spårkarta Digerberget/Kilsbergsspåretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information med anledning av Covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska risken för smittspridning av covid-19. Försök att undvika trängsel när du besöker butiker, caféer och restauranger. Stanna hemma om du har symtom, var noggrann med handhygienen och håll avstånd.